Nota Informativa
26 d'Octubre de 1999
Cal apostar pel consens en un tema capital com aquest
El GOB proposa un pacte institucional, polític i social per combatre els incendis forestals
La situació viscuda enguany quant als incendis forestals abona la necessitat d'assolir un consens generalitzat amb l'objectiu d'esser més eficaços.
Avui mateix el GOB remetrà a tot un seguit d'institucions, partits polítics, entitats econòmiques, socials i culturals, un escrit proposant la consecució d'un gran pacte a fi de combatre els incendis forestals.
Aquesta proposta de pacte serà remesa a:
· Institucions: Govern de les Illes
Balears, Consell de Mallorca, Ajuntaments, Govern Central
· Partits polítics. PP, PSIB, PSM, UM, EU, Els Verds
· Entitats: CCOO, UGT, USO, CAEB, PIMEN, FAGB, Unió
de Pagesos, Federació de Caça, Societat de Caçadors,
Amics de Fora Vila, FAAVV, Associacions de Defensa Forestals,
Voluntaris, Associació de Propietaris de Finques Rústiques
de les Balears, entitats culturals, conservacionistes, etc.
L'objectiu d'aquest pacte seria la d'impulsar una política forestal i d'incendis, que sigui eficaç i que compti amb el suport i l'acceptació social àmplia.
Aquest gran pacte que proposam podria tenir els següents punts bàsics:
- Eliminació de les autoritzacions per a focs controlats
La Conselleria de Medi Ambient ha concedit fins ara autoritzacions per a cremar a propietaris de finques forestals, principalment per a l'eliminació de càrritx. Aquesta pràctica va en contra de qualsevol plantejament de protecció del sol, i a la vegada és causa de nombrosos incendis.
- Prohibició de cremar com a sistema d'eliminació de restes forestals
Alguns incendis importants dels darrers anys se generaren a causa de cremes de restes forestals generats durant feines de prevenció d'incendis (!). Les restes forestals s'han d'eliminar per trituració, i mai amb foc.
- Prohibició de pasturar les zones cremades
Les zones cremades són extremadament fràgils enfront dels herbívors, ja que aquests (cabres i ovelles fonamentalment) s'alimenten dels brots tendres que se generen en el procés de recuperació vegetal post-incendi, i per tant poden afectar molt negativament la regeneració de la massa forestal. És imprescindible prohibir i evitar les pastures a les zones cremades durant almanco 5 anys. A més a més amb aquesta prohibició s'ataca frontalment la causa de molts dels grans incendis forestals: la crema per aconseguir pastures.
- Potenciar la recuperació del bosc autòcton
Cal afavorir la regeneració natural del bosc després de l'incendi, i reforestar on aquesta regeneració no sigui possible amb les espècies d'arbres i arbusts més apropiades en cada cas.
- Campanyes de conscienciació ciutadana sobre les nefastes conseqüències ambientals i socials dels incendis forestals
Les Administracions han d'incrementar les campanyes informa-tives i de conscienciació sobre les conseqüèn-cies ambientals i socials tan negatives que suposen els incendis forestals. Habitualment s'assenyala que entre un trenta i un quaranta per cent dels incendis són causats per imprudència o negligència de la gent. Una política bona preventiva hauria d'anar adreçada a reduir els incendis involuntaris. Per això s'hauria de dur a terme campanyes informatives dirigides a la població en general i adreçades a modificar una sèrie d'hàbits que solen ser causes d'incendis: tirar llosques enceses des dels cotxes, fer focs al camp, cremar restes de vegetació, etc.
- Clausurar els femers situats dins zones forestals
Una part dels incendis que als darrers anys han tengut lloc a les Balears provenen d'abocadors de fems, legals o no, controlats o incontrolats, on és habitual que es produeixin focs involuntaris. És urgent tancar i segellar els abocadors de residus sòlids existents a zones forestals o veinat d'àrees boscoses.
- Elaboració d'una Llei de Boscos de les Illes Balears
L'actual lesgislació forestal, la Ley de Montes, data de 1957. Es tracta d'una normativa adreçada bàsicament als aprofita-ments forestals, a l'explotació del bosc, amb una incidència especial a les masses forestals com a lloc de producció de fusta. Aquesta llei no contempla gaire els boscos mediterra-nis, ni té en compte el paper ecològic d'aquests boscos, com a retenció de sòl, producció d'oxígen, així com la funció paisat-gística i l'ús recreatiu.
- Faixes auxiliars als camins i carreteres
Una nombre elevat d'incendis se produeixen
prop de camins i carreteres. Seria convenient que se fomentassin
tasques forestals adreçades a llevar la vegetació
per més fàcilment pren, com series les estepes o
el càrritx i deixant totes les altres. En aquest sentit
s'ha d'abandonar la idea de "netejar" el sotobosc o
la utilització d'herbicides.
- Creació de faixes verdes
A més de les faixes auxiliars a camins i carreteres. una bona eina per evitar la propagació dels incendis forestals o per returar l'extensió dels focs és la creació de faixes amb una vegetació més resistents al foc. En concret seria convenient aprofitar els canals i comellars per afavorir la presència d'alzines, murtes i altres espècies menys combustibles.
- Plans comarcals d'incendis
Aquests plans s'han de fer (o reformar) de forma respectuosa amb el medi natural, i han de contemplar les infraestructures necessàries per combatre els incendis (camins, faixes, punts d'aigua, accessibilitat, etc), les tasques forestals que poden dur a terme les finques privades, els impactes d'aquestes actuacions, les unitats d'extinció i la seva coordinació, el voluntariat, etc. És important que contemplin un pla d'actuacions detallat que pugui respondre de forma ràpida i eficaç a un incendi generat en qualsevol punt de l'àmbit geogràfic comprès pel pla, i en qualsevol moment de l'any.
- Professionalització i suficiència de mitjans de vigilància i extinció
Tenir una bona infrastructura i un personal suficient i ben format és la garantia d'una ràpida detecció i intervenció en els focs forestals, possibilitant la seva extinció en poc temps. S'ha d'acabar amb la mancança que patim quant a personal suficientment capacitat per a la vigilància i extinció, incrementant el nombre de guardes forestals i el de brigades forestals. Igualment és prioritari comptar amb suficients mitjans materials (vehicles, bombes, equipament personal,...) i especialment amb mitjans aeris (hidroavió) durant tot l'any.
- El voluntariat
La professionalitat ha d'esser un dels eixos importants de la política de lluita contra els incendis forestals. Tot i així seria bo comptar amb grups de voluntaris que participassin en tasques d'extinció, en feines de suport. Aquests grups de voluntaris han d'estar organitzats i suficientment formats.
- La recerca
Ens trobam amb una important mancança de coneixements quant a la reforestació de zones mediterrànies i sobre el funcionament del bosc mediterrani en general. És imprescindible obrir línies d'investigació per tal de fonamentar actuacions i aconseguir que aquestes tenguin resultats òptims.