Nota Informativa
6 de març de 2001
La nostra entitat creu que les llicències són il·legals
El GOB presenta un recurs contra les llicències de xalets adossats al llogaret de Ruberts (Sencelles)
Avui mateix el GOB ha remès l’escrit d’interposició d’un recurs de reposició davant l’Ajuntament de Sencelles contra diverses llicències d’obra atorgades per la Comissió de Govern per fer xalets adossats amb piscina al llogaret de Ruberts
Des de fa un parell de mesos s’han iniciat les obres de construcció d’uns adossats al petit nucli tradicional de Ruberts, la qual cosa ha significat un impacte greu i ha generat una notable oposició popular.
Per les informacions que sabem ara se’n construeixen tres i sembla que arribaran a tretze.
El recurs del GOB se fonamenta en els següents punts, per demanar l’anul·lació de les llicències, en considerar que aquestes estan estat concedides de forma irregular ja que:
Aquest recurs de fonamenta en els següents fets, motiu de nul·litat prevists a l’article 62 de la Llei de Procediment administratiu.
1.- LES PACEL·LES OBJECTE DE LES LLICÈNCIES NO TENEN LA CONDICIÓ DE SOLAR
Ens trobam aquí que les parcel·les on se construeixen aquests edificis estan classificades com a sòl urbà a les NN.SS. de Sencelles, i en aplicació de l’article 82 de la llei del Sòl (TR del 76) estan subjectes a no poder ser edificades fins que les parcel·les tenguin la consideració de solar, excepte quan s’asseguri l’execució simultània de la urbanització (aigua potable, clavegueram, energia elèctrica, accés rodat, voravies,..) i de l’edificació.
Com se sap, aquestes parcel·les no tenen els serveis urbanístics mínims.
Així doncs una causa d’anul·lació de les llicències que s’impugnen, la de l’article 63.1 de la Llei 30/1992, de 26 de novembre de Regimen Jurídico de las Administraciones Públicas y del proecdimiento adminstrativo comúm, en relació amb l’article 82 de la Llei del sòl TR del 76 i els articles 39 i 40 del Reglamento de Gestión Urbanísitica
Sigui suficient l’aplicació la doctrina fixada per la Sala en la sentència núm. 461 de dia 23 d’octubre de 1990, confirmada per la Secció 5ª de la Sala 3ª del Tribunal Suprem mitjançant la sentència de dia 22 de novembre de 1994.
2.- NO DISPOSA D’AUTORITZACIO DE LA COMISSIO DE PATRIMONI
Les parcel·les que actualment s’estan edificant formen part de la zona arqueològica d’Es Fornàs (catalogada a la carta Arqueològica del terme municipal de Sencelles, núm. d’inventari 46/28) i per tant gaudeix de la Protecció de la Llei 12/1998, de 21 de desembre del Patrimoni Històric de les Illes Balears.
L’articulat d’aquesta llei exigeix als Ajuntaments l’adopció de determinades mesures de protecció, entre elles les següents:
Tot plegat posa de manifest la il·legalitat de la llicència i les responsabilitats que se’n deriven.
3- VULNEREN LA LLEI DEL SÒL I EL REGLAMENT DE PLANEJAMENT
L’article 73 de la Llei del Sòl de 1976 diu que les construccions s’han d’adaptar a l’ambient on se troben situades. En aquest sentit són especialment clars els aparats a) i b) de l’esmentat article 73. Aquests fan referència a l’obligació que les construccions que formen part d’un grup d’edificis de caràcter artístic, històric, arqueològic, típic o tradicional harmonitzin amb aquest grup.
Igualment l’apartat b) de l’article 73 diu: Ens els indrets de paisatge obert i natural, sigui rural o marítim, o en les perspectives que oferesquin els conjunts urbans de característiques històrico-artístiques, típics o tradicionals i en les immediacions de carreteres i camins de trajecte pintoresc, no se permetrà que la situació, massa, altura dels edificis, parets i tancaments, o les instal·lacions d’altres elements, limiti el camp visual per a contemplar belleses naturals, rompre l’harmonia del paisatge o desfigurar la perspectiva pròpia del mateix.
L’article 98 del Reglament de Planejament insisteix en aquests aspectes hi afegeix que les limitacions a la construcció en els casos anterior, s’aplicaran sempre, hi hagi o no hi hagi plans d’ordenació o Normes Subsidiàries.
A la vista d’aquests articles l’Ajuntament hauria de procedir a l’anul·lació de la llicència. Diverses sentències recents han posat de manifest la vigència d’aquest article.
4.- OCUPEN UNA ZONA VERDA I TERRENYS DESTINATS A VIALS
Les obres (no sabem si també la llicència) ocupen la zona verda púbica situada a l’entrada de Ruberts. De la mateixa manera aquestes obres ocupen terrenys destinats a les NN.SS. a vials.
Aquests fets haurien de ser motiu de paralització immediata de les obres, en tractar-se d’unes infraccions greus, causa fins i tot de presumpte delicte contra l’ordenació del territori .
De fet l’article 319 del Codi Penal assenyala que "se impondrán las penas de prisión de seis meses a tres años, multa de doce a veinticuatro meses e inhabilitzación especial para profesión u oficiso por tiempo de seis meses, a los promotores, constructores o técnicos directores que llevan a cabo una construcción no autorizada en suelos destinados a viales, zonas verdes...
5.- VULNERA LA NORMA COMPLEMENTARIA D’ESTETICA
La llicència incompleix les determinacions de la Norma Complementària d’estètica i composició aprovada per l’Ajuntament de Sencelles.
En concret s’incompleix l’article 0.2 (apartat 1 i 2) pel que fa a "l’alineació exacte del carrer a totes les seves plantes i no es permetran reculades ni porxos...; la composició dels buits sobre el pla de façana es durà a terme seguint les característiques tipològiques de l’arquitectura tradicional"