Nota Informativa
11 de juny de 2001

Han signat un conveni i han fet l’estudi d’impacte ambiental

El GOB critica que la UIB se presti a ser coartada dels promotors del complex turístic de Son Quint

Com se sap, des de fa mig anys se tramiten dos projectes de tipus immobiliari a l’antiga possessió de Son Quint, ben a prop de Son Rapinya. En concret se tracta de:

L’aprovació d’aquestes urbanitzacions implicarà:

Gran oposició popular

Des de fa més de 20 anys els veïnats de Son Rapinya i en general els ciutadans de Palma, duen a terme accions i mobilitzacions per a protegir aquesta zona i especialment per evitar que aquestes urbanitzacions, hotels i camp de golf s’acabin construint.

La darrera mostra en fou la manifestació que divendres passat tengué lloc a Son Rapinya.

La Universitat signa un conveni amb la promotora i li fa l’estudi d’impacte ambiental

El més sorprenent de tot això ha estat el fet que fa uns dies se fa conèixer l’existència d’un conveni entre la Universitat de les Illes Balears i VIBELBA S.A., l’empresa promotora dels complexos residencials, per a dur a terme dins la finca de distints itineraris de natura i al mateix temps adequar unes aules d’educació ambiental dins del futur hotel de Son Quint.

Per a realitzar aquests treballs la Universitat cobraria 2,5 milions de pessetes, d’acord amb el conveni entre ambdues entitats.

D’altra banda s’ha de dir que l’estudi d’avaluació d’impacte ambiental del camp de golf i de l’hotel està fet pel Laboratori de Biologia Aplicada de la UIB. L’estudi conclou que l’hotel i el camp de golf és "viable des del punt de vista ambiental"

La UIB se presta a ser coartada

El representants de la promotora, a la roda de premsa que feren dijous passat ja s’encarregaren d‘anunciar el conveni amb la UIB a fi de justificar les bondats d’aquests projectes.

Es evident que la UIB ha servit de coartada als urbanitzadors de Son Quint, firmant un conveni i fent l’estudi d’impacte ambiental.

Son Quint, Son Muntaner i son Puigdorfila: ANEI fins l’any 1992

El mes de gener de l’any 1991 el Parlament Balear va aprovar la Llei d’Espais Naturals. L’any següent aquest mateix Parlament, però amb una nova majoria, va aprovar una reforma d’aquesta llei, la qual rebaixava el grau de protecció de les ANEI i les ARIPs a les Pitiüses i alhora va excloure de la protecció determinades zones de les Balears, en coincidir en llocs on s’havien projectat urbanitzacions o camps de golf. A Mallorca són els casos de Felanitx (Es Turó) , Sa Pobla (Gaieta Gran), Palma (Son Quint Son Muntaner , Son Vida i Son Puigdorfila) i Calvià (Cala Falcó).

En aquests moments és especialment important fer referència al fet que s’estan tramitant una sèrie de projectes que afecten a aquestes zones. Són els casos de la urbanització de Son Quint, a devora Son Rapinya, i del camp de golf i complex hoteler també a Son Quint. Aquestes àrees formaven part de l’ANEI de la Serra de Tramuntana, fins que l’any 1992 foren excloses de la LEN, a fi de permetre la seva urbanització.

<Plana principal>