Nota Informativa
26 de juny de 2001
El GOB convoca a unes 60 entitats a debatre la situació urbanística i a actuar
Se tracta darticular una campanya conjunta per frenar el creixement urbanístic actual
Aquests dies, el GOB ha remès un escrit a més de seixanta entitats de Mallorca, a fi de comentar i debatre la delicada situació ambiental i urbanística. En aquest escrit se fa una anàlisi dels dos anys de Pacte de Progrés tant pel que fa al Govern com al Consell, incidint en les promeses programàtiques, en la realitat de les dades decreixement i en les propostes de futur.
A la carta remesa a les entitats se les convoca a una propera reunió on debatre la situació urbanística de la nostra illa i alhora se plantejarà la possibilitat dimpulsar conjuntament una campanya a fi de posar fre al fort creixement urbanístic.
Lescrit ha estat remès a tot tipus dentitats, tant de caràcter sindicat com empresarial, com comercial i turístic, associacions culturals, de defensa del patrimoni, veïnals, de consumidors, de defensa ambiental, colˇlegis professionals, etc..
* Sadjunta escrit:
Prest farà dos anys que se va constituir en nou Govern de les Illes Balears i aviat farà un any que el Consell de Mallorca va assumir, per delegació del Govern, les competències per adoptar mesures urbanístiques cautelars, concretament la possibilitat daprovar Normes Territorials Cautelars.
El Pacte signat per totes les forces polítiques que governen tant el Consell com la Comunitat Autònoma propugnava una reforma de la normativa urbanística i un canvi de model territorial i turístic de les nostres illes. Aquest era un dels compromisos més reiterats pels partits polítics abans de les eleccions.
La reforma de les Directrius dOrdenació del Territori, lelaboració duna Llei del Sòl, lestabliment de distintes moratòries, etc.. eren algunes de les mesures contemplades en el Pacte a fi dassolir aquells objectius.
La realitat és que seguim creixent a una ritme massa fort, que està posant en perill no només paisatges i territoris, sinó que està afectant negativament la conservació dels nostres recursos naturals, està contribuint a saturar les infrastructures i està degradant la qualitat de vida dels habitants daquestes illes.
Les xifres que aquests darrers mesos shan conegut o publicat sobre dades de creixement urbanístic i turístic, consum energètic, producció de residus, etc. del 2000 a Mallorca, posen de manifest la delicada situació ambiental i urbanística de la nostra illa.
Tots els indicadors ambientals deixen clara una conclusió: Mallorca avança cap a un colˇlapse ambiental i urbanístic, seguint el procés de degradació accelerada iniciat lany 1994. Es necessari prendre mesures fortes i urgent per frenar aquesta tendència.
Vet aquí el resum daquestes dades:
Com a conseqüència de tot això, el consum de recursos naturals, la producció de residus, la taxa de motorització,... no aturen de créixer i de batre records:
La situació que aquestes dades descriuen, exigeix per part de les distintes administracions, actuacions més contundents, amb lobjectiu no només de protegir territori, sinó de reduir el ritme de creixement de la construcció turística i residencial.
Les mesures que shan pres fins ara són del tot insuficient per abordar les reformes que se necessiten. És necessari prendre noves decisions i noves mesures que de forma efectiva frenin el creixement de la construcció.
Es per això que el GOB proposa, ladopció amb caràcter durgència duna Norma Territorial Cautelar prèvia a laprovació del Pla Territorial de Mallorca o a la reforma de les Directrius dOrdenació del Territori.. En concret aquesta Norma hauria de fer referència a:
Se tracta de regular el creixement de les places dallotjament als municipis de les Balears. El Consell o el Govern han daprovar per municipi i any, un nombre màxim de llicències o de places residencials- Daquesta manera cada Ajuntament només podrà atorgar un nombre màxim de places, maldament tengui moltes més peticions.
Se tracta dacompanyar les mesures de protecció territorial amb altres que incideixen a damunt el ritme de creixement de la construcció.
Se tracta de rebaixar, a determinades zones les possibilitats volumètriques, alçària, ocupació etc. de les edificacions de tipus residencial o turístic
No té sentit mantenir sòl urbanitzable o apte per urbanitzar en els planejaments urbanístics
La moratòria que se va aprovar lany passat va quedar totalment descafeïnat, en no incloure determinats municipis o no aplicar-se en determinades circumstàncies.
El sòl rústic no ha de ser per a noves edificacions residencials . Tampoc shauria dautoritzar declaracions dinterès general.
Han passat dos anys dençà de la constitució del nou Govern i del Consell. La realitat és que és necessari i urgent prendre noves mesures per frenar el creixement urbanístic.
El GOB té interès en tractar amb la vostra entitat els temes objecte daquesta carta, per la qual cosa ben prest ens posarem en contacte amb vosaltres, amb la finalitat dimpulsar conjuntament algun tipus diniciatives adreçades a aconseguir aquesta necessària frenada al creixement urbanístic i turístic