Nota Informativa
28 de maig de 2001

Al·legacions del GOB a la nova central de Son Reus

El GOB considera innecessària la nova central elèctrica de Son Reus

En aquests moments se tramita l’estudi d’impacte ambiental del projecte d’ampliació d’una central de producció d’energia elèctrica a Son Reus, promogut per l’entitat Gas y Electricitat S.A.. Durant aquest període el GOB hi ha presentat una sèrie d’al·legacions demanant que no s’aprovi la nova central, en considerar que és innecessària.

UNA NOVA CENTRAL

L’estudi d’impacte ambiental que se tramita fa referència a un projecte d’ampliació de la central tèrmica de Son Reus. Actualment en aquest lloc hi ha quatre grups de turbina de gas de cicle simple, compacte, d’emergència, de 38 MW c/u de potència. Utilitza com a combustible gasoil C, per la qual cosa se construïren dos dipòsits. Aquesta central ha de tenir d’acord amb l‘acord de la Comissió Balear de Medi Ambient un funcionament inferior a les 500 hores anuals.

En posterioritat, l’any 2000, es va presentar un projecte consistent en la instal·lació d’una central elèctrica de cicle combinat de 210 MW, dins el mateix recinte de la tèrmica de Son Reus. Aquest projecte tenia com a característiques bàsiques les següents:

Aquest projecte va ser objecte d’una modificació, que ara se tramita consistent en:

Aquesta darrera modificació respecte de l’anterior projecte implica un increment de la potència: se passa de 210 a 225 MW, el nombre d’equips passen de dos a tres, el nombre de xemeneies passa de 4 a 6, i lògicament s’incrementen les emissions de gasos.

CONSEQÜÈNCIES

Amb aquesta nova central s’incrementa notablement tant la potència elèctrica instal·lada com les emissions de CO2 (diòxid de carboni) com de SO2 (diòxid de sofre), entre d’altres gasos contaminants, especialment gasos que provoquen l’efecte hivernacle.

En concret aquesta nova central de Son Reus suposarà un increment d’un 30 % de la potència elèctrica de Mallorca , és a dir de la capacitat per produir energia elèctrica.

La posada en marxa d’aquesta central implicarà un augment de les emissions a l’atmosfera de gasos contaminants

El combustible que utilitzarà la nova central serà el gas-oil, amb la qual cosa s’incrementarà notablement les emissions de CO2 i SO2 a l’atmosfera. D’aquesta manera s’incompliran el compromisos de reducció de les emissions que l’estat espanyol arran dels acords de Kioto. Aquí se va acordar reduir les emissions de gasos hivernacle en un 8% abans el 2012, en relació als nivells de 1990

Sembla una flagrant contradicció el fet que mentre a Mallorca se tramita aquest projecte, a nivell mundial se discuteixi sobre les mesures a emprendre per reduir les emissions contaminants a l’atmosfera. Aquestes emissions són les que provoquen l’efecte hivernacle, causant el canvi climàtic.

La nova central tendrà sis xemeneies, tres d’elles de 50 metres i les altres tres de 35 metres. La repercussió paisatgística d’aquestes instal·lacions són evidents, especialment a una zona de paisatge obert i d’una orografia plana com aquesta.

La producció, transport i consum d’energia és sense cap dubte una de les causes més importants de problemes ambientals a nivell mundial. Ens referim a la contaminació atmosfèrica, a la pluja àcida i especialment al canvi climàtic, que a una regió costanera i enmig de la Mediterrània com la nostra pot tenir greus conseqüències per als recursos hídrics, l’agricultura, les zones boscoses, i en general en la conservació del litoral. Amb una panorama com aquest és fonamental reduir les emissions de gasos contaminants a l’atmosfera.

Després de la Cimera de les Nacions Unides celebrada a Kioto l’any 1997 per a tractar del Clima, tothom va coincidir en la necessitat de prendre mesures per evitar el canvi climàtic, tot i que el protocol que se va firmar, era totalment insuficient.

LES ALTERNATIVES QUE PROPOSAM

Des del nostre punt de vista la construcció d’aquesta nova central no és necessària. Pensam que amb l’impuls de les proposta que a continuació se relacionen no es fa necessària la isntal·lació de nova potència elèctrica en base a combustibles fòssils.

Estabilitzar la demanda energètica

La política energètica ha de ser la visualització més clara del canvi en la política econòmica i ambiental, que el Govern vol impulsar. Si efectivament se vol avançar cap a un desenvolupament sostenible és evident que no se por presentar el constant increment de la potencia elèctrica que prevegi un increment de la demanda energètica tan espectacular.

Per això proposam un escenari d’estabilització de la demanda energètica per al 2010 que contempli:

D’aquesta manera s’aconseguirà una estabilització de la demanda, amb a qual cosa assolirem complir compromisos d’estabilització i posterior reducció d’emissions de gasos contaminants a l’atmosfera, sense que això impliqui cap minva en la qualitat de vida i en la qualitat del serveis que gaudim.

Més mesures d’estalvi i eficiència energètica

Les mesures d’estalvi o eficiència que actualment s’mpulsen són totalment insuficients. Quan parlam d’eficiència ens referim a l’obtenció dels mateixos bens i serveis energètics, però amb molt manco energia, amb la mateixa o major qualitat de vida, amb menys contaminació, a un preu inferior a l’actual, allargant la vida als recursos. L’eficiència energètica hauria d’incrementar-se un 2,5 a l’any

El potencial d’estalvi energètic és immens, emperò se posen en marxa molt poques mesures que impliquin estalvi Igualment manquen mesures de gestió de la demanda per a substituir usos ineficients d’electricitat.

Per tot això el GOB proposa:

Les energies renovables s’han d’incrementar notablement

Les energies renovables podrien solucionar molts dels problemes ambientals, com el canvi climàtic, les pluges àcides, la contaminació atmosfèrica, etc... Les energies renovables podrien cobrir un terç del consum d’electricitat i reduir les emissions de diòxid de carboni de forma considerable.

El potencial de les energies renovables, tot i les limitacions actuals de tecnologia i costos econòmics, és molt elevat.

 

<Plana principal>