Nota Informativa
31 de juliol de 2000

El GOB considera que la Norma que ha aprovat pel Consell és clarament millorable

 

L'aprovació, divendres passat, d'una moratòria urbanística a Mallorca constitueix un fet positiu, però alhora té nombroses mancances que la fan clarament millorable.

A les al·legacions que el GOB ha començat a preparar, se detallaran aquelles aspectes que consideram que s'han de modificar i aquelles que s'han d'introduir, a fi que sigui una vertadera moratòria, més completa i més eficaç

 

L'hotel de Tuent no s'arribarà a edificar

La norma té aspectes ben positius que s'han de destacar que contribuiran a preservar territori i a reduir la pressió immobiliària. Així cal destacar:

· que per primera vegada s'han entrar a tocar el sòl urbà, que és actualment de creix més.
· s'ha fet amb rapidesa, evitant així pressions estranyes i moviments especulatius
· afecta al litoral, que és on hi ha més creixement urbanístic
· afecta també a certs paratges emblemàtics de la Serra, als quals protegeix: són els casos de Tuent, Cala Moragues, Cala d'Egües, Es Bens d'Avall i Son Coll., a Banyalbufar.

 

La Norma s'ha de millorar considerablement

Aquesta moratòria tendrà una eficàcia limitada si no se modifica la redacció actual de la "Norma Cautelar". Ara hi ha quinze dies per a poder presentar al·legacions a l'acord del Ple del CIM.

De forma resumida, els aspectes que tocarem seran els següents:


· hauria d'afectar als sòls urbanitzables o aptes per urbanitzar que no s'hagin desenvolupats
· als sòls urbans s'hauria d'entrar en reduir edificabilitats i densitats
· en general s'hauria de marcar ritmes de creixement anuals per municipis
· s'han d'incloure els municipis de l'àrea metropolitana de Palma, especialment Marratxí, el qual, després de Palma, Llucmajor i Calvià, és el municipi que més creix.
· incloure igualment una sèrie d'indrets de la Serra que no han quedat afectats, concretament d'Escorca i de Valldemossa.