Nota Informativa
27 de novembre de 2000
Al·legacions del GOB al Pla Energètic
El Pla Energètic del Pacte de Progrés contribuirà al canvi climàtic i a seguir amb el mateix ritme de creixement turístic i urbanístic
Avui matí el GOB de Mallorca, de Menorca, dEivissa i de Formentera presenten alhora i a les seves respectives illes, les al·legacions al Pla Director Sectorial Energètic de les Balears.
Aquestes al·legacions demanen la retirada daquest pla, o en seu defecte, una revisió a fons de lesperit amb què sha inspirat així com de les seves determinacions.
Dos grans eixos inspiren les al·legacions que avui hem presentat:
- La contribució del Pla Energètic al canvi climàtic.- Les seves determinacions impliquen un increment de les emissions de gasos contaminants a latmosfera, especialment de CO2, amb la qual cosa sagreuja lefecte hivernacle i per tant safavoreix el canvi climàtic.
- Lincrement de la potència elèctrica posa les bases per seguir amb el mateix model de desenvolupament econòmic, és a dir més creixement turístic i urbanístic
Per aquest motiu, el GOB avui ha presentat al·legacions al Pla (sajunta còpia) que de forma resumida proposen. Com a alternatives:
1.- Estabilitzar la demanda
2.- Introduir mesures en el transport
3.- Més mesures destalvi i eficiència energètica
4.- El gas natural sha dusar per substituir altres combustibles
5.- El carbó sha de substituir en 15 anys
6.- Shan dimpulsar més les energies renovables
7.- Hi ha dhaver compromisos concrets de reducció demissions de CO2
8.- Sha de desmantellar Sant Joan de Deu i no sha crear cap nova centra
( A continuació s'adjunten les al·legacions)
-----------------------------------------
HBLE. SRA.
JOAN RITA LARRUCEA, major d'edat, actuant en nom i representació del Grup Balear d'Ornitologia i Defensa de la Naturalesa (GOB), entitat legalment constituïda, inscrita en el Registre d'Associacions de la Delegació del Govern a Balears amb el núm. 241, secció 2ª, declarada d'Utilitat Pública per acord del Consell de Ministres de dia 19 de Juny de 1985, amb domicili al Carrer Verí, 1, 3r, de Palma.
----------------------------------------- E X P O S A --------------------------------------
Que dacord amb lanunci núm. 19684 publicat al BOCAIB núm. 118 de dia 26-09-2000, per la qual cosa se posa a informació pública laprovació inicial del Pla Director Sectorial Energètic de les Illes Balears, aprovat per la Comissió de Coordinació de Política Territorial a la reunió de dia 20 de setembre de 2000., hi presenta les següents
----------------------------------- A L · L E G A C I O N S ---------------------------------
1.- Plantejaments generals
1.a) Energia i medi ambient
La producció, transport i consum denergia és sense cap dubte una de les causes més importants de problemes ambientals a nivell mundial. Ens referim a la contaminació atmosfèrica, a la pluja àcida i especialment al canvi climàtic, que a una regió costanera i enmig de la Mediterrània com la nostra pot tenir greus conseqüències per als recursos hídrics, lagricultura, les zones boscoses, i en general en la conservació del litoral. Amb una panorama com aquest és fonamental reduir les emissions de gasos contaminants a latmosfera.
Després de la Cimera de les Nacions Unides celebrada a Kioto lany 1997 per a tractar del Clima, tothom va coincidir en la necessitat de prendre mesures per evitar el canvi climàtic, tot i que el protocol que se va firmar, era totalment insuficient.
Tot i això, se va plantejar la necessitat de reduir les emissions de gasos dhivernacle, desenvolupant energies renovable, millorant el transport púbic i reduint la deforestació. Quan se parla de gasos dhivernacle ens referim a diòxid de carboni (CO2), del metà (CH4) i a lòxid nitrós (N2O). Gran part daquests gasos se produeixen per la utilització de combustibles en la indústria, en el transport i en la producció industrial
A lestat espanyol més dun 80 % de lenergia primària consumida prové de la combustió de recursos fòssils (gas, petroli i carbó), quasi un 14 % es produeix a centrals nuclears i només un 65 % sabasteix denergies renovables (incloent-hi aquí les centrals hidroelèctriques).
El cas de les Balears, actualment un 99 % de lenergia primària consumida provés de la combustió de recursos fòssils (3/4 de derivats de petroli i ¼ per carbó) i un 1 % denergies renovables. El transport consumeix 2/3 de lenergia consumida. Lany 1997 les emissions de CO2 a les Balears varen esser de 5.186 milers de tones, la qual cosa suposa 69 tones /any per habitant.
1.b) Les Illes Balears, sota una dinàmica energètica extremadament insostenible
La seriositat de les negatives repercussions que la contaminació derivada dels usos energètics està generant, ja està formalment acceptada a nivell internacional. El Protocol de Kioto de desembre de 1997 va significar el compromís europeu de reducció dun 8 % de les emissions dels sis gasos que provoquen lefecte hivernacle (diòxid de carboni -CO2-, metà -CH4-, òxid nitrós -N2O-, compostos perfluorocarbonats PFC-, compostos hidrofluorocarbonats HFC- i hexafluorur de sofre -SF6)- respecte a les emissions de 1990 durant el període 2008-2012. Daquests gasos, el més abundant, responsable de quasi tres quartes parts del problema, es el diòxid de carboni. A la seva vegada, aquest gas prové en un 90 % del sector energètic.
En el context europeu, lEstat espanyol podia augmentar les seves emissions fins un 15 % entre 1990 i 2010. En la meitat del temps transcorregut (1990 a 1999), les emissions espanyoles han augmentat un 26,8 %, gairebé el doble del permès per a tot el període. Pel que fa a Balears, el consum final energètic sha situat, en 1999, un 53,6 % per damunt del consum corresponent a lany 1990 (PDS, apartat 1.2.4).
Mantenim, idò, una tendència extremadament allunyada de qualsevol indici de sostenibilitat. Aquest fet, reconegut pel propi Pla que sexposa al públic, hauria de forçar una reflexió en profunditat respecte del futur que sestà dissenyant per aquest arxipèlag i de la contribució que les Illes han de fer als esforços internacionals per a reconduir la problemàtica ambiental derivada del tema energètic.
1.c) La capacitació energètica és causa, i no només conseqüència, dun model insostenible.
De la mateixa manera que és reconegut que la construcció dinfrastructures viàries facilita generalment la urbanització posterior, igualment les dotacions energètiques lleven límits al creixement constant. I aquest fet agafa un especial rellevància en el cas dunes illes sotmeses a una pressió turístico-urbanística que no té cap indici de remetre a mig termini.
Qualsevol inversió destinada a importants creixements urbanístics contempla prèviament les possibilitats de rendibilitat que li ofereixen les infrastructures existents, siguin carreteres, aeroport o abastiment energètic. Per això, malgrat sacostumi a plantejar la despesa energètica com una conseqüència del creixement, no shan doblidar i molt manco a lhora delaborar un Pla Director Sectorial- els efectes directes i els efectes indirectes que la qüestió energètica té en el desenvolupament i, per tant, en el disseny de model de futur que es desitja.
Com es veurà més endavant, les propostes daquest PDS apuntan a un escenari que quasi bé tendeix a duplicar lactual demanda energètica (sectors indústria, serveis) i, en ocasions, a triplicar-la (sector residencial). La resposta que ofereix el Pla és augmentar la capacitació per fer possible aquest escenari, i potser caldria plantejar la pregunta prèvia de si és la voluntat del poble de les Illes, i de les institucions que el representen, el fer aquest escenari possible.
1.d) Un Pla que es contradiu amb les darreres actuacions en política territorial.
Lactual Govern de les Illes ha duit endavant algunes iniciatives per combatre el creixement urbanístic i de massificació turística que el nostre territori ve patint. Actuacions com la Llei 9/99 de mesures cautelars demergència relatives a lordenació del territori i lurbanisme, o les autoritzacions als respectius Consells Insulars per dur endavant Normes Territorials Cautelars que frenin el mateix desbocat creixement mentre es procedeix a lelaboració dels Plans Territorials Parcials, són mostres duna voluntat que sembla voler canviar la inèrcia que fins ara sha duit.
Per aquests motius, sorprèn encara més constatar que aquest mateix Govern planteja ara una planificació sectorial en matèria denergia que respon a lantic model desenvolupista, i que ofereix uns paràmetres de futur absolutament enfrontats a la sostenibilitat. Un objectiu, aquest de la sostenibilitat que, malgrat pregonar-se a la introducció del PDS, no es vislumbra enlloc a lhora de les propostes concretes.
1.e) Un Pla Director ha de dissenyar, no només respondre a la demanda.
La Llei 8/87 dOrdenació Territorial de les Illes Balears crea la figura dels Plans Directors Sectorials, lobjectiu fonamental del qual queda definit a lArticle 1, apartat h: "Adequació dels plans sectorials dinfrastructures, instal·lacions, equipaments i serveis a la funció que tenen de vertebració duna política territorial, que defineixi els criteris de disseny, característiques funcionals i localització, de forma que saconsegueixi una disponibilitat racional daquests elements estructurants a les diferents Illes i Comarques."
Per tant, la pròpia Llei que crea la figura dun Pla com el que sara sexposa al públic, reconeix aquestes funcions que contribueixen a la vertebració duna política territorial. En canvi, la present proposta de Pla Energètic, es limita a analitzar la demanda que es produiria considerant una tendència com la viscuda en els darrers anys, i a veure com si lhi pot donar cobertura energètica. Així es reconeix en el propi Pla, punt 3.3, quan sexplica que els 4 escenaris amb què es treballa parteixen de tendències on el Govern hi podria entrar exclussivament en temes destalvi i racionalització de consum. Al donar per bones i continuables les tendències que shan registrat al llarg danys de fort creixement i manca de planificació territorial global, aquest PDS està col·laborant a continuar amb aquestes tendències en tost de contribuir a combatir-les.
En adoptar aquest posicionament, el PDS que avui sexposa està fent deixadesa de la seva funció de vertebració de la política territorial, i sinhibeix a favor duna política territorial continuïsta basada exclusivament en la demanda que es genera des del mercat, sense entrar en les molt urgents i molt necessàries correccions que caldria establir des de les institucions públiques en bé de linterès general de la comunitat autònoma.
En considerar que aquest PDS no respon als objectius que ha de cobrir per llei, es demana la seva retirada o, en el seu defecte, una revisió a fons de lesperit amb què sha inspirat.
2.- Crítiques concretes al Pla Energètic
La presentació daquest Pla Energètic ha representant una absoluta decepció. El que havia de ser la visualització més clara del canvi en la política econòmica i ambiental, de fet sha convertit en la infrastructura per seguir amb el mateix model de desenvolupament urbanístic i turístic.
El Pla Director Sectorial Energètic del Pacte de Progrés segueix la inèrcia dèpoques anteriors i just fa petits retocs tant a les previsions de la demanda, com al foment denergies renovables, gestió de la demanda, etc..
A continuació sexposen les principals crítiques del GOB al Pla:
2.a) Una previsió de la demanda absolutament descabellada
El Pla parteix de la base que als propers anys les Illes Balears seguirà experimentant un creixement espectacular del consum energètic com a conseqüència de lincrement de lactivitat immobiliària, del laugment de lactivitat turística, del nombre de turistes, de la construcció, així com del consum domèstic, etc..
En concret el Pla preveu, per al 2015, creixements de la demanda molt espectaculars en el sector residencial (més dun 100 %), en els serveis (més dun 80%) , en la construcció (100 %) i el transport (75 %).
Amb aquestes previsions se pinta un panorama, per als propers anys, dincrement molt gran de ledificació residencial i turística, del nombre de turistes així com del transport, tant terrestre com aeri, amb la qual cosa sembla que aquest pla no està en relació a les polítiques que presumptament impulsa el pacte de progrés, adreçades a la sostenibilitat econòmica, social i ambiental.
2.b) Un augment exagerat de la potència elèctrica
Daquí a quinze anys la potència elèctrica de les Balears haurà augmentat en més dun 75 % , a fi de satisfer la previsió de la demanda que ha fet el Govern, segons proposa el pla Energètic. De fet contempla la construcció i la instal·lació de grups de generació denergia elèctrica fins assolir els 1.900 MW. Avui la potència instal·lada a les nostres illes de 1.100 MW.
2.c) El transport, oblidat
Tot i que el Pla analitza correctament la distribució actual del consum energètic a les nostres illes, a lhora de fer propostes oblida un dels aspectes més importants: el transport. La realitat és que la major part de lenergia consumida a les Balears ho és pel transport, tant per carretera com aeri, concretament per benzines i querozé. Actualment aquest representa més del 60 % del consum energètic a les nostres illes. El Pla pràcticament passa per damunt aquest aspecte i se centra en lelectricitat. Sembla més bé una Pla Elèctric en comptes dun pla Energètic.
2.d) El gas natural és un bon combustible, però que no substituirà el carbó
El gas natural, aportat a través dun gasoducte que connectarà la península a les Balears, constitueix la gran aposta del Govern. Aquest combustible té un poder contaminant molt menor en relació al carbó 8 quant a CO2, SO2 .......) o als productes petrolífers i al mateix temps és molt adequat en cogeneració (producció conjunta de calor i electricitat en els propis punts de consum). A més a més té possibilitats pel consum directe domèstic, especialment a cuines, calefacció i termos.
Però el gas natural que saporta al sistema elèctric de les Balears serà utilitzat bàsicament per incrementar la potència elèctrica (en 500 MW) , i no per substituir de forma progressiva el carbó dEs Murterar. De fet el Pla planteja un escenari tal que en cas de pujar poc el consum energètic, el que se reduiria no és laportació d carbó, sinó de gas natural.
2.e) Manquen mesures de gestió de la demanda
També com laigua, la millor energia és aquella que no se consumeix, aquella que sestalvia. El potencial destalvi energètic és immens, emperò aquest Pla proposa molt poques mesures que impliquin estalvi, tret les que se bases en la cogeneració i en la substitució de gas ciutat en usos tèrmics. Es necessari que el pla incorpori mesures concretes i valentes de gestió de la demanda i alhora lelaboració urgent duna Pla deficiència Energètica, ben dotat econòmicament i amb una previsió de terminis clara.
2.f) Les emissions de gasos sincrementaran
Les previsions del Pla Energètic implicaran un augment de les emissions contaminants. Daquesta manera sincompliran el compromisos de reducció de les emissions que lestat espanyol arran dels acords de Kioto. Aquí se va acordar reduir les emissions de gasos hivernacle en un 8% abans el 2012, en relació als nivells de 1990. El fet que el gas sutilitzi per a satisfer la nova demanda elèctrica i no per substituir el carbó o el gasoil no ajuda gens ni mica a complir aquest compromís
2.g) Les energies renovables en un segon pla
Tot i les constants referències del Pla, les previsions que en energia eòlica, solar tèrmica i solar fotovoltàica són absolutament insuficient i no arriben ni al 5 % del total de la potència elèctrica instal·lada lany 2015. Es sobretot en lenergia solar-fotovoltàica on se podria augmentar notablement laportació de les energies renovables al Pla que ara se discuteix. Cal recordar que la Unió Europa contempla objectius molt més ambiciosos. De fet a la proposta de Directiva se diu que al 2010, lelectricitat dels països de la UE hauria de ser en un 22 % dorigen renovable.
2.h) No se desmantella Sant Joan de Deu i se crea una macro-central a Son Reus
Maldament el pla preveu eliminar progressivament les actuals grups de fuel cap a lany 2002, alhora se proposa que entre els 2001 i 2002 sincorporin 3 turbines de gas de 50 MW de potència nominal que es complementarà amb una turbina de vapor de 75 MW. Daquesta manera se difumina una de les reivindicacions històriques, que reclamaven el desmantellament daquesta central.
Daltra banda, Son Reus se convertirà amb la gran central de producció denergia elèctrica de Mallorca, ja que del 2000 al 2010 saniran instal·lat turbines de gas fins assolir una potència elèctrica de prop de 500 MW.
3.- Les Alternatives del GOB al Pla actual
3.a) Estabilitzar la demanda energètica
El Pla Energètic ha de ser la visualització més clara del canvi en la política econòmica i ambiental, que el Govern vol impulsar. Si efectivament se vol avançar cap a un desenvolupament sostenible és evident que no se por presentar un pla que prevegi un increment de la demanda energètica tan espectacular.
Si el Govern de les Illes Balears vol frenar el creixement turístic i urbanístic, és evident que els escenaris per lany 2005, 2010 i 2015 ha de ser diferents.
Per això proposam un escenari destabilització de la demanda energètica per al 2010 que contempli:
un fre al creixement urbanístic i
turístic
la revisió de les Directrius dOrdenació del
Territori
un aposta clara i decidida per polítiques destalvi
i eficiència energètica
una política més valenta en co-generació
un impuls més clar per les energies renovables
la posada en marxa duna política de transports renovada
la substitució del carbó i pel gas natural
Daquesta manera saconseguirà una estabilització de la demanda, amb a qual cosa assolirem complir compromisos destabilització i posterior reducció demissions de gasos contaminants a latmosfera, sense que això impliqui cap minva en la qualitat de vida i en la qualitat del serveis que gaudim.
3.b) Cal introduir mesures en el Transport
La major part de lenergia consumida a les Balears ho és pel transport, tant el transport terrestre com laeri: actualment aquest representa el 60 % del consum energètic a les nostres illes, tot i que al 2015 aquest passaria a significar un 55 %. El Pla preveu un increment de quasi un 75 % de la demanda energètica al 2015 en relació a la demanda realitzada al 1999. Igualment el transport representa el major emissor de CO2.
Tot i això, el Pla pràcticament passa de llis sobre el tema del transport i tampoc proposa actuacions concretes a fi de reduir el seu consum energètic.
El Pla Energètic no ha de fer un Pla de Transports, emperò ha de marcar uns Criteris i unes Línies dactuació de tipus energètics que han de ser incorporades al futur Pla de Transports.
Una política de transports, correcta des del punt de vista energètic, ha davançar amb propostes contundents en el sentit de:
Impedir la construcció dautopistes,
autovies i en general aquelles actuacions que signifiquin afavorir
exageradament la mobilitat dels cotxes privats.
Limitar la velocitat a les autopistes i autovies existents
Fomentar el transport col·lectiu per carretera, i en concret:
- Canviant concessions absurdes
- Construir o millorant estacions
- Augmentant freqüències i millorant horaris
- Establint preus, per davall lIPC
- Targes unificades per tot els transport col·lectiu
- Connexions amb el transport urbà de Palma
- Millora del transport col·lectiu a Palma (preu, freqüències,
informació, trajectes, connexions
)
- Al cap i a la fi millorant els serveis
Fomentar el Ferrocarril
- Posant en marxa abans de 4 anys les línies fins a Alcúdia,
Manacor, Cala Rajada, Universitat i Aeroport
- Posant en marxa en 8 anys les línies de Felanitx, Santanyí
i Andratx
- Augmentant freqüències i millorant horaris
- Possibilitat de transportar mercaderies pel ferrocarril
- Establint preus, per davall lIPC
- Al cap i a la fi millorant el serveis
Reduir la necessitat de transport (que no la seva possibilitat)
- Evitant polígons monofuncionals
- Afavorint que els pobles i les barriades combinin habitatge,
treball, oci, serveis al mateix lloc.
- Reduir la flota de cotxes de lloguer i crear un impost específic
- No incrementar la capacitat de transport dels aeroports
Aproximadament la meitat de lenergia que consumeix el transport,
ho fan els avions. El fet insular i lactivitat econòmica
predominant fan que el transport aeri segui de gran importància.
Cara el futur se proposa:
- impedir la construcció de noves pistes
- tancament dels aeroports en la nit
- pla de racionalització energètica dels aeroports
Se tracta en definitiva dimpulsar
una política clara i decidida per a reduir les necessitats
de transport i alhora dorientar la demanda cap a modes més
eficients de transport. Daquesta manera saconseguiria:
Una reducció del consum energètic
Una reducció de la contaminació energètica
i del renou
Menor ocupació despai
Reducció del temps usat en desplaçaments
Menor nombre daccidents
Millora de lhabitabilitat de pobles i ciutats
En aquest aspecte shauria daconseguir lany 2010
igualar el consum energètic del 2000.
3.c) Més mesures destalvi i eficiència energètica
Les mesures destalvi o eficiència que ens presenta el Pla són totalment insuficients. Quan parlam deficiència ens referim a lobtenció dels mateixos bens i serveis energètics, però amb molt manco energia, amb la mateixa o major qualitat de vida, amb menys contaminació, a un preu inferior a lactual, allargant la vida als recursos. Leficiència energètica hauria dincrementar-se un 2,5 a lany
El potencial destalvi energètic és immens, emperò aquest Pla proposa molt poques mesures que impliquin estalvi, tret les que sen deriven de la cogeneracio i de la substitució de lelectricitat per gas natural en usos domèstics de tipus tèrmics. Igualment manquen mesures de gestió de la demanda per a substituir usos ineficients delectricitat.
Per tot això el GOB proposa:
Impulsar mesures més ambicioses i
més ben dotades pel que fa a mesures destalvi i eficiència
dins tots els sectors econòmics, especialment dins de la
indústria, els serveis i la residència
Fer especial incidència en el sector hoteler i el del comerç,
al cap i a la fi els més importants de Illes les Balears,
Imposar mesures destalvi i eficiència, dobligat
compliment, a tota ladministració pública,
tant pel que fa a enllumenat públic, com a oficines
Imposar mesures de co-generació a hospitals, polisportius,
edificis doficines i fomentar que les indústries
i hotels també ho facin
Oferir incentius financers per compradors i venedors delectrodomèstics
eficients energèticament
Revisar lestructura tarifaria actual, en funció de
lèpoca de lany, hores durant el dia. En tot
cas seria bo que els preus actuals reflecteixin el seu cost
Sha de crear una Agència de Gestió de la Demanda
Incorporar com a compromís del Govern, inclòs dins
de larticulat del Pla Energètic, Un Pla dEficiència
Energètica amb objectius i mesures concretes i ben dotat
econòmicament
3.d) El gas natural no ha de servir per incrementar la potència
elèctrica sinó per substituir altres combustibles
El gas natural, tal com sassenyala al Pla Energètic, és un combustible més net i per això és recomanable la seva introducció a les Balears, bàsicament per:
- és manco contaminant que el carbó
o que els productes derivats del petroli, especialment pel que
fa a lemissió de partícules sòlides,
CO2, NO2, SO2, ..
- la seva aplicació directa, en els punts de consum, en
la cogeneració (hotels, aeroport, polisportius, hospitals,
),
i de tal manera contribueix a descentralitzar la producció
denergia i alhora estalviar-la com a conseqüència
de laprofitament de el calor residual.
- per les seves possibilitats de consum directe domèstic
a través de lextensió de gas a través
de xarxa a pràcticament totes les poblacions de les illes.
La utilització de gas natural permet substituir lelectricitat
tèrmics a les cuines, la calefacció i els termos.
El gas natural, amb la seva característica de combustible poc contaminant, ha de ser motiu per a substituir el carbó, el fuel o el gas-oil com a combustible per a la producció denergia elèctrica, en comptes dutilitzar-la com proposa el Pla per incrementar la potència elèctrica, ja sigui construint un nova central a Son Reus, ja sigui instal·lant grups a Sant Joan de Déu, o substituint grups a Eivissa
El gas no ha de servir per aportar 500 nous MW de potència elèctrica a les Balears, sinó sobretot per reduir emissions contaminant, per substituir de forma progressiva, per exemple, el carbó a la central dEs Murterar
Per últim és necessari consensuar al màxim la ubicació de les instal·lacions necessàries per a conduir el gas natural tant a Eivissa com a Mallorca.
3.e) El Pla ha de substituir el carbó en un termini de 15 anys
Actualment, a Mallorca, el carbó és el principal combustible destinat a la producció delectricitat. Es tracta dun combustible molt contaminant, causant delevades emissions a latmosfera de gasos defecte hivernacle.
Actualment a la nostra illa hi ha quatre grups de producció electricitat que funcionen en carbó (en concret hulla), un en funcionament lany 1981 (125 MW), un altre lany 1982 (125 MW) i els dos restants lany 1997 (260 MW). . En total 510 MW de potència elèctrica. Aquests dos grups més moderns disposen de sistemes de desulfuració.
El carbó, quasi tot dimportació, se descarrega al Port dAlcúdia, i dallà se transporta amb camions (un cada 2,5 minuts) a la central dEs Murterar (una part va a la fàbrica de ciment de Lloseta).
La proposa que feim, és que de forma progressiva se substitueixi el carbó de la central dEs Murterar per gas natural. En concret:
- lany 2010 els grups de 1981 i 1982
- lany 2015 els grups de 1997
3.f) Les energies renovables shan dincrementar notablement
Les energies renovables podrien solucionar molts dels problemes ambientals, com el canvi climàtic, les pluges àcides, la contaminació atmosfèrica, etc... Les energies renovables podrien cobrir un terç del consum delectricitat i reduir les emissions de diòxid de carboni de forma considerable.
El potencial de les energies renovables, tot i les limitacions actuals de tecnologia i costos econòmics, és molt elevat. El Pla, tot i que incrementa laportació de les renovables, ho fa de forma insuficient.
Se podries acceptar els objectius de 75 MW denergia eòlica i els 500.000m2 de plaques solars tèrmiques, sempre i quan aquests objectius sincorporin al text normatiu del Pla. Cal dir que cada metre quadrat de col·lector solar tèrmic, pot produir anualment una quantitat denergia equivalent a cent kg de petroli.
En canvi el 7 MW a través de energia solar fotovoltaica, prevists per al 2.105 són, des del nostre punt de vista , absolutament insuficients.
Per aquest motiu proposam incorporar, també a la normativa, 2,5 MW anuals, el que equival a 1.250 instal·lacions domèstiques. Daquesta manera per al 2015 assoliríem una potencia elèctrica solar de 37,5 MW.
3.g) El Pla energètic ha dincorporar un compromís de reducció de CO2
El Pla Energètic que ha elaborat el Govern, implica un increment de les emissions contaminants. Daquesta manera sincompliran els compromisos de reducció de les emissions de gasos defecte hivernacle, que lestat espanyol ha signat arran dels acord de Kioto. Aquí se va acordar reduir les emissions de CO2 en un 8% abans del 2012 en relació als nivells de 1990.
Aquest pla ha dincloure un compromís de reducció de les emissions de gasos contaminants, especialment CO2. Aquest compromís se por assolir de la següent manera:
- desenvolupant molt més les energies renovables
- major penetració del gas natural com a energia de transició
- més esforç en estalvi i eficiència energètica
- tancament de la central de Sant Joan de Deu
- posada en marxa de les mesures de transport que sadjunten
- substituint el carbó a la central dEs Murterar per gas natural
- evitant la construcció de la macro-central de Son Reus
3.h) Altres aspectes territorials
Cal desmantellar Sant Joan de Deu
Des del nostre punt de vista no hi ha cap justificació per mantenir en funcionament la central de sant Joan de Deu, al Coll den Rebassa (Mallorca). La seva situació aferrada a un nucli urbà i el seu caràcter obsolet, fa necessari desmantellar abans de 12 mesos aquesta central.
No a la macro-central de Son Reus (Mallorca)
La pretensió de instal·lar a Son Reus una macro-central
elèctrica, de 500 MW està fora de lògica
si sapliquen les mesures que proposam destabilitzar
la demanda energètica i de fomentar les energies renovables,
així com lestalvi i leficiència energètica.
Sha dincloure el sotarrament
de les línies elèctriques
El pla ha dincloure lobligatorietat de soterrar les
noves línies elèctriques (maldament no travessin
ANEIs), així com el progressiu enterrament de les línies
elèctriques ja construïdes.
Per tot això
SOL·LICITA
Que es tengui per presentades aquestes al·legacions i en els seus mèrits sacordi:
la retirada de lactual Pla
la redacció dun nou pla on quedin incorporades aquestes
al·legacions presentades
Palma, 24 de novembre de 2000
HBLE. SRA. CONSELLERA DENERGIA I INNOVACIO TECNOLOGICA