Nota Informativa
7 de maig de 2001

Passeig marítim de la Colònia de Sant Jordi

Per al GOB la proposta de Costes és absolutament innecessària

Divendres passat va finalitzar el període d’informació pública del projecte de construcció d’un passeig marítim a la Colònia de Sant Jordi (Ses Salines) . Durant aquest temps el GOB hi ha presentat al·legacions amb l’objectiu que el Ministeri de Medi Ambient retiri el projecte. Vet aquí un resum de les al·legacions:

1.- EL PROJECTE

El projecte que se troba a informació pública, en la seva primera fase, consisteix bàsicament en la construcció d’un passeig marítim peatonal (amb formigó, fusta i marès) així com la construcció de placetes, plataformes, la reconversió d’alguns carrers per a cotxes en peatonals , la instal·lació de bancs, faroles, papereres, i la sembra de vegetació ornamental al voltant del passeig.

Dit d’una altra manera es tracta d’urbanitzar uns terrenys, alguns dels quals ja funcionen com a passeig peatonal, d’altres són carrers del nucli urbà, d’altres són roques i d’altres senzillament bocins de litoral poc alterats.

2.- EL LLOC: LA COLONIA

La Colònia de Sant Jordi constitueix un nucli urbà turístic i residencial que als darrers anys ha experimentat un creixement considerable que ha alterat notablement les seves característiques urbanes.

Tot i així, una part de la seva primera línia conserva encara l’encant dels processos d’edificació dels anys 40 i 50. Precisament aquests tipus d’urbanització i edificació han estat qui més han patit pels processos d’edificació massiva, de construcció de carreteres o de passejos marítims, etc.. La seva característica bàsica era precisament la poca urbanització, en el sentit de pocs serveis i poques infrastructures. El resultat de tot això és que a pesar de tot la zona gaudeix d’un grau d’antropització moderada que fa que el contacte entre els edificacions i el domini públic sigui suau, sense massa elements artificials.

La roca de marès, tant característica d’aquest litoral, dóna la personalitat a aquesta costa i que convé no alterar ni ocupar.

3.- L’IMPACTE

L’impacte d’aquesta actuació sobre els terrenys afectats és en termes generals elevat. Tret de les zones afectades per carrers del nucli urbà, la resta dels terrenys afectats coincideix en una zona de roca, terra, amb vegetació o sense, que mantenen un considerable estat de naturalitat.

La pèrdua de naturalitat, l’artificialització de la zona costanera, la destrucció de vegetació natural, l’afectació de restes arqueològiques, la desfiguració paisatgística, la vulgarització de l’entorn, etc... seran algunes de les conseqüències més evidents de la construcció d’aquest passeig.

4.- LES CONCLUSIONS

El temps dels passejos marítims ha tocat fi. Avui dia ningú ja posa en dubte que la conservació de la vorera de mar, de les roques que no s’han ocupat i encimentat per l’allau urbanitzador que ha afectat a gran part del nostre litoral, és molt més interessant i convenient que la construcció de passejos marítims. El manteniment del màxim de naturalitat de la vorera de mar és un objectiu irrenunciable fins i tot a les zones urbanes, com és aquest cas.

<Plana principal>