Nota informativa
15 d’octubre de 2001

El GOB reclama a Antich millores per a les activitats econòmiques dins parcs naturals

Existeixen més de 40 línies de subvenció que podrien potenciar-se dins les àrees protegides

Les activitats econòmiques tradicionals (agricultura, ramaderia, indústria i comerç artesanal, etc) han conviscut durant segles amb la naturalesa, mantenint un equilibri en general sostenible. Malauradament aquestes activitats es troben en greu regressió, a causa de la seva poca competitivitat dins els grans mercats, i la baixa rendibilitat en comparació amb altres activitats com el turisme o la construcció. Aquest abandonament progressiu desvaloritza els espais naturals i promou la seva degradació.

Així i tot, els espais naturals segueixen jugant un paper fonamental en la nostra economia, ja que constitueixen un component bàsic del paisatge i per això són un atractiu de primer ordre per al turisme. Lamentablement, aquest important paper no s’ha vist fins ara recompensat suficientment amb la inversió de part dels beneficis aconseguits per la indústria turística.

A més a més no hem d’oblidar que aquests espais alberguen bona part de la diversitat biològica balear, dels sistemes naturals i de les espècies que conformen la nostra flora i fauna. Tampoc aquest aspecte ha estat fins ara valorat de forma suficient a l’hora de fer-hi inversions per a conservar aquest patrimoni de tots.

És hora de compensar la conservació

Per acabar amb aquesta situació, el GOB s’ha adreçat al president Antich proposant-li una sèrie de mesures de suport econòmic que poden contribuir de forma important al manteniment i fins i tot al foment de les activitats econòmiques compatibles amb la conservació.

Molt s’ha parlat sobre els pretesos beneficis econòmics que se podrien generar amb la declaració del futur Parc Natural de Llevant. Fins ara les respostes de l’administració han estat poc concretes, cosa que ha reafirmat l’escepticisme d’alguns i les crítiques dels anti-parcs.

Per això, tal i com ja suggerí en les seves al·legacions al projecte de Parc, el GOB proposa a Antich una sèrie de mesures adreçades a recompensar les activitats que se desenvolupen dins parcs naturals.

Cal complir les determinacions de les DOT, i millorar-les

La disposició addicional vuitena de les Directrius d’Ordenació Territorial (DOT) assenyala que el Govern de les Illes Balears aprovarà les mesures necessàries per afavorir la creació d’incentius per a la conservació i millora dels recursos naturals i de mesures per a la generació de rendes en compensació d’aquelles finques que, pels seus excepcionals valors ecològics i paisatgístics, es troben afectades per les àrees d’especial protecció d’interès per a les Illes Balears.

Amb el futur Parc de Llevant sobre la taula, és hora de donar compliment a n’aquest compromís.

Increment de les subvencions

El GOB ha identificat més de 40 línies de subvenció (ordres o decrets) ja existents, de diferents conselleries, que podrien incloure mesures que primin les finques o activitats realitzades dins parcs naturals o el seu àmbit d’influència. I evidentment se’n poden crear de noves. El GOB demana al president que en futures convocatòries de totes aquestes línies d’ajuda se tengui una consideració especial per a les activitats dins parcs naturals, cosa que se podria fer:

. Incrementant el percentatge màxim subvencionable per projecte en aquelles línies en que no se subvenciona la totalitat. P.e., en el cas de línies que subvencionen el 75% del cost del projecte, incrementar fins al 85% o més.

. Computant punts a favor en els casos en que se decideixen les subvencions en funció de l’aplicació de fórmules i barems de puntuació.

. Incrementant directament les ajudes atorgades per animal, arbre, hectàrea, etc. P.e. incrementar de 15.000 a 20.000 l’ajuda per cada ase o somera nascuda, incrementar de 2.000 a 2.500 pts l’ajuda per ametler replantat, etc.

Beneficis fiscals

D’altra banda, també les DOT a la seva disposició addicional tretzena, assenyalen que de conformitat amb l’establert a l’article 13.3 de la Ley 14/1996, de 30 de desembre, de cesión de tributos del Estado a la Comunidades Autónomas y medidas fiscales complementarias, s’estableix una reducció a aplicar a la quota íntegra autonòmica de l’Impost sobre la Renda de les Persones Físiques. Aquesta deducció comprèn, per a les finques que tenguin més d’un 33% de la seva superfície dins sòl rústic protegit, la deducció del 25% en les despeses de conservació i millora realitzades en les finques. Aquesta quantitat no pot superar la major d’aquestes quantitats: l’IBI de rústica, o bé 1.000 pts per hectàrea.

El GOB proposa al president que aquesta deducció s’incrementi considerablement en el cas de finques ubicades dins parcs naturals, incrementant-la com a mínim fins a les 2.000 pts per hectàrea. Aquest increment podria fer-se a través de la propera Llei d’acompanyament als pressuposts de la CAIB.

Amb l’aplicació d’aquestes mesures econòmiques se contribuiria a saldar l’important compte pendent que la nostra economia té amb els espais naturals protegits i les persones que els han conservat fins ara. És hora de recompensar adequadament allò que avui tots valoram i gaudim.

Annex: línies d’ajudes econòmiques autonòmiques ja existents, susceptibles d’incrementar-se dins els espais naturals protegits

 

AGRICULTURA I RAMADERIA

- millores estructurals i modernització de les explotacions agràries

- apicultura

- inversions forestals

- comercialització i transformació de productes agraris

- ajudes a la millora de l’alimentació (compensació sequera)

- celebració de certàmens ramaders i fires agràries

- activitats de les associacions ramaderes

- promoció d’agrupacions de productors

- cultius afectats sequera

- criadors i propietaris de races autòctones de protecció especial

- producció de determinats productes agrícoles

- promoció de cítrics

- investigació aplicada a l’agricultura i la ramaderia

- desenvolupament de programes sanitaris

- organitzacions professionals agràries

- explotacions afectades per fenòmens climatològics

- higiene i profilaxi animal

- foment de la cria d’èquids de raça pura

- plans de reconversió i reestructuració de la vinya

- centres d’inseminació artificial de bestiar porcí

- replantació d’arbres afectats sequera

- desenvolupament rural sostenible

- transport de llavors de cereals

- engreix de bovins

- diversificació d’activitats a l’àmbit agrari i àmbits afins

- protecció del medi ambient, conservació del paisatge

- compensació a zones desfavorides

- transformació i comercialització de productes agraris i silvícoles

- foment de l’agricultura i la ramaderia ecològiques

 

PESCA

- promoció i recerca de noves sortides comercials

- paralització definitiva de l’activitat pesquera

- pesca costanera artesanal

- mesures de caràcter socio-econòmic

- comercialització i transformació de productes

- equipament de ports

- construcció i modernització de vaixells pesquers

 

COMERÇ I INDÚSTRIA

- sector de l’artesania

- construcció i modernització d’equipaments comercials

- empreses industrials

- estalvi i diversificació energètica, energies renovables

- activitats de foment en els sectors comercial i de serveis

 

HABITATGE

- rehabilitació

 

TURISME

- iniciatives que fomentin la desestacionalització i diversificació de l’oferta

- neteja a zones de baixa implantació turística

 

ENERGIA

- estalvi i diversificació energètica

 

ALTRES

- ajuntaments de la Serra de Tramuntana

- actuacions a camins rurals

- protecció del paisatge rural

 

Plana principal