Nota informativa
30 de desembre de 1999

El GOB demana reflexió a Borràs, quant a les seves propostes sobre el Parc Natural de Sa Dragonera

El Cap d'Àrea de Medi ambient del Consell Insular de Mallorca, Miquel Àngel Borràs, ha manifestat la intenció de proposar la integració de La Trapa dins el Parc Natural de Sa Dragonera, en el decurs de la propera reunió de la Junta Rectora del Parc Natural. Així mateix ha manifestat la seva intenció de substituir l'actual president de la Junta Rectora.

 

La Trapa, dins el Parc de Sa Dragonera o dins el de la Serra de Tramuntana?

Com ja vàrem manifestar en motiu de les primeres declaracions de Borràs en aquest sentit, estam encantats que des del Consell se valori l'interès natural de La Trapa, considerant que la reserva biològica del GOB és mereixedora de formar part d'un parc natural. No cal explicar que des del GOB veim molt positivament la possibilitat que La Trapa passi a tenir un grau de protecció legal superior al que té actualment.

Ara bé, és indiscutible que La Trapa forma part d'una unitat geogràfica major, la Serra de Tramuntana, espai que en aquests moments se troba a punt d'iniciar la seva declaració com a parc natural. Creim que és molt més coherent una situació en que Sa Dragonera i tota la Serra de Tramuntana són parcs independents, enlloc de la situació plantejada per Borràs, que implicaria que tota la Serra llevat d'un bocí (La Trapa), fos un parc, i Sa Dragonera més un bocí de la Serra (La Trapa) fos un altre parc.

 

Sobre la protecció de l'àmbit marí

Borràs ha manifestat que una de les intencions d'aquesta ampliació del parc cap a La Trapa és incrementar l'àmbit marí protegit per tal de regular algunes activitats, com la navegació.

Des del GOB se recorda que:

a) El Parc Natural de Sa Dragonera no és un parc marítim-terrestre. L'àmbit afectat pel decret de declaració del Parc (1995) no inclou cap àrea marina. Instruments de gestió derivats del Decret, com el Pla d'Ús i Gestió (PUG) del Parc, estableixen la posada en marxa d'un pla de gestió de la zona marina d'influència, i la redacció d'un pla especial de protecció de l'àrea marina que envolta el Parc, treballs que per desgràcia no s'han duït a terme. En aquests moments no existeix cap tipus de regulació específica sobre la zona marina que envolta Sa Dragonera, per la qual cosa ens sorprèn que Borràs digui que una milla és insuficient (quines són les limitacions del Parc actualment vigents dins aquesta milla suposadament ja protegida?)

b) L'ampliació del Parc amb finques de l'illa de Mallorca, com La Trapa, no és indispensable si el que se pretén és crear un àmbit marí protegit. Res impedeix al Consell impulsar l'ampliació del Parc incorporant tota l'àrea marina que consideri necessària (l'entorn de Sa Dragonera, el Freu, el litoral de La Trapa i més, si volen) sense haver d'incorporar terres de Mallorca..

 

Sobre la substitució del president de la junta rectora

Una altra qüestió preocupant és la intenció manifestada públicament per Borràs de substituir l'actual president de la Junta Rectora del Parc, Francesc Moll, per Josep Bestard, regidor d'Unió Mallorquina a l'Ajuntament d'Andratx.

Les juntes rectores dels parcs són òrgans consultius integrats per representants de diversos àmbits (Conselleria de Medi Ambient, Consell Insular, ajuntaments, propietaris, Universitat, entitats de conservació, experts independents, ...) i per tant tenen, en principi, un caràcter deslligat políticament. Fins ara, tots els parcs naturals de Mallorca (i també el Parc Nacional de Cabrera) compten amb presidents políticament independents (S' Albufera: Esteve Bardolet, professor de l'UIB; Mondragó: Antoni Bennassar, professor de l'UIB; Sa Dragonera: Francesc Moll, editor; Cabrera: Eugeni Aguiló, professor de l'UIB).

El GOB considera molt inconvenient la proposta de col·locar un polític d'UM com a president de la Junta Rectora de Sa Dragonera, ja que això marca políticament un organisme que fins ara era un bon exemple de la independència i pluralitat que haurien de regir organismes consultius com aquest.

 

Què pensa de tot això la Conselleria de Medi Ambient?

El Parc Natural de Sa Dragonera és un espai natural cogestionat pel Consell Insular de Mallorca (propietari de l'illa) i la Conselleria de Medi Ambient del Govern Balear (administració competent en la declaració i gestió d'espais naturals). Davant propostes tan transcendents com les llançades per Borràs, el GOB demana el màxim enteniment entre les dues administracions implicades, ja que aquestes decisions poden afectar de forma substancial a l'estructura de la futura xarxa d'espais naturals protegits. Mentrestant, proposam a Borràs que faci extensiu el seu ímpetu conservacionista cap a altres qüestions pendents al Parc (i no poc importants, per cert): manca de director, vigilància insuficient, manca de centre d'interpretació a Sant Elm, ..., mancances de les quals el Consell és igualment corresponsable.