Nota informativa
18/01/1999
L'àrea natural de Cala
Agulla - Cala Mesquida (Capdepera) degradada per la circulació
incontrolada de vehicles
L'ORDENANÇA REGULADORA DE L'AJUNTAMENT DE CAPDEPERA, PAPER
BANYAT
El GOB demana a medi ambient que intervingui legalment per solucionar
el problema
El 24 de setembre de 1996, i a proposta del GOB, el Ple de l'Ajuntament de Capdepera aprovà una mesura legal pionera i molt interessant, ja que limitava la lliure circulació de vehicles pels camins que discorren per dins l'ANEI de Cala Agulla-Cala Mesquida.
Anys després, ens decep veure com aquesta mesura no s'ha fet mai efectiva, ja que si bé en algunes de les vies d'accés s'ha col·locat senyalització prohibitiva, mai s'han pres les mesures necessàries per a vetllar de forma suficient pel compliment d'aquestes limitacions i molt manco per sancionar als infractors.
El resultat de tot això és un espai natural que segueix patint una degradació accelerada, a causa de la circulació de motocicletes i fins i tot cotxes a través d'aquest magnífic sistema dunar, en part fixat per savinar i pinar. Tota la zona sud-oriental, la més propera a la urbanització de Cala Rajada i precisament la més fràgil, se troba solcada de pistes obertes per les motocicletes. Alguns d'aquests vials assoleixen una amplada considerable, superant en alguns casos els 5 metres d'amplada.
El GOB ve denunciant des de fa anys els problemes de degradació causats per la circulació incontrolada de motocicletes i cotxes tot-terreny per l'interior d'alguns espais naturals. Els llocs que més pateixen aquestes activitats són la Serra de Tramuntana, les Serres i la costa de Llevant, Son Real, Randa i la Marina de Llucmajor, encara que el problema s'estén a molts altres (Es Trenc-Salobrar de Campos, Na Burguesa, Sant Salvador de Felanitx, ...).
Des del GOB se considera imprescindible regular aquestes activitats dins els espais naturals, ja que generen importants problemes ambientals (degradació de camins, pols, renou, erosió, obertura de noves pistes, destrucció de la vegetació, increment del perill d'incendis, ...) i socials (molèsties als veïnats, degradació de camins públics i particulars, ...).
El GOB ha demanat als responsables de Medi
Ambient, repetides vegades al llarg dels darrers anys, l'aprovació
d'una llei o decret que reguli l'accés motoritzat a les
ANEIs, tal i com ja s'ha fet a altres comunitats autònomes.