Nota Informativa
20 de novembre de 2000
El GOB demana la seva retirada
El Pla Energètic del Pacte de Progrés permetrà seguir amb el mateix creixement turístic i urbanístic dels darrers anys
La presentació del Pla Energètic de les Illes Balears ha representat una absoluta decepció. El que havia de ser la visualització més clara del canvi en la política econòmica i ambiental, de fet s'ha convertit en la infrastructura per seguir amb el mateix model de desenvolupament urbanístic i turístic.
El Pla Director Sectorial Energètic del Pacte de Progrés segueix la inèrcia d'èpoques anteriors i just fa petits retocs tant a les previsions de la demanda, com al foment d'energies renovables, gestió de la demanda, etc..
A continuació s'exposen les principals crítiques del GOB al Pla:
· Una previsió de la demanda absolutament descabellada
El Pla parteix de la base que als propers anys les Illes Balears seguirà experimentant un creixement espectacular del consum energètic com a conseqüència de l'increment de l'activitat immobiliària, de l'augment de l'activitat turística, del nombre de turistes, de la construcció, així com del consum domèstic, etc..
En concret, el Pla preveu, per al 2015, creixements de la demanda molt espectaculars en el sector residencial (més d'un 100 %), en els serveis (més d'un 80%) , en la construcció (100 %) i el transport (75 %).
Amb aquestes previsions se pinta un panorama, per als propers anys, d'increment molt gran de l'edificació residencial i turística, del nombre de turistes així com del transport, tant terrestre com aeri,...amb la qual cosa sembla que aquest pla no està en relació a les polítiques que presumptament impulsa el pacte de progrés, adreçades a la sostenibilitat econòmica, social i ambiental.
· Un augment exagerat de la potència elèctrica
D'aquí a quinze anys la potència elèctrica de les Balears haurà augmentat en més d'un 75 %, a fi de satisfer la previsió de la demanda que ha fet el Govern, segons proposa el pla Energètic. De fet contempla la construcció i la instal·lació de grups de generació d'energia elèctrica fins assolir els 1.900 MW. Avui la potència instal·lada a les nostres illes de 1.100 MW.
· El transport, oblidat
Tot i que el Pla analitza correctament la distribució actual del consum energètic a les nostres illes, a l'hora de fer propostes oblida un dels aspectes més importants: el transport. La realitat és que la major part de l'energia consumida a les Balears ho és pel transport, tant per carretera com aeri, concretament per benzines i querozé. Actualment aquest representa el més del 60 % del consum energètic a les nostres illes. El Pla pràcticament passa per damunt aquest aspecte i se centra en l'electricitat. Sembla més bé una Pla Elèctric en comptes d'un pla Energètic.
· El gas natural és un bon combustible, però que no substituirà el carbó
El gas natural, aportat a través d'un gasoducte que connectarà la península a les Balears, constitueix la gran aposta del Govern. Aquest combustible té un poder contaminant molt menor en relació al carbó ( quant a CO2, SO2 .......) o als productes petrolífers i al mateix temps és molt adequat en cogeneració (producció conjunta de calor i electricitat en els propis punts de consum). A més a més té possibilitats pel consum directe domèstic, especialment a cuines, calefacció i termos.
Però el gas natural que s'aporta al sistema elèctric de les Balears serà utilitzat bàsicament per incrementar la potència elèctrica (en 500 MW) , i no per substituir de forma progressiva el carbó d'Es Murterar. De fet el Pla planteja un escenari tal que en cas de pujar poc el consum energètic, el que se reduiria no és l'aportació d carbó, sinó de gas natural.
· Manquen mesures de gestió de la demanda
També com l'aigua, la millor energia és aquella que no se consumeix, aquella que s'estalvia. El potencial d'estalvi energètic és immens, emperò aquest Pla proposa molt poques mesures que impliquin estalvi, tret les que se bases en la cogeneració i en la substitució de gas ciutat en usos tèrmics. Es necessari que el pla incorpori mesures concretes i valentes de gestió de la demanda i alhora l'elaboració urgent d'una Pla d'eficiència Energètica, ben dotat econòmicament i amb una previsió de terminis clara.
· Les emissions de gasos s'incrementaran
Les previsions del Pla Energètic implicaran un augment de les emissions contaminants. D'aquesta manera s'incompliran el compromisos de reducció de les emissions que l'estat espanyol arran dels acords de Kioto. Aquí se va acordar reduir les emissions de gasos hivernacle en un 8% abans el 2012, en relació als nivells de 1990. El fet que el gas s'utilitzi per a satisfer la nova demanda elèctrica i no per substituir el carbó o el gasoil no ajuda gens ni mica a complir aquest compromís
· Les energies renovables en un segon pla
Tot i les constants referències del Pla, les previsions que en energia eòlica, solar tèrmica i solar fotovoltàica són absolutament insuficient i no arriben ni al 5 % del total de la potència elèctrica instal·lada l'any 2015. Es sobretot en l'energia solar-fotovoltàica on se podria augmentar notablement l'aportació de les energies renovables al Pla que ara se discuteix. Cal recordar que la Unió Europa contempla objectius molt més ambiciosos. De fet a la proposta de Directiva se diu que al 2010, l'electricitat dels països de la UE hauria de ser en un 22 % d'origen renovable.
· No se desmantella Sant Joan de Deu i se crea una macro-central a Son Reus
Maldament el pla preveu eliminar progressivament les actuals grups de fuel cap a l'any 2002, alhora se proposa que entre els 2001 i 2002 s'incorporin 3 turbines de gas de 50 MW de potència nominal que es complementarà amb una turbina de vapor de 75 MW. D'aquesta manera se difumina una de les reivindicacions històriques, que reclamaven el desmantellament d'aquesta central.
D'altra banda, Son Reus se convertirà amb la gran central de producció d'energia elèctrica de Mallorca, ja que del 2000 al 2010 s'aniran instal·lat turbines de gas fins assolir una potència elèctrica de prop de 500 MW.
El GOB demana la retirada del Pla
Està clar que aquest pla energètic no respon a cap model ambientalment sostenible. Ans al contrari, el Pla permet assolir un creixement exagerat i alhora seguir amb l'expansió turística i urbanística actual. En aquest sentit el Pla parteix de premisses semblants l'avantprojecte que al seu dia va impulsar el PP.
Amb tot el que hem exposat el GOB demana
al Govern de les Illes Balears i específicament a la Conselleria
d'Energia I Innovació Tecnològica la retirada del
Pla Energètic i l'elaboració d'un nou Pla que parteixi
de plantejaments absolutament diferents.