Nota informativa
18 de maig de 2001
Astracoma vol fer una planta a lantiga pedrera de Gènova
El GOB considera inapropiat dur els escombros a Gènova
1.- ELS FETS
2.- ALGUNS PROBLEMES AMBIENTALS DAQUESTS TIPUS DABOCADORS
Els abocadors daquests tipus de residus generen problemes ambientals, molèsties diverses, com són ara renous, olors, així com conseqüències negatives per ala salut de les persones. etc.. Les causes daquests problemes sen deriven dels següents fets:
Dins dels contenidors dobra que se duen als abocadors no només shi troben escombros (és a dir ciment, pedra, terra, rajola, etc..) sinó tot tipus de residus, des de bosses de fems fins a electrodomèstics, pots de pintures i vernissos, fluorescents, matalassos, plàstics diversos, rodes de goma, fins mobles, fustes, restes de jardins, ferralla, bateries, canonades de PVC, etc, alguns dells tòxics i perillosos.
No sempre els residus que van a aquests abocadors se separen de forma adequada. Habitualment se tiren de forma incontrolada, mesclant tot tipus de residus, la qual cosa és causa dincendis que a més dolors i molèsties suposen lemissió a latmosfera de gasos contaminants
Qualsevol planta de tractament de residus ha de dur incorporat una sèrie de mesures per evitar determinats impactes, tals com la impermeabilització dels trespol per evitar lixiviats, pantalles per evitar limpacte visual, així com per minvar limpacte del vent i dels olors, etc, punts daigua davant possibles incendis per reduir la pols, etc..
La realitat és que la major part dabocaments no tenen aquests mesures bàsiques i per tant no seviten els impactes i els incovenients del tractament de residus.
Com a qualsevol abocador de residus, als de runa hi van a tirar els escombros camions dun tonatge considerable. Això genera problemes de renous evidents, desperfectes en el trespol de les carreteres o camins daccés, increment de la sinistralitat i accidentalitat a la carretera, etc.
Tot plegat això por provocar els següents impactes, alguns dels quals al cas de Gènova poden ser especialment greus:
Aquesta està derivada dels incendis incontrolats que se produeixen o per les combustions internes, derivades de la composició dels residus que shi aboquen. De fet els contaminants més habituals que shi poden trobar són: Monòxid de carboni, Diòxid de sofre, Diòxid de nitrògen, Metalls pesants (plom, mercuri i zinc), Dioxines i furans
Els fums que en resulten de la combustió daquests materials en els abocadors contenen gran diversitat de substàncies tòxiques perilloses per a la salut de les persones que habiten en els voltants. De fet fins ara la zona que envolta labocador de Can Set i el de Can Ramis, pateixen les conseqüències dels fums i gasos que surten de labocador.
La proximitat del nucli urbà de Gènova suposa un greu perill afegit a la gravetat en si dels abocadors.
La deposició incontrolada descombros afecta a aquests aigües per la disolució delements contaminants que acompanyen els residus. Mercuri, cadmi.
Com se sap ben a prop del futur abocador shi troben un parell de pous que comercialitzen aigua potable. La seva proximitat pot suposar la contaminació daquests pous
Gènova té tres accessos: pel Campament militar, per la Bonanova i per Sant Agustí. Els dos darrers no són aptes per a vehicles pesants. Laccés pel Campament suposaria un increment del trànsit de lordre dels 350 camions diaris,, amb les problemes que això comportaria ja sigui per la sinistralitat, laccidentalitat, la degradació de lasfalt, etc..
La proximitat de Gènova a lantiga pedrera i al futur abocador implicarà molèsties als veïnats com a conseqüència de les olors dels materials abocats (matèria orgànica especialment) i de la possible combustió dels residus i dels renous tant del trànsit de camions com de lactivitat i maquinària de lempresa.
3.- EL GOB DEMANA QUE NO SAUTORITZI
Tot això són motius més que suficients per rebutjar la possibilitat dautoritzar la planta descombros de Gènova, a la vista de limpacte, les molèsties que provocarà i pel caràcter inadequat del lloc.