Nota Informativa
15 de març de 2001


------------------------------- Sentència del TSJB ------------------------------

El GOB proposa al CIM i al Govern que aprovin, abans de 10 dies, Normes Territorials Cautelars, que afectin a sòl urbanitzable

La sentència del Tribunal Superior de Justícia de les Balears, anul·lant l'acord del ple del Consell de Mallorca que suspenia un total de 77 urbanitzacions del litoral de Mallorca, podria suposar que una quinzena d'urbanitzacions estarien facultades a seguir la seva tramitació (Plans Parcials i Projectes d'Urbanització) i acabar edificant-se.

L'argumentació del Tribunal és clara i concreta i des del punt de vista jurídic absolutament impecable: el Consell de Mallorca en el moment de prendre l'acord ara anul·lat (2 de novembre de 1998) no tenia atribuïdes les competències d'ordenació del territori i per tant no podia adoptar mesures cautelars prèvies a l'aprovació de les DOT o el Pla Territorial Insular.

Com se sap, les competències d'ordenació del territori i concretament les que permeten adoptar mesures territorials cautelars foren assumides recentment (per part dels tres Consells Insulars ) i aplicades en una ocasió el mes d'octubre passat, quan va aprovar la moratòria del sòl urbà.

Ara el CIM i el Govern han d'actuar

Ara i un pic assumides les competències d'ordenació del territori i les que permeten adoptar mesures cautelars, el Consell Insular ha de prendre l'acord d'aprovar una Norma Territorial Cautelar a fi de suspendre la tramitació de Plans Parcials i Projectes d'Urbanització, fins a l'aprovació del Pla Territorial Insular, el qual hauria de desclassificar els sectors de sòl urbanitzable.

Se tractaria no només d'incloure la quinzena de sectors de sòl urbanitzable que després de la sentència poden seguir la seva tramitació sinó que convendria que també afectàs a molts d'altres que al seu moment no quedaren inclosos


El Govern també pot fer Normes Territorials Cauletars

La realitat és que el Govern de les Illes Balears també pot adoptar mesures cautelars. De fet la reforma de les DOT que el Govern teòricament impulsa, justificaria l'aprovació d'una Norma Territorial Cautelar per suspendre sòl urbanitzable o apte per urbanitzar.


La sentència té poques conseqüències territorials

Com s'ha dit abans, maldament la sentència anul·la un acord que afectava a 77 urbanitzacions, la realitat és que la major d'aquestes han estat paralitzades per altres normes legals. Ens referim especialment a les Directrius d'Ordenació Territorial (aprovades el mes d'abril de 2000), però també a la Llei 9 /99 de mesures d'emergència en matèria d'urbanisme, o a la Modificació de la LEN de principis del 2000, o a les Normes Subsidiàries d'alguns municipis afectats (Alcúdia, per exemple), etc.

<Plana principal>