Nota Informativa
5 d'abril de 2000

El GOB considera que l'adaptació del PGOU de Pollença al POOT és anul·lable, en infringir algunes normes i incrementar el sòl urbanitzable

 

En aquests moments se tramita davant la Comissió Insular d'Urbanisme, la Comissió de Patrimoni i la Comissió Balear del Medi Ambient, l 'adaptació del PGOU de Pollença al Pla d'Ordenació de l'Oferta Turística.

Des del nostre punt de vista, aquesta adaptació i tramitació infringeix la normativa vigent ja que em alguns dels seus punts s'incompleixen normes jurídiques concretes i d'altra banda en la seva tramitació s'han vulnerat preceptes claus, que podrien donar lloc a la nul·litat de ple dret del PGOU.

Per altra costat, en alguns dels seus apartats, aquesta adaptació suposa:

· un increment de l'edificabilitat en algunes zones
· un consum de territori rural per activitats turístiques
· la conversió de terreny protegit per la LEN en sòl urbanitzable
El passat mes de gener el GOB va remetre un escrit tant a l'Ajuntament com a la Comissió Insular d'Urbanisme exposant les deficències del Pla i la necessitat de tornar enrera la seva tramitació.

Vet aquí els aspectes més importants:

1.- No du incorporat estudi d'avaluació d'impacte ambiental

De conformitat amb el Decret de la CAIB 4/1986 de 23 de gener, l'adaptació de Plans Generals d'Ordenació Urbana han de dur incorporar un estudi d'avaluació d'impacte ambiental (punt 6.1 de l'ANNEX III), de caràcter simplificat.

Doncs bé, l'adaptació del Pla General de Pollença al POOT que ara se tramita no du incorporat cap estudi d'avaluació d'impacte ambiental, tal com exigeix la normativa vigent.

Els estudis d'impacte ambiental són tècniques singulars que introdueix la variable ambiental en la presa de decisions sobre els projectes que incideixen en el medi ambient amb la finalitat de valorar-se les incidències que poden derivar-se dels processos tècnics de planificació i de decisió, de tal manera que no s'executi cap activitat que comporti incidències notables, sense que prèviament s'hagi realitzat un estudi avaluatori de les mateixes.

El Decret 4/1986 de la CAIB estableix quins projectes han de dur estudi d'impacte ambiental. El mateix decret estableix que aquests estudis han de passar a informació pública.

El seu pas a informació pública no és una simple formalitat sinó una un fet transcendent que contribueix a la formació d'una decisió que afecta el medi ambient.

En la tramitació de l'adaptació del PGOU no ha passat a informació pública cap estudi d'avaluació d'impacte ambiental sencer, és a dir de tota l'adaptació al POOT.

2- Hi ha increments de sòl urbà i urbanitzable

La necessitat d'incorporar els estudis d'impacte ambiental en l'adaptació del PGOU, no només ve donat per l'existència del Decret 4/1986, sinó també pel fet de que amb aquesta adaptació hi ha canvis en l'ús del sòl proposat.

En concret, terrenys que fins ara estaven classificats com a sòl rústic, ara se classifiquen com a sòl urbà o sòl urbanitzable.

A Cala Sant Vicenç se classifiquen 53.800,- m2 de terreny, fins ara considerat com a sòl rústic protegit, concretament ARIP, com a sòl urbanitzable, en base a una operació per a corregir dèficits dotacionals i d'aportar sòl per a intercanvi d'aprofitament.

D'altra banda al Port de Pollença terrenys classificats com a sòl rústic, com a conseqüència de la desclassificació efectuada pel Consell Insular, passen a esser urbans, donada, segons se justifica, per la seva consolidació per l'edificació i per la seva connexió per xarxa viària.

Així doncs ens trobam amb una adaptació que en alguns casos implica augment de les possibilitats edificatòries sobre terrenys considerats fins a l'aprovació inicial com a rústics, i augmentant la superfície de sòl urbà i urbanitzable.

3- Incompliment de l'article 18 del POOT

L'article 18 del decret 54/1995 de 6 d'abril d'Aprovació del Pla d'Ordenació de l'Oferta Turística de Mallorca, estableix els paràmetres, que amb caràcter general hauran d'acomplir els establiments turístics en sòl urbà i urbanitzable.

Igualment s'assenyala les determinacions particulars dels establiments turístics en les diferents zones.

En tot cas, el punt 3 d'aquest article assenyala que els paràmetres generals o particulars no seran d'aplicació en els casos que el planejament urbanístic vigent en començar a vigir el POOT en determini uns de més restrictius, els quals prevaldran en aquest cas i hauran de ser respectats per les adaptacions al POOT dels instruments de planejament generals.

Doncs bé l'adaptació del PGOU al POOT vulnera en alguns casos aquest articles, en concret:

· Cala Sant Vicenç:

- A la zona de l'Hotel Molins, el PGOU permetia planta baixa ( (pb) i tres plantes pis (pp). Ara l'adaptació al POOT permet pb + 7pp, és a dir que l'edifici hoteler ja no quedarà fora d'ordenació i a més a més se li augmenta un poc l'edificabilitat, premiant-li així les obres il·legals que va fer fa tres anys.

- La zona del restaurant Voramar on s'hi produeix un tipus d'oferta turística no legalitzada ara la qualifiquen com a zona d'allotjament turístic.

- El solar ocupat per pinar classificat com a urbà (vora l'Avinguda Cavall Bernat) s'ha augmentat l'edificabilitat un 27 % i es permet augmentar l'altura un metre més.

· Formentor

Aquí amb l'adaptació del PGOU al POOT se produeix, al nostre parer, un increment de l'edificabilitat (de fet se dobla) respecte de la permesa al Pla General actual. Així se passa de 0,165 m2/m2 a 0,33 m2/m2. Dit d'una altra manera, a la parcel·la hotelera de Formentor se podrien construir 24.750 m2 més dels que es permeten ara.

· Port de Pollença

El cas de l'hotel "Pollensa Park" constitueix un dels despropòsits més evidents de l'adaptació del PGOU al POOT.

Com se sap, aquest hotel constitueix un edifici fora d'ordenació, construït sense llicència, d'una altària que no se permet a cap normativa urbanística.

La zona on es troba ubicada està classificada com a sòl rústic, ja que l'antic sector fou objecte de suspensió i reclassificació pel Consell Insular de Mallorca en la famosa "moratòria" i també per les Directrius d'Ordenació Territorial.

Amb l'adaptació del PGOU, la parcel·la on hi ha l'hotel se classifica com a sòl urbà, i alhora l'exonera de complir amb els paràmetres urbanístics que s'ordenen i que són de planta baixa i dues plantes pis, permetent-li mantenir les condicions urbanístiques existents, que són quant a altura de planta baixa i set plantes pis.

 

 

Als tres nuclis de població ens trobam en situacions on a l'adaptació del PGOU al POOT s'incrementa l'edificabilitat o l'altura en relació a l'actual Pla General, incomplint per tant l'article 18.3 del Decret54/1995 de 6 d'abril.

 

Per tot això, el GOB ha demanat, tant a l'Ajuntament com a la CIU, que acordi anul·lar la tramitació de l'adaptació del PGOU de Pollença al POOT en considerar que s'incompleixen determinades normes, algunes de les quals són motiu de nul·litat de ple dret.