Si creus necessari i urgent el tancament de la Central de Sant Joan de Déu, fes-ho saber al president del Govern de les Illes a l'adreça: president@caib.es . Agrairem que ens envieu còpia dels vostres escrits.
Nota Informativa
10 de juliol de 2001
40 entitats reclamen el tancament de la central de Sant Joan de Déu
La Plataforma promou la campanya definitiva per tancar la central, evitar que el gasoducte entri pel Coll den Rebassa
Ja ha fet 33 anys que se varen iniciar les obres de construcció de la central elèctrica de Sant Joan de Déu. Cinc anys més tard les obres se donaren per acabades i poc temps després començar a funcionar proveint delectricitat a gran part de Mallorca. Deu anys després ja se plantejava el seu tancament, bàsicament per les molèsties que provocaven als veïnats, per la impossibilitat dampliació i per la prohibició delevar les xemeneies donada la presència propera de laeroport.
A pesar de tot això, lany 2001 la central encara resta oberta, contaminant una sèrie de barriades de Palma, tirant milers de tones de gasos i partícules perilloses a latmosfera, i provocant permanentment molèsties als veïnats. Aquests darrers 15 anys han estat nombroses les promeses de tancament que han estat reiteradament incomplides
El Pla Energètic del Govern: central i gasoducte
Com ja és ben conegut la gran aposta energètica del Pla Energètic és la incorporació del gas natural a les Balears. Aquest serà duit a través dun gasoducte dinterconnexió amb la Península. Aquest gas serà utilitzat, tant a les noves centrals, per a substituir fuel i gas-oil, com per a usos domèstics, mitjançant una xarxa de tuberies que aniran a les principals poblacions de lilla.
El punt darribada del gasoducte a Mallorca, previst al Pla Energètic, és Sant Joan de Deu (Coll den Rebassa), on actualment hi ha una central tèrmica. De fet un dels motius pel qual el govern se decanta per aquest indret, és per lexistència duna infrastructura energètica i perquè té la intenció dinstal·lar allà una nova central elèctrica que utilitzi el gas com a combustible.
Dacord amb el Pla Energètic la central de sant Joan de Déu serà reconvertida en una nova central que utilitzarà com a combustible el gas natural.
El Coll den Rebassa, un lloc amenaçat
Des del nostre punt de vista Sant Joan de Déu no és el lloc més adequat com a punt darribada i molt manco per fer-hi una nova central. La zona del Coll den Rebassa i Can Pastilla sha convertit en un lloc molt degradat per lexistència al seu entorn de punts conflictius i contaminants, tals com laeroport, els dipòsits de combustible, la central tèrmica, una gran superfície comercial, la macro-depuradora, dessaladores, etc..
El gasoducte hauria darribar al Dic de lOest
Des del nostre punt, el lloc darribada del gasoducte hauria de ser el Dic de lOest i daquí a través de conduccions subterrànies fins al seu destí, ja siguin les centrals actuals ja siguin les principals poblacions de lilla.
El Dic de lOest constitueix un lloc adequat, ja que per una banda no exigeix cap tipus dinstal·lacions ni dipòsits i daltra banda no és un lloc habitat per la qual cosa no hi ha població afectada.
La central actual sha de desmantellar
Maldament el Pla preveu eliminar progressivament els actuals grups de fuel de Sant Joan de Deu cap a lany 2002, alhora se proposa que entre els 2001 i 2002 sincorporin 3 turbines de gas de 50 MW de potència nominal que es complementarà amb una turbina de vapor de 75 MW. Daquesta manera se difumina una de les reivindicacions històriques, que reclamaven el desmantellament daquesta central.
Des del nostre punt de vista no hi ha cap justificació per mantenir en funcionament la central de Sant Joan de Deu. La seva situació aferrada a un nucli urbà i el seu caràcter obsolet, fa necessari desmantellar abans de 12 mesos aquesta central.
De fet se proposa que el solar actual de la central sincorpori a lespai natural dEs Carnatge
Campanya definitiva
La Plataforma Ciutadana pel desmantellament de la central ha iniciat una nova campanya, que volem que sigui la definitiva a fi daconseguir els seus objectius de tancament i desmantellament de Sant Joan de Déu. Actualment agrupa a més de 40 entitats ciutadanes, des de veïnats, culturals, ecologistes, educatives, esportives, tercera edat, especialment de les barriades al Coll den Rebassa, Can Pastilla, Es Molinar, Sant Jordi, Son Ferriol, Cala Gamba, SArenal, etc..
Ben prest siniciaran noves actuacions de tipus reivindicatiu, jurídic, divulgatiu, entre les quals hi haurà mobilitzacions ciutadanes.