Nota informativa
17 d’agost de 2001

La Trapa fou visitada durant el curs 2000-01 per 2.000 alumnes.

La Trapa és una finca forestal propietat del GOB (Grup Balear d’Ornitologia i Defensa de la Naturalesa), adquirida l’any 1.980 per subscripció popular. Situada al municipi d’Andratx, a l’extrem sud-oest de la Serra de Tramuntana, constitueix una petita antologia dels valors ecològics i culturals de la Serra. Hi trobam plantes i animals endèmics i un magnífic conjunt d’elements d’arquitectura popular que hi deixaren els monjos trapencs.

L’estiu de 1.994 un incendi va destruir la pràctica totalitat de la seva coberta vegetal. Des de llavors ençà s’han rebut nombroses col·laboracions per a la recuperació forestal.

Des del curs 1997-98 es realitzen activitats d’educació ambiental a la finca. A partir de 1997, el Servei d’Educació Ambiental del GOB va posar en marxa el Programa Educatiu de La Trapa, gràcies a la col·laboració de l’Obra Social i Cultural de "Sa Nostra", que va incorporar aquestes activitats al Programa "Sa Nostra" amb la Natura.

Durant el curs 2000-01, 2.000 alumnes han visitat La Trapa. Els alumnes pertanyien a 39 centres educatius diferents de 18 municipis de Mallorca (Alcúdia, Algaida, Binissalem, Calvià, Capdepera, Felanitx, Inca, Llucmajor, Marratxí, Palma, Pollença, Porreres, Puigpunyent, Santa Eugènia, Santa Margalida, Sineu, Sóller i Son Servera).

Els joves, guiats per educadors del Servei d’Educació Ambiental del GOB, han pres part en activitats de descoberta de l’entorn natural i cultural de la finca, han col·laborat en la recuperació forestal sembrant llavors de garrover, plantant arbusts (principalment, ullastre i lletrera), manteniment de les repoblacions d’altres anys, i han fet acampades de dos dies, jocs de natura i activitats per conèixer la problemàtica ambiental de Mallorca.

La valoració ha estat molt positiva, tant per part del GOB com del professorat i dels alumnes.

Els alumnes valoren les activitats d’educació ambiental molt positivament, manifestant que els agradaria tornar a La Trapa. Molts de grups han manifestat la intenció de tornar a La Trapa per ajudar en la recuperació forestal. Destaquen, entre altres coses, la simpatia dels monitors, l’oportunitat de participar en la recuperació forestal de la finca, la fauna, la flora i els valors naturals, el paisatge, la divertida baixada cap a Sant Elm, entre altres.

Aquest programa educatiu ha comptat amb el suport de l’Obra Social de Sa Nostra i el Departament de Cultura i Joventut del Consell de Mallorca.

Des de 2000 i gràcies a un conveni signat amb el Consell de Mallorca s’està duent a terme la restauració de l’antic monestir i de la resta d’elements arquitectònics mitjançant una escola taller. Les cases esdevindran un refugi de muntanya, amb instal·lacions per a l’educació ambiental i per a la investigació naturalística.

Les principals novetats per al curs 2001-02 seran

<Plana principal>