Nota informativa

04/05/1999

PROJECTEN LA CONSTRUCCIÓ D’UNA PLATJA ARTIFICIAL I UN DIC SUBMERGIT A LA CALA DES PORT ROIG (SON SERVERA)

El GOB ha presentat al·legacions al projecte, promogut per Son Corb S.A.

 

El GOB ha presentat aquesta setmana davant la Demarcació de Costes de les Illes Balears les seves al·legacions a un projecte promogut per Son Corb S.A. per a construir una platja artificial i un dic submergit a la cala des Port Roig (Son Servera). Son Corb S.A. és propietària del complex Sunwing, situat a l’esmentada cala, i amb aquest projecte pretén la creació d’una platja artificial davant la seva instal·lació hotelera.

Les al·legacions presentades pel GOB són aquestes:

 

AL·LEGACIONS

El projecte, promogut per l’empresa Son Corb S.A. pretén la construcció d’una platja artificial i un dic submergit a la Cala des Port Roig, on l’empresa és propietària d’un complex hoteler. Aquesta empresa, com explica en el projecte, considera que la cala és una zona "llena de grandes piedras y poco atractiva para nadar". És ben evident, idò, que amb aquesta actuació el que se pretén és dotar al complex hoteler amb una platja artificial per a complementar l’oferta turística que en aquests moments existeix.

Consideram que aquesta situació no és ni de molt la desitjable, ja que no han de ser els particulars ni les empreses les que determinin el futur de la zona de domini públic marítimo-terrestre, sinó que ha de ser l’administració la que, valorant objectivament totes les variables, planifiqui i projecti sobre la costa aquelles actuacions que siguin ambientalment necessàries (tal i com se planteja a l’article 71 del Reglament General de la Llei de Costes). De cap manera resulta acceptable deixar en mans de particulars o empreses el futur de la costa, ja que si bé és possible que de les actuacions projectades se’n puguin derivar alguns beneficis generals, és ben cert que la motivació de l’actuació és sempre en primer lloc el benefici particular, pel que no se pot esperar una valoració objectiva de la idoneïtat o no de l’actuació.

En aquest sentit, tenim seriosos dubtes sobre la qualitat i l’objectivitat dels "estudis d’impacte" (per dir alguna cosa) que ha aportat l’empresa promotora del projecte. A part de la pobresa qualitativa de la informació aportada, és ben evident que els professionals que han elaborat aquests documents no podrien mai haver argumentat la no-conveniència de l’actuació, per raons òbvies de tipus contractual. De fet a un informe tècnic realitzat per personal de la Demarcació de Costes de Balears, s’afirma tenir "serias dudas sobre la estabilidad de la playa seca proyectada", encara que en el projecte s’assegura l’estabilitat de la platja projectada. Consideram que l’objectivitat i imparcialitat en els estudis destinats a avaluar l’impacte ambiental de les actuacions d’un projecte han de ser condicions del tot indispensables, més encara si afecten a bens de domini públic.

Per a la construcció del dic, d’uns 350 m de longitud, serà necessari abocar a la mar més de 45.000 Tm de material. Enlloc ha estat valorat, ni tan sols mínimament, l’impacte que aquesta actuació tendrà sobre el fons marí i l’entorn que l’envolta (seria ingenu pensar que els efectes d’una actuació d’aquesta magnitud se restringiran a l’àmbit de la futura ubicació del dic). Segons informació del propi projecte, existeix una zona ocupada per Posidonia oceanica ben a prop del costat exterior del dic projectat. Consideram que els efectes d’aquesta actuació sobre la vegetació i fauna de la zona afectada seran molt negatius.

És important destacar que el projecte no pretén la "regeneració" de la platja, tal i com se podria deduir del seu títol. Com bé afirma al seu informe el Cap de Servei de Projectes i Obres de la Demarcació de Costes de les Illes Balears, se tracta de la creació d’una platja artificial a una zona on mai ha existit tal formació. No se tracta d’una actuació de protecció del litoral, sinó d’una intervenció de creació noves estructures litorals (dic i platja) prèviament inexistents. Donada la seva manca de justificació com a estructures de conservació o recuperació de la costa, cal discutir seriosament la conveniència del projecte.

Quant a la platja, no se detalla ni la procedència de l’arena (14.700 m3) ni l’adequació d’aquesta (composició, granulometria) a l’obra projectada.

Finalment, al projecte se cita com a exemple el dic submergit executat fa anys a la platja de Sa Font de Sa Cala, alabant la seva efectivitat. El que no se comenten són els importants problemes d’eutrofització que aquesta obra genera en les aigües de l’interior de la cala. Durant els mesos d’estiu és ben aparent la diferència de coloració de l’aigua de l’exterior de la cala (blau) i de la zona tancada pel dic (verd). Sense dubte aquesta estructura submergida limita de forma important la renovació de les aigües de la cala y afecta de forma important a la qualitat de l’aigua. La possibilitat que aquesta situació se repeteixi amb l’obra projectada no ha estat ni tan sols considerada.

 

 

Per tot això, considerant que el projecte causarà un impacte ambiental molt negatiu, el GOB ha sol·licitat a la Demarcació de Costes de les Illes Balears (Ministeri de Medi Ambient) que sigui denegada la sol·licitud de concessió administrativa de terrenys de la zona de domini públic formulada per Son Corb S.A.