Nota informativa

22/05/1999

Propostes del GOB als partits polítics de Calvià:

El GOB proposa que no se permeti cap nova edificació al litoral de Calvià

Igualment s’assenyala la necessitat de revisar el sòl urbà "a la baixa

 

Ben prest se celebraran eleccions municipals. És l’ocasió adequada per a fer balanç de la política municipal de Calvià i alhora debatre aspectes de futur.

Per aquest motiu el GOB vol fer arribar a totes i cada una de les candidatures una sèrie de suggeriments en relació a la política urbanística i concretament al PGOU.

 

A) No s’hauria de permetre l’edificació de cap nou tram costaner

Calvià té gran part del seu litoral edificat per construccions turístiques i residencials que han alterat de forma notable la seva fesomia i les seves condicions naturals. Sens dubte la imatge del municipi és aquella que se veu una costa totalment urbanitzada, mitjançant grans edificis hotelers.

Per això, creim que els darrers reductes de litoral poc alterats que conserva el municipi haurien de ser objecte de protecció estricta, maldament siguin sol urbà.

La primera línia del litoral del sòl urbà calvianer que encara no s’ha edificat s’ha de preservar estrictament, creant un continu d’espai lliure públic - zona verda..

 

B) S’haurien de reduir la capacitat de població d’alguns sòls urbans

Una part dels sòls urbans provinents de l’anterior PGOU podrien veure reduït la seva extensió, o si més no, podrien veure modificada la seva qualificació, a fi de reduir la seva edificabilitat.

D’altres podríem veure reduïts els seus índex d’intensitat d’usos. Hi ha determinats sòls urbans que tenen un grau d’ocupació baix o parcialment baix. Són els casos de Portals Vells, Sol de Mallorca/Cala Vinyes, Puig de sa Sírvi, una part d’El Toro i una part de la Costa d’en Blanes, cala Fornells…. Un estudi acurat podria perfectament retallar aquests sòls urbans o com a mínim esser objecte d’una requalificació a fi de llevar-li edificabilitat, la seva capacitat de població i alhora incrementar les zones verdes.

Quant als terrenys de l’antic Salobrar de Magaluf (Sa Marina), un estudi acurat hauria de provocar una reclassificació o una requalificació del seu àmbit actual. Pensam que s’hauria de plantejar la recuperació de la zona humida i així com dedicar-la a zona verda.

Per últim se proposa que tota la primera línia que no s’ha edificat se requalifiqui a fi de impedir noves construccions.

 

C) El Sòl Rústic ha d’incrementar la seva protecció

Tot i alguns millores en relació a l’anterior proposta exposada públicament, seguim manifestant algunes discrepàncies amb les propostes del PGOU.

En termes generals consideram que s’ha de restringir molt més l’edificació, especialment a terrenys situats a zones naturals i a prop del litoral i s’han d’impedir les parcel·lacions. Per això és necessari el congelament parcel·lari a tot el sòl rústic, la prohibició genèrica de nous camps de golf a les àrees rurals

Igualment se proposa incrementar de la zona del Cap de Cala Figuera, així com la creació de zones de reserves marines

 

D) No a nous equipaments turístics

El PGOU aprovat inicialment proposa nous usos turístics a alguns sòls urbanitzables i a determinades zones (Peguera Oest, Salobrar de Magaluf. Des del nostre punt de vista, Calvià té una saturació turística que fa que destinar nous terrenys a usos turístics ens sembli un error.

 

E) Quant al transport

Ens ha sorprès negativament que l’Ajuntament manifesti per una banda uns criteris generals extraordinàriament positius i interessants, però alguna de les seves propostes concretes són absolutament rebutjables, concretament:

Autopista de Ponent

En aquest tema discrepam rotundament amb l’alternativa que al final proposa l’Ajuntament al PGOU. L’impacte d’aquesta proposta, consistent en fer un nou traçat de quatre carrils a partir del Molí de Santa Ponça, és molt elevat, ja que ocupa terrenys verjos, tal com reconeixia l’Estudi d’Avaluació d’Impacte Ambiental del propi PGOU.

Seguim considerant que l’ampliació de l’actual carretera és suficient per a resoldre els problemes de trànsit alhora és la proposta ambientalment més adequada.

Passeig Calvià

En canvi si que valoram molt positivament el projecte de fer aquest passeig que uniria gran part d’aquest terme municipal per una via peatonal i ciclista.