Nota informativa

24 de març de 1999

El GOB ha pogut confirmar que la compra de Can Marroig s'emmarca dins el programa LIFE cofinançat per la Unió Europea

La utilització inadequada de fons comunitaris és cada vegada més clara

 

La polèmica suscitada en relació a la manca de llicència municipal de l'àrea recreativa de Can Marroig (Formentera) no ha d'eclipsar el vertader escàndol de la situació. La manca de llicència municipal és un fet greu i escandalós, però no deixa de ser un simple tràmit administratiu que té ben poca importància dins el conjunt de tot aquest conflicte.

El GOB ha pogut confirmar que dins el projecte LIFE de protecció de la baldritja (Puffinus mauretanicus), cofinançat per la Unió Europea i amb un cost total de 490 milions de pessetes, se contempla la compra de terrenys a Formentera, entre els quals se troba la finca de Can Marroig.

Amb aquesta informació, la utilització inapropiada dels fons comunitaris queda ben manifesta: la compra de Can Marroig responia a uns objectius molt clars dins el projecte LIFE-Baldritja: ubicar-hi les instal·lacions d''informació sobre l'espècie i sobre el seu programa de conservació, i possibilitar la recuperació de l'espècie col·locant-hi nidals artificials per què fossin ocupats per les baldritges. Per res se preveia dins els usos de Can Marroig l'ús lúdic-esportiu derivat de la instal·lació recreativa inagurada el passat diumenge.

Segons ha pogut conèixer el GOB, inspectors de la UE han visitat la zona i han manifestat el seu desacord amb la instal·lació de l'àrea recreativa. Aquest aspecte és fonamental, ja que l'aportació econòmica comunitària al projecte depèn del correcte desenvolupament del projecte i de la seva adequació als objectius previstos al programa LIFE-Baldritja.

El GOB considera que l'IBANAT, baix la responsabilitat de la Conselleria de Medi Ambient, ha actuat de forma tan inapropiada com temerària, aplicant a un espai natural destinat a la conservació el mateix model que està aplicant als Parcs Naturals i que els està convertint en zones d'ús públic massiu amb un ús científic i conservacionista residual, a més d'interferir negativament en el desenvolupament del programa de conservació de la baldritja.

Vos recordam que el GOB prepara en aquests moments una queixa davant la Direcció General de Conservació de la Comissió Europea, per considerar que el Govern Balear ha fet un ús inadequat dels fons comunitaris aportats a través del programa LIFE-Baldritja.