Nota informativa
3 dabril de 2001
Se confirma que les darreres milanes trobades mortes foren enverinades
Els resultats de les anàlisis confirmen les primeres hipòtesis del GOB, i constaten que lús il·legal de verí és una pràctica freqüent a Mallorca
El Laboratorio Forense de Vida Silvestre ja ha enllestit i remès les anàlisis practicades als cadàvers de les tres darreres milanes (Milvus milvus) trobades mortes a Mallorca. Els resultats confirmen que els tres exemplars moriren per enverinament amb aldicarb i carbofurà.
Aquests composts químics, que se comercialitzen amb diferents noms (Temik, Furadan, Curaterr, Carbasol, ) són pesticides agrícoles que legalment sutilitzen per combatre insectes, àcars i nemàtods als cultius. Però tots ells són verins dalta toxicitat, pel que de forma il·legal són també emprats per eliminar depredadors (moixos, genetes, marts, gavines, etc).
De les 8 milanes nascudes lany passat i que són objecte de ràdio-seguiment per part del GOB, 4 ja han estat trobades mortes (50%). Ara sabem que totes elles (100%) moriren per enverinament amb aldicarb i carbofurà.
El verí, la causa fonamental del declivi daquesta espècie
La milana és una espècie amenaçada en el sud dEuropa, i la causa fonamental daquesta situació és lenverinament. A Menorca, on fa anys que els joves són objecte de seguiment, sha constatat que lenverinament és la principal causa de mortalitat en els exemplars analitzats (15 exemplars enverinats lany passat).
A Mallorca el GOB realitza el seguiment dexemplars des de fa 10 mesos. En aquest període han estat localitzats 4 cadàvers, confirmant-se ara que lenverinament ha estat la causa de la mort d tots ells:
1. Localitzat el 29 de juliol de 2000 en una finca de Santa Maria
2. Localitzat el 15 de febrer de 2001 en una finca de Mancor.
3. Localitzat el 15 de febrer de 2001 en una finca de Palma.
4. Localitzat el 20 de febrer de 2001 en una finca de Marratxí.
La milana, com a espècie molt sensible a lús de verí al medi natural, està jugant un paper de bioindicador. En aquests moments és un llum vermell encès en el panell de control de la salut del nostre medi rural, ja que apart de la milana, moltes altres espècies danimals, tant silvestres com domèstiques, moren per la presència de verí al camp.
Actuar decididament contra el verí, imprescindible per evitar lextinció de la milana
Si no ho evitam, aquest animal tindrà el trist honor de ser la primera espècie de vertebrat extingit a Mallorca en el segle XXI. Lelevada mortalitat no natural detectada amb el seguiment daquests exemplars explica la tendència regressiva observada en aquesta espècie al llarg dels darrers anys. Recordem que la població reproductora de milana a Mallorca està formada únicament per unes 6-8 parelles.
Per això el GOB reclama de la Conselleria de Medi Ambient, com a responsable de la conservació de la diversitat biològica de les Illes Balears, ladopció o limpuls de les següents mesures:
a) Investigació dels casos denverinament detectats, a fi didentificar els responsables i possibilitar el seu processament i condemna. A més dels enverinaments que afecten espècies silvestres, cal investigar també els múltiples casos denverinament danimals domèstics que se detecten cada any a les clíniques veterinàries.
b) Intensificació de la vigilància, especialment en aquelles zones on shan detectat morts per enverinament. Lús il·legal de verí és una pràctica delictiva, i com a tal ha de ser perseguida per les autoritats.
c) Control estricte de la distribució, venda i ús de determinats plaguicides dalta toxicitat usats freqüentment com a verins. Els venedors daquests productes tenen lobligació (actualment incomplida) de mantenir al dia un llibre de registre on constin les partides venudes i el nom del comprador; daquesta forma se facilitaria la identificació dels responsables denverinaments. Aquesta és una competència de la Conselleria dAgricultura.
d) Aplicació de mesures cautelars a vedats de caça on se localitzin animals enverinats o esques enverinades, com la prohibició temporal de la caça. Aquesta mesura saplica ja a altres comunitats autònomes, com Castella-La Manxa, on els propietaris són responsables de vetllar per què a les seves finques no se col·loqui verí.
e) Control de moixos assilvestrats. Lús il·legal del verí al medi natural té fonamentalment per objecte eliminar els predadors que poden menjar-se espècies cinegètiques (bàsicament conills i perdius) o animals de granja (gallines, etc). Cal controlar les poblacions de moixos per evitar els seus danys i que algunes persones recorrin al verí per eliminar-los.