Nota Informativa
18 d'octubre de 2000

Al·legacions del GOB a la revisió del PGOU de Muro

El GOB proposa la reducció del sòl urbà de les Casetes des Capellans

Ahir dimarts va finalitzar el termini per presentar al·legacions a la revisió del PGOU de Muro. El GOB hi va presentar un escrit d'al·legacions on feìem referència als següents aspectes:
· Sòl urbà de les Casetes des Capellans
· Sòl Urbanitzable de Vinromà
· Sòl Rústic
· Una protecció insuficient
· Proposta de normativa
· Sobre el patrimoni històric

Casetes des Capellans: un sòl urbà exagerat i injustificat

Des del nostre punt de vista no està justificat mantenir la classificació de sòl urbà per aquesta zona. Els 124.500 metres quadrats de sòl urbà que el Pla General classifica com a sòl urbà incompleixen els requisits mínims que la Llei del Sòl estableix per aquest tipus de sòl: ni està consolidat per l'edificació ni pels serveis.

Gran part dels terrenys no estan afectat per l'edificació. De fet de l'ordre dels 60 % d'aquest sòl urbà no té cap tipus d'edificació i manté les condicions naturals pròpies del sistema dunar d'Es Comú. D'altra banda no té els serveis mínim que estableix la Llei del Sòl per esser considerat sòl urbà.

D'altra banda i d'acord amb la Norma Territorial aprovada inicialment pel Consell de Mallorca, en aquests terrenys quedaria suspesa tant les obres d'edificació com les obres d'urbanització, en no disposar de la consolidació ni els serveis necessaris.

Cal fer referència al fet que la zona afectada per la classificació de sòl urbà constitueix una àrea natural de gran valor ecològic i paisatgístic. Prova d'això és que els Inventaris d'ICONA i d'INESE d'espais naturals a protegir inclouen tot es Comú com a una zona a protegir a la vista dels seus notables valors naturals (geomorfològics, geològics, paisatgístics i de vegetació. Aquí se troba un dels sistemes dunars més importants de l'illa.

Per últim cal recordar que aquests terrenys formen part d'un "Mont d'Utilitat Pública" i no ens consta que s'hagi demanat l'autorització prèvia de la Conselleria de Medi Ambient pel fet d'afectar a un M.U.P. o per la seva la desafectació.

Sòl Urbanitzable de Vinromà

La classificació de sòl urbanitzable de 168.500 m2 a Vinromà, al Camí de Marjals, consideram que no està en absolut justificada. La demanda de nous habitatges de la vila de Muro no justifica la classificació com a urbanitzable d'aquest polígon

D'altra banda tampoc està justificat que la seva ubicació damunt d'un terreny ocupat majoritàriament per garriga, una zona forestal que mereix protecció i la consideració de sòl rústic protegit. És per tot això que proposam la seva reclassificació i la seva conversió en sòl rústic protegit.

Sòl Rústic: una protecció insuficient

Aquesta revisió s'ha limitat a recollir bàsicament allò que la LEN i la Llei del Sòl Rústic o les DOT, la llei 9/99, estableixen i concretament a zones d'Àrees Natural d'Especial (ANEI) , Alzinars-ANEIS d'alt nivell de protecció (AANP) i Àrees Rurals d'Interès Paisatgístic (ARIP) , així com les definicions que fan les DOT a les Àrees de Protecció Territorial (APT) , Àrees de Prevenció de Riscs (APR), Àrees d'Interès Agrícola (AIA), Àrees de Transició (AT) i Sòl Rústic de Règim general (SRG) i Forestal,

El Sòl Rústic de Muro mereix una actuació molt més seriosa, actualitzada i proteccionista. Per això caldria haver començant per fer una cartografia actualitzada de les masses forestals del municipi, dels punts i de les zones d'interès florístic i faunístic, els llocs d'interès paisatgístics, agrícola, arqueològic , etc…A partir d'aquí fer unes delimitacions adequades per a cada categoria, en funció d'unes determinades aptituds.

La normativa d'aplicació no sempre és coherent amb els objectius i les justificacions d'aquesta revisió, expressades al propi document. En altres ocasions la normativa d'aplicació és poc proteccionista i en algun cas se contradiu amb lleis i decrets vigents.

Sobre el Patrimoni històric i arquitectònic

El Catàleg d'edificacions o d'elements històrics o arquitectònics a protegir resulta del tot insuficient, per la qual cosa demanam la seva revisió i ampliació.

En tot cas i a mode d'exemple, caldria fer referència al ric patrimoni etnològic i arquitectònic de s'Albufera i el seu entorn. Pràcticament no s'inclou cap síquia, ni canal, ni sifons, ni ponts ni malecons, etc...Sens dubte és aquest un patrimoni que mereix la seva catalogació i protecció.