Nota Informativa
4 d'abril de 2000
Al·legacions del GOB al port esportiu de la Colònia de Sant Pere (Artà)
El Projecte de port esportiu de la Colònia posa en perill els valors naturals del futur parc natural d'Artà
Dimarts passat va acabar el termini per a la presentació d'al·legacions a la construcció del port esportiu de la Colònia de Sant Pere, al terme municipal d'Artà.
Com se sap la construcció d'aquest port va esser paralitzada i posteriorment el projecte fou anul·lat pel Tribunal Superior de Justícia de les Balears i pel Tribunal Suprem , mitjançant distints autos i sentències, des de 1997 al 1999.
Ara, en compliment de la sentència els promotors del port esportiu i el Govern de les Illes Balears han tornat tramitar el projecte, aquesta vegada amb el corresponent estudi d'avaluació d'impacte ambiental. El GOB hi ha presentat una sèrie d'al·legacions destacant el negatiu impacte tant de la instal·lació com del l'activitat portuària i de les embarcacions. Vet aquí els principals impactes al·legats per la nostra associació.
1.- Impacte generat per l'activitat de la instal·lació
El funcionament d'una instal·lació com la projectada genera una sèrie d'impactes negatius que afecten bàsicament a l'entorn natural i social de l'actuació. Podem considerar que els impactes més importants són:
Contaminació de les aigües
La creació de recintes portuaris comporta sempre l'embrutiment de les aigües tancades. Aquesta afirmació, corroborada per especialistes, és fàcilment apreciable a simple vista a qualsevol instal·lació portuària, per adonar-se de la transformació negativa que pateixen les aigües netes després de l'abocament de tota mena de contaminants, ja sigui des de les pròpies embarcacions, ja sigui de les instal·lacions portuàries (olis de motors, residus sòlids, detergents, pintures, menjar..)
Aquesta contaminació que pateixen les aigües tancades del port acaben convertint-se en focus d'irradiació d'aquesta brutor cap a les àrees circumdants.
A part dels efectes que la dispersió de contaminants pugui tenir sobre l'entorn submarí de la instal·lació, cal tenir en compte també les conseqüències que pot suposar sobre les comunitats bentòniques l'increment en la terbolesa de l'aigua i la minva de transparència, que pot afectar molt negativament a comunitats especialment sensibles com l'alguer.
Impactes derivats de la irradiació d'embarcacions
La construcció i posterior funcionament del port provoca un increment de la navegació per tot el seu entorn, especialment als mesos d'estiu, tant per les embarcacions que tenen el seu d'amarrament al port com les barques que utilitzen amaraments de trànsit. Això té conseqüències importants sobre la conservació de la fauna, la conservació de les praderies de posidonia, molèsties als usuaris del litoral i banyistes, , etc..
Aquestes conseqüències són especialment rellevants, pel fet de l'existència, a l'entorn del port, de dues zones especialment protegides i de notable riquesa faunística.
Valors naturals situats a l'entorn del port
A l'entorn del parc s'hi troben dos grans espais naturals
a) Sa Canova
Sa Canova és un gran sistema dunar coberta amb gran part de pinar, finalitzant amb una extensa platja d'arena. Aquesta platja és especialment concorreguda per banyistes.
Règim de protecció:
· Aquest espai natural està qualificat com a Área
Natural d'Especial Interès a la Llei 1/1991 d'espais Naturals
de les Illes Balears.
· A les NN.SS. d' Artà és Sòl No Urbanitzable
d'especial Protecció.
· Àrea de Protecció Litoral a les DOT
c) Muntanyes d'Artà
Les Muntanyes d'Artà constitueix un massís muntanyós que ocupa a més tot a una àmplia franja costanera, on se combina penyasegats, cales, platges, costa baixa.
Regim de protecció:
· Actualment gaudeix de la protecció de la Llei
d'Espais Naturals amb la categoria d'Àrea Natural d'Especial
Interès.
· Igualment tota l zona confrontant amb la mar és
Zona d'Especial Protecció per a les Aus com a conseqüència
de l'aplicació de la Directiva 79/409/CEE relativa a la
conservació d'aus silvestres.
· Les NN.SS. d'Artà li atorguen la màxima
protecció prevista a la Llei del Sòl, concretament
Sòl No Urbanitzable d'Especial Protecció.
· Actualment aquesta zona està afectada per la tramitació
d'un Pla d'Ordenació de Recursos Naturals amb l'objectiu
de declarar-la parc o reserva natural
Impacte generat pel fondeig sobre comunitats bentòniques importants
Sense dubte un increment considerable del nombre d'embarcacions amb base a la Colònia de Sant Pere causarà un increment de la pressió de fondeig sobre el seu entorn. Ja en aquests moments se donen problemes de fondeig massiu sobre zones poblades de Posidonia en Es Caló de Farrutx, i és ben previsible que la situació s'agreugi. Altres zones litorals poblades de Posidonia, com es Matzoc, sofriran igualment un fondeig difícilment controlable que perjudicarà seriosament importants comunitats bentòniques. Consideram que aquest aspecte està clarament infravalorat a l'estudi d'impacte ambiental del projecte.
Impacte negatiu sobre la fauna
L'increment del nombre d'amarraments multiplica la presència d'embarcacions a zones litorals ocupades per espècies de fauna amenaçada. A la costa nord d'Artà existeixen dues ZEPA (Zones d'Especial Protecció per a les Aus) protegides en funció dels seus valors avifaunístics. En concret existeixen poblacions importants de corbmarí (Phalacrocorax aristotelis desmarestii), de gavina de bec vermell (Larus audouinii) i de noneta (Hydrobates pelagicus melitensis). A més a més en aquesta zona existeixen exemplars d'àguila peixatera (Pandion haliaetus) que des de fa anys intenten reinstal·lar-se en els dos vells nius que existeixen a la zona. L'increment de la presència humana des de la mar sense dubte causarà molèsties que condicionaran seriosament la viabilitat futura d'aquestes espècies a la zona. La Sociedad Española de Ornitología, a la seva publicació Áreas importantes para las aves, assenyala en el cas de Mallorca que "el intenso tráfico marítimo, coincidiendo con la época de cria de aves marinas y rapaces costeras, ocasiona graves molestias a especies como el águila pescadora y la gaviota de Audouin". Aquest impacte està greument infravalorat a l'estudi d'impacte ambiental: s'arriba a dir que l'impacte sobre l'àguila peixatera és nul ja que actualment no hi cria; és evident que mai tornarà a criar si se multipliquen les embarcacions que circulen baix els seus nius.
A part de les espècies actualment presents, s'ha de destacar que a l'Estudi de viabilitat de recuperació del vellmarí (Monachus monachus) a les Illes Balears, realitzat per la Conselleria de Medi Ambient, s'identifica la zona litoral nord d'Artà com a excel·lent per les bones possibilitats que presenta per a la reinstal·lació d'aquesta espècie (no en va, existeixen nombrosos topònims que recorden la presència d'aquest animal a la zona). Al mateix estudi se cita textualment que "a pesar de que la presión humana no es elevada en este enclave (moderado uso de las playas y del tránsito y fondeo de embarcaciones), hay que puntualizar que existen serias amenazas para el futuro como es el caso de la polémica ampliación del puerto deportivo de la Colonia de Sant Pere, cuya puesta en marcha supondrá un notable incremento en el tránsito y fondeo de embarcaciones en esta zona privilegiada para las posibilidades de recuperación de la foca monje." A l'estudi d'impacte ambiental del projecte no s'avalua aquest efecte.
Pèrdua de tranquil·litat a zones de bany
L'increment de la presència i navegació pot provocar molèsties evidents i fins i tot un increment de l'accidentalitat a causa d'un número creixent d'embarcacions a les zones de bany sobre ciutadans que no tenen vaixell.
2.- Impacte del funcionament de la instal·lació Portuària
Interferència de corrents marines
La modificació del règim de corrents i onatge sol esser dissortadament una de les conseqüències més lamentables de la construcció de ports. Tal com s'han pogut comprovar a tant de llocs del litoral illenc. Aquestes modificacions no només se generen per la construcció d'obstacles (espigons, dics i esculleres) sinó també per la refracció i contrarefracció de les ones sobre aquests obstacles.
L'impacte d'aquestes construccions pot afectar tant a la deposició d'arena a la vorera de mar com a la configuració de la costa i també als fons marins.
D'altra banda el canvi de règim de corrents i onatge afecta a conservació dels fons marins veïnats. A l'entorn de la major part de ports existents s'ha produït una clara degradació d'aquest fons.
Així doncs al cas concret que ens ocupa la construcció del dic i el contradic poden ocasionar problemes en la deposició d'arena.
Deficient renovació d'aigua dins la instal·lació
El tancament d'una superfície important d'aigua, a recer de l'onatge, causa problemes de renovació d'aigua i de pèrdua de la seva qualitat. L'empitjorament en les condicions físico-químiques de l'aigua tancada dins el port s'exporta a zones perifèriques.
Efectes negatius sobre el paisatge
Com sol passar gairebé sempre la valoració paisatgística del projecte sol esser més que deficient en no utilitzar tècniques mínimament objectivables, tan de la qualitat paisatgística del lloc com de les transformacions produïdes per la nova instal·lació.
La construcció d'un dic de 340 metres de llargària i d'un contradic que supera els dos-cents metres, provoca una canvi considerable en la panoràmica de la zona, en crear un obstacle visual que incideix negativament en el paisatge litoral.
De fet, avui dia se pot apreciar ja les conseqüències negatives que el port està provocant al paisatge tradicional costaner de la Colònia.
3.- Resum d'impactes
Des del nostre punt de vista, les conseqüències de la construcció del port de la Colònia i sobretot del seu funcionament del port de la Colònia se resumeixen el els següents punts:
· una minva en la qualitat de les
aigües interiors i exteriors del port
· uns efectes negatius sobre els fons marins derivats del
canvi de corrents i l'acció i refracció de l'onatge
sobre el port
· una desfiguració paisatgística a causa
del trencament de la panoràmica marítima
· la degradació de les praderies de posidonia a
causa del fondeig i de pèrdua de qualitat de les aigües
a zones situades a l'entorn del port.
· Increment de les molèsties a la fauna per l'augment
de la navegació a zones sensibles de cria d'espècies
protegides
· pèrdua de tranquil·litat de zones de bany
fruit de l'increment de la navegació i de la presència
d'embarcacions, tant fixes com de trànsit