Nota Informativa
26 de gener de 2002

La Plataforma organitza una diada per conèixer millor Es Carnatge

S’han realitzat itineraris i s’han sembrat savines

La Plataforma Ciutadana pel desmantellament de la Central de Sant Joan de Déu i contra l’entrada del gasoducte per l’espai natural des Carnatge es va constituir amb dos objectius clars: el tancament de la central i que el gas que ha d’arribar a Mallorca segons el Pla Energètic, no ho faci per aquesta ja massa malmenada zona. Després de diverses convocatòries reivindicatives en aquest sentit, la plataforma vol mostrar perquè, a més del perill per les barriades que això suposaria, Es Carnatge no és un bon lloc d’arribada del gasoducte.

Es Carnatge, tot i que es troba molt malmenat i amenaçat, és l’únic espai natural costaner del terme de Palma, l’únic espai que ha quedat al marge del creixement de les edificacions i la destrucció dels hàbitats naturals.

A Es Carnatge podem veure i conèixer com és un ecosistema costaner, quines són les condicions ambientals que s’hi donen i els organismes que s’hi ha sabut adaptar. Hi podem trobar fauna i flora molt diversa, fins i tot alguns endemismes. A la zona rocosa, les formacions geològiques ens permeten conèixer les variacions del litoral que s’han produït durant milers d’anys. A l’illot de La Galera, s’han trobat restes d’una factoria púnica. A Cala Pudent i altres petites zones arenoses podem conèixer què és la posidonia i la seva important funció.

Però Es Carnatge es troba fortament amenaçat. L’excavació d’antigues pedreres i les instal·lacions militars, l’obsoleta central elèctrica de Sant Joan de Déu, els abocaments d’enderrocs, l’aeroport i l’ús recreatiu incontrolat, a més de les instal·lacions de les dessaladores i la intenció que el gasoducte entri per Es Carnatge, fan témer a les barriades des Coll d’en Rabassa i Can Pastilla que s’acabi perdent aquest espai emblemàtic per les seves barriades i per tota la ciutadania de Palma.

Avui dissabte, nins i grans de les barriades s’han pogut acostar a la realitat des Carnatge. S’ha realitzat un itinerari i activitats i jocs d’interpretació ambiental per conèixer els valors naturals i les amenaces de la zona. Per acabar, s’han sembrat dotze savines com a símbol de la recuperació natural que volem per Es Carnatge i en homenatge a totes les persones que han estudiat i vetllat per la conservació dels valors d’aquest tresor del municipi de Palma.

Podeu trobar més informació sobre Es Carnatge a la nota de premsa emesa dia 18 de desembre de 2001

 

Plana principal