Nota Informativa

29 de gener de 2002

El GOB presenta un recurs contra l’aprovació definitiva de les NN.SS. d’Esporles

La setmana passada el GOB va entrar al registre del Consell Insular de Mallorca un recurs d’alçada contra l’acord de la Comissió Insular d’Ordenació del Territori i Urbanisme de Mallorca, que al passat mes de novembre va aprovar definitivament la revisió de les Normes Subsidiàries de planejament del terme municipal d’Esporles.


Aquest recurs serà vist pel recentment creat Consell Executiu del Consell de Mallorca i se fonamenta en els següents punts:

Se classifiquen com a sòl urbà terrenys que no poden tenir legalment aquesta categoria. En el cas de Son Trias se classifiquen sòl urbà terrenys rústics que no disposen de cap tipus de servei, ni infrastructura, ni connexió amb el poble ni cap edificació residencial, incomplint per això la Llei 6/1998 del Sòl. Aquesta llei assenyala que només podran ser urbans els sòl "ja transformats", els consolidats per l’edificació, o els que "hagin estat ja urbanitzats

S’introdueixen canvis importants en el contingut de les NN.SS. entre l’aprovació provisional respecte a l’aprovació inicial sense que aquestes modificacions hagin passat a exposició pública.
Se produeixen ampliacions del sòl urbà pretesament justificades per consolidació, circumstància aquesta inexacta i errònia. Es tracta per exemple de la UA-6 (Son Quint) i de la UA-5 (Es Rafal): les esmentades classificacions ex novo d’urbà per consolidació global de tot el nucli
Ampliacions de sòl lucratiu al marge del 3% establertes per les Directrius d’Ordenació Territorial (DOT). Les unitats d’actuació UA2, UA2 BIS I UA3 transformen part de la seva antiga qualificació d’equipament a sòl lucratiu. Al mateix temps es qualifiquen equipaments a nous sòls urbans. Ambdues circumstàncies fan que, en no comptabilitzar-se com a increment dins del 3% establert per les DOT, s’està saltant, de manera soterrada, aquesta disposició.
Incompliment de la disposició transitòria 4ª de les dot.
Incompliment de l’article 4.2 de la llei 6/2001, de 8 de maig, de modificació del real decret 1302/1986, de 28 de juny, d’avaluacions d’impacte ambiental.
L’acord de la Comissió Insular d’Urbanisme que s’impugna significa violar l’informe desfavorable de la Comissió Balear de Medi Ambient. Consta degudament acreditat que la Comissió Balear de Medi Ambient va informar desfavorablement, dues vegades, el corresponent procediment de la revisió de l’instrument de planejament general del municipi d’Esporles.


Creixement exagerat superior a la tendència


El creixement demogràfic d’Esporles ha estat del 33% durant els darrers 10 anys, passant de 3.000 habitants l’any 1989 a 4.000 l’any 1999. La projecció d’aquesta tendència vers l’any 2015 situa el poble en 7.000 habitants.


Les NNSS aprovades van més enllà i possibiliten que el poble creixi fins assolir les 12.000 persones. Els recursos, com ara l’aigua, i el tractament dels residus, com és el cas de la depuració d’aigües residuals (que té una capacitat de 800 m3/dia, mentre el poble ja en produïa 1.370 m3/dia l’any 1995), no estan assegurats. A més, la congestió de tràfic que ja es viu es multiplicarà, amb l’agreujament dels problemes d’aparcament.


Son Trias, Es Rafal, Ca l’Amet, Son Quint...


L’aprovació d’aquestes Normes han generat nombrosos conflictes puntuals, entre elles el cas de la Punta de Son Quint (29.000 m2 situats a 1,5 km del centre de la vila), o el cas de Ca l’Amet, que passa de estar destinat a equipament educatiu a sòl residencial.


D’altra banda les NNSS inclouen com a nou sòl urbà l’ampliació de la Vilanova per Es Rafal i de la Vilavella per l’hort de Son Trias desfigurant encara més la vall i incrementant la seva capacitat d’allotjament.

Els interessats/des en tenir una còpia del recurs, dirigiu-vos al GOB (971-721105)

Plana principal