Nota Informativa
11 de gener de 2000
La Comissió Insular d'Urbanisme accepta el recurs del GOB contra la llicència per fer una gran construcció a una ANEI de Felanitx
La zona de S'Algar no tendrà noves construccions
La setmana passada el GOB va rebre una notificació de la Comissió Insular d'Urbanisme, per la qual s'estimava el recurs de reposició interposat pel GOB contra l'acord d'aquesta institució d'atorgar una llicència d'obra per a la construcció d'un xalet, una piscina i una sèrie d'edificacions annexes a l'Àrea Natural d'Especial Interès de S'Algar, al terme municipal de Felanitx, en concret al lloc conegut com el Tancat de Sa Torre.
Aquesta llicència fou atorgada el passat dia 28 de maig per part de la Comissió Insular d'Urbanisme de Mallorca en subrogar-se la competència municipal de l'Ajuntament de Felanitx.
S'Algar i sa Punta constitueixen uns espais protegits per la Llei d'Espais Naturals situats just devora Portocolom. Aquesta zona litoral gaudeix d'uns notables valors paisatgístics i ecològics. Igualment constitueix un pulmó verd enmig d'una zona urbanitzada. D'altra banda el lloc té un ús púbic tradicional que podria veure's alterat per les noves construccions.
D'altra banda cal recordar que en aquests moments a Felanitx hi ha una suspensió de llicències de parcel·lació i edificació dins totes les zones protegides per la Llei d'Espais Naturals, tant les Àrees Naturals d'Especial Interès (ANEI) , com a les Àrees Rurals d'Interès Paisatgístic (ARIP), en motiu de la revisió del PGOU.
El recurs del GOB
El recurs presentat pel GOB al mes de juliol passat se fonamentava en el fet que l'acord de la Comissió Insular d'Urbanisme havia vulnerat la normativa vigent tant pel que fa a procediment com a aspectes de conservació de la naturalesa. En concret aquests són els punts bàsics:
· La C.I.U. no es podria subrogar competències ja que l'Ajuntament de Felanitx havia contestat, de forma negativa, la petició de llicència.
· Infringeix les Directrius d'Ordenació Territorial, les quals impedeixen la construcció de xalets a una distància de 500 metres des de la vorera de la mar
· Entra en contradicció amb la Llei d'Espais Naturals, la qual prohibeix les edificacions al punts culminals de les muntanyes i a zones amb presència de savines.
· Vulnera distints punts i articles de la Llei del Sòl Rústic de les Illes Balears, quant a posició i implantació de les edificacions dins de la parcxel·la.
Ara la CIU ens dóna la raó
Ara, la Comissió Insular d'Urbanisme,
en sessió celebrada el dia 17 de desembre de 1999 adoptà,
entre d'altres acords, l'estimació del Recurs del GOB contra
la lliicència d'obres assenyalada, i per consegüent
anul·la l'acord impugnat.