Nota Informativa

18 de setembre de 2001

Les quotes de creixement és la millor contribució de les DOT a la sosteniblitat de les nostres Illes, segons el GOB

La nostra associació considera que les "quotes" de llicències han de ser irrenunciables

A la vista de la informació pública de la proposta de modificació de les Directrius d’Ordenació Territorial, el GOB ha presentat tot un seguit d’al·legacions que fan referència a diversos temes, entres els quals cal destacar:

El control del ritme de creixement de la construcció turística i residencial constitueix un dels objectius que de forma prioritària han d’abordar aquestes Directrius, a la vista de la forta demanda d’aquests tipus d’edificacions.

L’establiment d’una quota d’un 1% anual d’unitats de població que se podran autoritzar, mitjançant llicència urbanística constitueix una de les aportacions d’aquestes DOT, tot i que mantenen tot un seguit d’excepcions que poden desvirtuar aquestes xifra (habitatges de promoció pública o protecció oficial, rehabilitacions, reformes, reconstruccions, residències de caràcter comunitari, noves construccions vinculades a esbucaments autoritzats..)

Es per això que és necessari plantejar una reducció d’aquest percentatge a fi que la xifra real d’unitats de població (incloent aquestes excepcions) no superi l’1 %. D’altra banda les DOT i el PTI haurien de contemplar la figura de municipi saturat, el qual únicament s’autoritzarien un percentatge d’unitat que no superi el 0,1 % anual.

Per últim és bàsic aclarir els criteris per a l’atorgament de llicències (data de presentació, primera o segona vivenda, residència al municipi,...)

Tot i que aquesta modificació de les Directrius representa una millora de la situació anterior, en el sentit que incrementa la protecció d’aquestes àrees, la realitat és que des del nostre de vista aquesta és insuficient per abordar la problemàtica del sòl rústic.

La forta pressió immobiliària existent a les nostres illes i la fragilitat del sòl rústic mereix un augment de les mesures de protecció d’aquests indrets d’acord amb els objectius expressats en les propostes de modificacions de les DOT.

L’excés de sòl edificable és una realitat a gran part dels municipis de les nostres illes, per la qual cosa una de les mesures que cal incorporar en les DOT, és la reclassificació de determinats terrenys, i la seva conversió en sòl rústic. Certament i des de fa anys tant Govern Balear com Consells Insulars han anat suspenent i reclassificant sòl urbanitzables i aptes per urbanitzar amb l’objectiu de rebaixar la capacitat de població del planejament i evitar la degradació de determinats territoris.

Tot i aquest esforç encara avui existeix massa sòl urbanitzable. Es per això que consideram que aquesta modificació de la DOT hauria d’incorporar els següents punts:

La modificació de les DOT complementa la moratòria del CIM

Quan el Consell Insular va presentar la seva moratòria, el GOB va manifestar el seu suport en considerar que era una bona contribució a la reducció de la pressió immobiliària a la nostra illa.

Ara, amb la proposta de modificació de les DOT, aquestes fan una bona aportació a la sostenibilitat de les nostres illes incorporant mesures que regulen el ritme del creixement urbanístic.

<Plana principal>