Nota Informativa
25 de juliol de 2000

El GOB considera que el Consell ha d'aprovar la moratòria urbanística de Mallorca abans de 10 dies

Actualment a la nostra illa s'hi concentra més del 75 % del creixement urbanístic de les Balears

 

Les declaracions de membres del Consell Insular de retardar la presa de decisió (se para del mes de novembre) sobre la moratòria urbanística a Mallorca constitueix una autèntica temeritat, ja que :

· és aquí a Mallorca on se produeix el creixement urbanístic i turístic més exagerat de les Balears

· no se pot anunciar que d'aquí a sis mesos s'aprovarà una moratòria: les moratòries no s'han d'anunciar s'han de fer, per evitar moviments especulatius.

En aquest sentit el GOB fa una crida al pacte de progrés que governa el consell de Mallorca i especialment a la presidenta de la Institució perquè adopti decisions amb urgència.

Situació actual insostenible

L'actual situació de creixement turístic i urbanístic que viu la nostra illa necessita actuacions contundents per part de l'administració autonòmica i insular. Mallorca ha tocat sòtil, ha arribat al límit de la seva sostenibilitat. El que aquests mesos està passant amb l'energia, amb l'aigua, amb les carreteres, amb les depuradores,… no és casualitat. Tot això no és més que la conseqüència lògica d'un creixement absolutament exagerat de la construcció, de l'oferta residencial i turística, que està afectant al propi producte turístic, a la conservació dels recursos naturals, a la saturació de les infrastructures i en definitiva a la qualitat de via.

Es necessari una moratòria valenta

Però a més a més de fer falta una moratòria urgent, és fonamental que sigui una moratòria valenta, clara i contundent.

No s'entendria una paralització tan suau que de fet no aturàs gairebé res. La moratòria ha d'esser molt contundent, com contundent és l'actual creixement urbanístic.


La situació actual

Aquests darrers anys, la situació actual d'expansió immobiliària i residencial ha assolit fites absolutament exagerades i que està provocant una evident saturació turística, una degradació dels recursos naturals i un col·lapse de les infrastructures més importants.

Alguns fets posen de manifest aquesta situació:

 

· Als darrers tres anys, el nombre de places residencials visades als col·legis oficials ha estat superior a 40.000 cada any.

· L'increment anual del nombre de turistes està entorn al 5 %, és a dir entre 400.000 i 500.000 persones més cada any.

· El consum d'aigua augmenta cada any entorn al 7 %.

· El consum energètic s'incrementa anualment entre un 10 %..

· L'any 1999 la producció de residus augmentà un 9'4%.

· La saturació de les infrastructures, especialment les carreteres, platges, aeroport és manifesta.

· La qualitat de vida dels habitants de l'illa se n'està ressentint de forma notable