Nota Informativa
5 de novembre de 2001
Mentre els golf de Can Porquer i Can Guilló empren aigua de pous
El GOB critica que lAjuntament de Pollença aposti per fer dessaladores en comptes de frenar el creixement urbanístic
La Delegació del GOB. a Pollença considera que el recent anunci fet per la majoria de govern de lAjuntament de voler instal·lar una dessaladora és una nova demostració de voler continuar amb la mateixa política de mantenir el gran creixement urbanístic dels darrers anys.
És de general coneixement que el municipi de Pollença, i especialment les seves zones turístiques costaneres, Moll de Pollença, Sant Vicenç i Formentor pateixen manca daigua a lestiu des de ja fa anys. Amb aquesta greu situació ladministració municipal ha continuat permetent noves urbanitzacions i concedint nombroses llicències per a construcció dedificis la majoria dells per a usos turístics- sense tenir en compte que no es poden garantir uns subministraments daigua potable de qualitat, i que afecta tant a les zones en que el servei està municipalitzat com a les urbanitzacions que compten amb un proveïment dempreses privades.
El Pla municipal daigua proposa altres solucions
Hem de recorda que lAjuntament compta amb un Pla Director de Subministrament dAigua Potable del Municipi de Pollença el qual preveia unes altres actuacions -abans darribar a la instal·lació de dessaladores- menys impactants i menys costoses econòmicament, i que encara no shan portat a terme o no shan iniciat. Vet aquí algunes daquestes actuacions:
La dessalació és cara ambientalment i econòmicament
El factor econòmic també és important ja que el preu de lŽaigua dessalada és superior a les 200 pts. m3, mentres lŽactual és de 75 pts. m3. Així mateix existeix el perill de salinitzar molts pous dels voltants del lloc on es decideixi instal.lar la captació dŽaigua per a la dessaladora i de lŽelevat consum energètic que comporta.
El funcionament de la dessaladora per a produir aigua dolça obliga a que aquesta funcioni tot lany, essent la quantitat daigua potable disponible al municipi excedentari durant més de vuit mesos.
Recordam que la gestió de laigua va molt lligada a la gestió del territori, pel que cal adaptar-se a lentorn i fer política destalvi i racionalitat.
Cercar aigua nova a qualsevol preu és com estar en una habitació duna casa en ple hivern, amb totes les finestres obertes i com a única solució per a combatre el fred, poséssim la calefacció més forta.
Mentretant Can Porquer i Can Guilló reguen amb aigua de pous
Labsurd de tot això és que mentre les zones turístiques de Pollença (Moll, Sant Vicenç i Formentor) pateixen problemes de proveïment daigua en lestiu, en altres llocs del municipi sextreuen més de 1.000 tn diàries per a regar lherba de camps de golf.
Ens referim als camps de golf de Can Porquer i Can Guilló, els quals utilitzen per regar lherba aigua de pous, la qual cosa ha provocat a més a més que molts de pous de la zona hagin quedat sense aigua.