Nota informativa
29 de novembre de 2001

La plataforma de Sant Jordi i S’Aranjassa en Defensa des Prat demanarà al Ministeri de Medi Ambient la realització d’una avaluació d’impacte ambiental i un canvi d’ubicació per a la construcció de la nova macrodepuradora d’aigües residuals

La Plataforma de Sant Jordi i S’Aranjassa en Defensa des Prat manté la seva oposició al projecte de construcció de la macrodepuradora de 70.000 m2 d’aigües residuals a escassos 500 metres dels nuclis de Sant Jordi i S’Aranjassa i demanarà formalment al Ministeri de Medi Ambient la reubicació de les noves instal·lacions i la realització d’una avaluació d’impacte ambiental com a part del projecte.

Confusió normativa

L’actual projecte no compta amb cap estudi d’avaluació d’impacte ambiental segons ha reconegut el mateix Ministeri. El fet cert és que un projecte d’aquestes característiques a dia d’avui s’hauria de sotmetre obligatòriament a una avaluació d’impacte ambiental segons la normativa vigent a partir del 8 d’octubre de 2000 (Reial Decret Llei 9/2000 que modifica el Reial Decret Legislatiu 1302/1986 d’Avaluació d’Impacte Ambiental).

Tot i que el projecte es va aprovar a l’any 98, sense comptar en absolut amb les poblacions afectades, i que la normativa en aquell moment permetia evitar l’avaluació d’impacte ambiental, es convenient recordar que sí existien unes Normes Provisionals per a l’Estudi d’Impacte Ambiental aprovades pel Decret 4/1986 de 23 de gener per la Conselleria d’Obres Públiques i Ordenació del Territori del Govern de les Illes Balear que recullen les instal·lacions de depuració d’aigües residuals entre les actuacions que han de ser objecte d‘avaluació detallada.

Per altra banda la mateixa norma estatal vigent en aquell moment no va reflexar adequadament la directiva que transposava al dret espanyol (Directiva 85/377/CEE) ja que aquesta obliga als Estats Membres a demanar opinió als interessats, informar al úblic i motivar les consideracions i circumstancies que excloguin d’estudi d’impacte ambiental projectes de depuració d’aigües residuals. De fet aquesta inadequada transposició de la directiva va motivar la modificació del Reial Decret Legislatiu 1302/1986 a través del Reial Decret Llei 9/2000.

Inundacions al Prat

Les continues inundacions que està patint el Prat de Sant Jordi demostren la necessitat de considerar l’impacte ambiental de qualsevol infrastructura que es vulgui fer a la zona. Més encara quan les instal·lacions afecten a la depuració d’aigües i al rec. L’alt nivell de la capa freàtica fa que la zona s’inundi molt fàcilment quan plou, tenint en compte a més que l’aigua depurada per regar és infiltrada per Emaya a pous absorbents.

Sí a la nova depuradora, no a la ubicació prevista

La Plataforma demanarà al Ministeri que deixi de cercar forats legals i apliqui el sentit comú fent servir els instruments necessaris per respectar la qualitat de vida de les persones, la preservació dels recursos naturals i la defensa del medi ambient, reconsiderant el projecte i fixant una nova ubicació incloent una avaluació d’impacte ambiental.

Festa popular i gran torrada

La Plataforma ha organitzat una torrada reivindicativa per aquest divendres dia 30 de novembre, amb el lema "Per una nova ubicació de la Macrodepuradora". L’acte tindrà lloc a partir de les 20,00 hores a la plaça Bisbe Planes de Sant Jordi amb l’assistència d’autoritats i les actuacions d’Aires Santjordiers i Arpellots Havaneres Band.

Plana principal