Nota Informativa
27 dabril de 2001
Discrepàncies del GOB a lInforme del Consell Consultiu
El GOB considera que lestabliment de "quotes" municipals de llicències per any és una necessitat
El dictamen del Consell Consultiu que ahir se va conèixer relatiu a lestabliment de quotes anuals de llicències urbanístiques no és compartit en absolut pel GOB.
LInforme elaborat a petició del Consell Insular considera que la proposta de lAjuntament de Calvià de temporalitzar leficàcia de determinades llicències dedificació a través del PGOU va en contra del que estableix la Llei de Disciplina Urbanística.
El GOB discrepa de lInforme i recorda els dos dictàmens favorables de distints Catedràtics de Dret Urbanístic, a aquesta norma de quotes de llicències. Tot i així la nostra associació considera adequat que la reforma de les DOT o la nova Llei del Sòl incloguin aquest precepte duna forma clara.
En aquest sentit el GOB proposa que la Comissió Insular dUrbanisme ha de seguir endavant i ha daprovar aquesta proposta inclosa al PGOU per lAjuntament de Calvià.
El fort creixement de la construcció
El fort ritme de creixement que ha experimentat la construcció a la nostra illa al llarg del 2000, exigeix que les administracions públiques adoptin mesures contundents no només per a preservar els nostres recursos naturals (territori, paisatge, aigua, etc.), sinó també per a un bon desenvolupament del sector de la construcció.
Les darreres xifres aportades per distints Col·legis Professionals posen de manifest que Mallorca al 2000 ha seguit creixent a un ritme molt elevat, semblant al de 1999 i molt superior al del 98. De fet lany 2000 shan visat projectes de construcció per edificar quasi 12.000 nous habitatges, una xifra semblant a la del 1999 però molt més elevada que lany 98, que se visaren projectes per un total de 11.000 cases. Dit duna altra forma, lany 2000 se visaren projectes dhabitatges per a més de 40.000 habitants. És evident que aquest creixement és insostenible.
A aquestes xifres shi ha dafegir el fet que el sector de la construcció a lany 2000 ha crescut un 9 % en relació al 1999.
Cal establir "cupos" de llicències per municipi i any
Les mesures que fins ara shan adoptat per returar el creixement de ledificació no han donat el resultat esperat. La suspensió durbanitzacions iniciada pel Consell de Mallorca lany 1998, o les Directrius dOrdenació del Territori aprovades pel Govern Matas a principis del 99 no han tengut un efecte notable, com tampoc lhan tengut les noves suspensions del Govern Antich o la moratòria recent del CIM, al manco pel que fa al sector de la construcció.
És per això que és necessari acompanyar les mesures de protecció territorial i les mesures de re-classificació de sòl amb altres que incideixin a damunt el ritme de creixement de la construcció.
En aquest sentit el GOB ve proposant des de fa un parell danys la conveniència destablir unes "quotes anuals" de llicències dobra en funció del municipi. Daquesta manera cada Ajuntament només podria atorgar un nombre determinat de llicències o de places residencials a lany, única forma real de controlar el creixement urbanístic i de ledificació.
A la darrera informació pública de la Moratòria del CIM el GOB va insistir en la seva aprovació però tampoc fou tenguda en compte.
Lactual ritme de creixement constitueix una amenaça clara
Ja no se tracta només el paisatge o el territori de Mallorca. Tampoc se tracta únicament de la conservació dels recursos com laigua o lenergia. Se tracta en definitiva de tot això i també preservar la qualitat de vida dels habitants de la nostra illa i permetre que el desenvolupament del sector de la construcció sigui sostenible en el temps.