Nota informativa
28 de setembre de 2000
AQUEST CAP DE SETMANA SE CELEBRA
EL DIA MUNDIAL DELS OCELLS
Dissabte i diumenge, ABAP,
GOB i SEO/BirdLife organitzen activitats a diversos espais naturals
Aquest cap de setmana, se preveu que més d'un milió de persones de tot el món surtin al camp a observar els ocells. Més de 120 organitzacions de 90 països han organitzat activitats relacionades amb la conservació dels ocells. BirdLife International, organització dedicada a la conservació de l'avifauna mundial, pretén amb aquesta celebració atracar el món dels ocells al públic en general, i aprofitar per a donar a conèixer els problemes de conservació de moltes espècies i espais naturals que corren perill de desaparèixer.
Les nostres illes són un bon lloc per a l'observació dels ocells. A les Balears fins ara han estat observades més de 330 espècies diferents d'aus: una tercera part d'elles crien a les nostres illes, i les altres ens visiten durant l'hivern o les migracions.
A Mallorca, voluntaris de l'Associació Balear d'Amics dels Parcs, del Grup Balear d'Ornitologia i Defensa de la Naturalesa i la Sociedad Española de Ornitologia/BirdLife International oferiran informació i organitzaran visites guiades per donar a conèixer als visitants quins són els ocells que viuen a una sèrie d'espais naturals, i per què és necessari conservar-los.
Els espais on s'organitzen visites guiades i altres activitats són aquests:
· Parc Natural de Sa Dragonera, dissabte dia 30.
10'00 h Concentració al port de Sant
Elm
10'15 h Sortida de la barca
10'30 h Instal·lació de les taules i els punts d'observació
11'00 h Concentració d'autoritats i premsa al port
11'15 h Sortida barca
11'30 h Presentació del Día i participació
a les activitats
13'00 h Final per a les autoritats, però continuen les
activitats.
16'00 h Final de les activitats.
Hi ha barques a les 10'15, 11'15, 12'15 i 13'15 h.
· Parc Natural de S'Albufera, diumenge dia 1.
9'30 h Montatge de taules i punts d'informació
12'00 h Concentració d'autoritats i premsa
12'15 h Participació a les activitats organitzades
13'30 h Final per a les autoritats, però continuen les
activitats.
16'30 h Final de les activitats
· Parc Nacional de Cabrera, diumenge dia 1.
10 h -17 h Taules i punts d'informació
En aquests espais els visitants podran rebre informació a les taules informatives, realitzar visites guiades per conèixer els aucells i observar-los amb detall amb l'ajuda de telescopis.
Els objectius d'aquestes activitats són:
1. Fomentar l'observació de les aus
entre el públic
2. Conscienciar la societat de la necessitat de conservar les
aus i els hàbitats on viuen
1. L'observació dels ocells
L'observació dels ocells és una activitat que guanya adeptes dia a dia. Només són necessaris uns binocles, una guia d'identificació i ganes de disfrutar del contacte amb la naturalesa. No és necessari cap preparació especial, ni grans coneixements ornitològics. Basta tenir la suficient curiositat com per a distingir els ocells més comuns (gorrió, colom, gavina, etc) i anar incrementant poc a poc els nombre d'ocells que hom pot identificar. Amb la premissa que conèixer és la primera passa per estimar, el coneixement dels ocells ens porta indefectiblement a identificar quines són les principals amenaces per a cada espècie, i quins són els requeriments de conservació necessaris per a garantir la supervivència de les poblacions de cada ocell. Per això, l'observació de les aus té una funció conservacionista.
2. La conservació dels ocells
Milions d'aus moren cada any víctimes de la destrucció d'espais ben conservats, víctimes de la caça il·legal, víctimes de l'ús il·legal de verí,... Moltes d'aquestes aus pertanyen a espècies amenaçades. En el cas de Mallorca, moltes espècies tenen poblacions reduïdes o se concentren a determinats indrets, pel que corren greu risc de desaparèixer. Entre elles podem citar aquestes:
Virot (Calonectris diomedea), baldritxa (Puffinus mauretanicus), corbmarí (Phalacrocorax aristotelis), agró roig (Ardea purpurea), sel·la marbrenca (Marmaronetta angustirostris), milana (Milvus milvus), moixeta voltonera (Neophron percnopterus), voltor (Aegypius monachus), arpella (Circus aeruginosus), esparver (Hieraetus pennatus), àguila peixatera (Pandion haliaetus), falcó marí (Falco eleonorae), gavina de bec vermell (Larus audouinii).
Les espècies amenaçades ho són generalment per què presenten elevats requeriments quan a la conservació dels llocs on viuen. Per això són uns bon bioindicadors de l'estat de conservació dels nostres espais naturals; si milloram l'hàbitat per a conservar-los a ells, conservarem també a moltes altres espècies.
Aprofitam per a recordar que alguns espais molt importants per a la conservació dels ocells a les Balears segueixen sense la protecció necessària. Entre ells destaquen L'Albufereta, el Salobrar de Campos, la Serra de Tramuntana i les muntanyes d'Artà.