Nota informativa
6 de novembre de 2000

Possibilitar les activitats recreatives sense que entrin en conflicte amb la conservació dels espais naturals, tot un repte

GOB i ADENA-WWF editen un fulletó sobre oci i conservació a la Serra de Tramuntana

La protecció dels espais naturals assegura la pervivència dels valors ambientals, culturals i paisatgístics d'un determinat territori. El turisme, i en general les activitats recreatives, poden proporcionar una nova font d'ingressos a la població que des de sempre ha habitat aquests espais, mi-llorant la seva qualitat de vida i el seu benestar.
Però certs tipus d'activitats, sobretot segons com se duen a terme, poden acabar fent malbé aquests espais naturals, la qual cosa pot provo-car la destrucció d'aquest patrimoni, i la degradació dels seus atractius. Per això, el GOB i ADENA-WWF, en la seva campanya per a la protecció de la Serra de Tramuntana, han editat 10.000 fulletons informatius que seran distribuïts especialment pels municipis de la Serra i entre els col·lectius que més relació tenen amb aquest tema.

Activitats recreatives: sí, però amb esment

L'atractiu paisatgístic de la Serra de Tramuntana ha induït la realit-zació d'activitats recreatives i d'esplai. Encara que habitualment aquestes activitats se duen a terme amb mesura, hi ha casos en què se produeixen o se poden arribar a produir conflictes entre oci i conservació, a causa de la seva pràctica massiva o, com passa en alguns casos, pel fet de tractar-se d'usos impropis d'espais naturals. Algunes d'aquestes activitats són l'excursionisme massiu, la pràctica del ciclisme de muntanya, la circulació en tot-terreny i els esports d'aventura en general.
Sense el control necessari, aquestes activitats poden tenir conse-qüències ben negatives per al medi natural i per a les activitats socioeco-nòmiques tradicionals que s'hi desenvolupen. Algunes d'elles són augment de l'erosió, arrasament de la vegetació, destorbament de la fauna silvestre, pèrdua de la qualitat de l'experiència recreativa com a conseqüència de la massificació, increment del perill d'incendi, acumulació de fems de tot ti-pus als llocs més insospitats, obertura de nous camins i dreceres, degrada-ció del patrimoni arquitectònic, etc.

El Govern ha d'actuar per aconseguir l'equilibri entre oci i conservació

A fi d'evitar que les activitats recreatives acabin fent malbé el patri-moni natural de la Serra de Tramuntana, el Govern de les Illes Balears hauria d'abordar noves línies d'actuació, tals com:
· La redacció i aprovació d'un Pla d'Ordenació dels Recursos Naturals (PORN) de la Serra de Tramuntana, fent una planificació integral dels usos en funció dels valors naturals i culturals, i tenint en compte els aprofita-ments tradicionals compatibles amb la conservació.
· L'adopció de mesures que garanteixin la continuïtat de les activitats econòmiques tradicionals i respectuoses amb el medi.
· L'ordenació de l'accés al medi natural, canalitzant determinats usos d'oci cap a les zones menys fràgils i comptant sempre amb l'acord dels propie-taris.
· L'habilitació d'un nombre suficient d'àrees recreatives prop de Palma, a espais rurals o semi-naturals poc delicats, i la seva dotació amb equipa-ments d'interpretació adequats.
· La realització d'una intensa campanya divulgativa sobre els valors naturals de la Serra de Tramuntana i la necessitat de conservar-los.
· L'increment de la vigilància en aquest espai.