Nota informativa
10 de març de 1999
Els focs originats per feines forestals suposen un percentatge important dins el conjunt d'incendis forestals
EL GOB SOL·LICITA A MEDI AMBIENT LA PROHIBICIó DE CREMAR AMB MOTIU DE TREBALLS FORESTALS, PER EVITAR CASOS COM EL DE RAJOLí
L'incendi que aquests dies ha cremat a la finca de Rajolí (Andratx) no és més que un dels diversos casos que se produeixen cada any com a conseqüència de cremes de vegetació realitzades en el decurs de feines de manteniment forestal.
La generació d'incendis "controlats" durant l'època hivernal no està exempta de perill (com ho demostra l'experiència), ja que la vegetació pot arribar a unes condicions de sequera que la facin gairebé tan combustible com en l'estiu. A més a més, i com s'ha demostrat en el cas de Rajolí, els mitjans d'extinció no se troben completament operatius en aquesta època.
La dificultat de controlar perfectament totes les variables necessàries per a reduir al màxim el perill que el foc s'estengui, fa que aquestes pràctiques siguin sempre d'alt risc.
El Consorci per a la Conservació del Medi Ambient de Capdepera, del qual el GOB en forma part, planifica i controla l'execució de feines de prevenció forestals al seu terme municipal. Fa dos anys, i a arrel d'una situació similar a la produïda a Rajolí, aquest organisme acordà que les feines forestals realitzades a Capdepera no utilitzarien el foc com a sistema d'eliminació de les restes de vegetació. D'ençà, evidentment, no s'han generat nous incidents d'aquest tipus.
Existeixen sistemes alternatius a la crema per tal d'eliminar les restes vegetals. Un d'ells és la trituració dels materials "in situ", incorporant aquesta biomassa al sòl i contribuint al seu enriquiment. El capolat dels materials no és gaire usat en les feines forestals realitzades a Mallorca, fonamentalment degut al seu cost superior a la crema.
Des del GOB se demana a Medi Ambient que prohibeixi la crema de restes vegetals a zones forestals durant tot l'any, ja que existeixen sistemes alternatius i s'està caient en una greu contradicció (se realitzen feines "de prevenció" que acaben originant incendis). El cost superior d'aquests sistemes està ben justificat pels beneficis socials i ecològics que suposen.