Nota Informativa
20 de desembre de 2001
Sant Joan de Déu no és el lloc més adequat per la seva arribada
La Plataforma considera que falta encara el debat per a decidir el punt dentrada del gasoducte
El fet que la Comissió Nacional dEnergia hagi donat el seu vist i plau a la connexió de les Balears amb la península a través dun gasoducte i que aquest ja estigui pressupost constitueix una notícia excel·lent per a aquestes illes i els seus ciutadans
Com ja és ben conegut la gran aposta energètica del Govern és la incorporació del gas natural a les Balears, un combustible més net que el carbó el fuel o el gas-oil, utilitzats a les centrals actuals. Aquest serà duit a través dun gasoducte dinterconnexió amb la Península. Aquest gas serà utilitzat, tant a les noves centrals, per a substituir fuel i gas-oil com per a usos domèstics, mitjançant una xarxa de tuberies que aniran a les principals poblacions de lilla.
La discrepància que la Plataforma té és el del punt darribada del gasoducte. Sembla que se dóna per fet que les tuberies han dentrar pel Coll den Rebassa Sant Joan de Deu) , concretament per la zona dEs Carnatge, quan realment no sha aprovat el projecte definitiu.
Des del nostre punt de vista fa falta un estudi tècnic, una comparació dalternatives i lestudi dimpacte ambiental corresponent, abans de decidir per on ha dentrar el gasoducte.
El Coll den Rebassa, un lloc amenaçat
Des del nostre punt de vista Sant Joan de Déu no és el lloc més adequat com a punt darribada i molt manco per fer-hi una nova central. Les barriades del Coll den Rebassa i de Can Pastilla sha convertit en llocs molt degradats per lexistència al seu entorn de punts conflictius i contaminants, tals com laeroport, els dipòsits de combustible, la central tèrmica, una gran superfície comercial, la macro-depuradora, etc..
La central actual sha de desmantellar
Maldament el Pla preveu eliminar progressivament els actuals grups de fuel de Sant Joan de Deu cap el mes doctubre del 2002, alhora se proposa que a partir del 2003 sincorporin 3 turbines de gas de 50 MW de potència nominal que es complementarà amb una turbina de vapor de 75 MW. Daquesta manera se difumina una de les reivindicacions històriques, que reclamaven el desmantellament daquesta central.
Des del nostre punt de vista no hi ha cap justificació per mantenir en funcionament la central de sant Joan de Deu. La seva situació aferrada a un nucli urbà i el seu caràcter obsolet, fa necessari desmantellar per a sempre aquesta central.