Nota informativa
25 de setembre de 2000

Circulació de cotxes tot-terreny per espais naturals:
El GOB denuncia la degradació de Son Real a causa de la circulació de cotxes 4x4

Demana a Costes i Medi Ambient que intervinguin

Son Real és un dels espais naturals més valuosos de les Illes Balears. En l'estudi de l'INESE sobre els espais naturals a protegir a les Illes Balears, la costa si-tuada entre Can Picafort i la Colònia de Sant Pere se puntua com la 3ª més valuosa pel seu ambient (se proposa la seva declaració com a Parc Nacional). Tant és així que quan se plantejà, l'any 1992, la modificació de la LEN, Son Real fou pels seus espec-taculars valors naturals un dels principals arguments del GOB per oposar-se al retall plantejat pel Partit Popular. Finalment la Llei se modificà, però afortunadament sense afectar Son Real.

Entre els principals valors d'aquest espai destaquen diferents platges, la des-embocadura del torrent de Son Real i més de 4'5 quilòmetres de costa baixa no edifi-cada, amb una qualitat paisatgística de primer ordre.

Però part d'aquests valors estan sofrint una important degradació. Cada cap de setmana, desenes de cotxes tot-terreny transiten sobre les platges i la zona costanera situada entre Son Serra de Marina i Son Bauló, generant una sèrie d'impactes que afecten negativament la conservació d'aquesta zona.

Importants conseqüències negatives

El trànsit de vehicles sobre la platja i les zones dunars arrasa la vegetació que creix sobre l'arena, formada per espècies com el lliri de marines (Pancratium mariti-mum), el card marí (Eryngium maritimum), la lletrera (Euphorbia pityusa), etc. Aquests efectes són patents en observar la multitud de camins i caminois oberts pels cotxes entre la vegetació. Aquesta circulació té, a més a més, un efecte desestructurador sobre les dunes, descalçant la vegetació que les fixa. Totes aquestes incidències con-tribueixen a la degradació d'un dels pocs grans sistemes dunars que s'ha salvat de la urbanització.

Altres efectes del trànsit de vehicles sobre la costa són l'increment de l'erosió dels camins, i les molèsties tant a la fauna silvestre com a la resta de persones que transiten per la zona a peu o en bicicleta.

La Llei de Costes és insuficient

La Llei 22/1988 de Costes assenyala al seu article 33.5 que a les platges que-darà prohibida la circulació i estacionament no autoritzats de vehicles. Aquest punt és aplicable únicament a una petita porció del tram afectat per la circulació de tot-terrenys, ja que bona part del tram de Son Serra a Son Bauló està format per costa baixa rocosa.

A la zona que no és platja no comptam amb una prohibició de circulació clara com la que existeix a les platges. És cert que existeixen diferents instruments legals que, de forma genèrica, podrien esser aplicables: tant la pròpia Llei de Costes com la LEN, cadascuna en el seu àmbit, fan referència a que no seran permesos aquells u-sos que atemptin sobre els bens protegits. Però aquestes limitacions són massa genè-riques i poc concretes com per esser aplicables.

El GOB reitera la seva petició a Medi Ambient per què reguli aquest tema

Davant aquest panorama és evident que se fa necessari un instrument legal que reguli clarament la circulació de vehicles motoritzats per l'interior de les ANEI, de forma similar a com ja se fa a altres comunitats autònomes. El GOB ha demanat als responsables de Medi Ambient, repetides vegades al llarg dels darrers anys, l'aprovació d'una llei o decret que reguli l'accés motoritzat a les ANEIs, però fins ara no s'han demostrat avanços per afrontar aquest problema. S'ha tornat a insistir.

Així mateix el GOB s'ha adreçat a Costes per què vigili la zona i apliqui la Llei en tots els casos en que ho pugui fer.