El GOB creu que les obres de Cala Magrana afecten a la Zona d'Influència de la Llei de Costes pel fet de crear pantalles arquitectòniques a primera línia
Ha demanat a l'Ajuntament de Manacor i a Costes que revisin el compliment de l'article 30 de la Llei
El GOB s'ha dirigit tant a l'Ajuntament de Manacor com a la Demarcació de Costes de Balears en relació, una vegada més, a les obres de Cala Magrana.
En aquests escrits se fa referència al possible incompliment de l'article 30 de la Llei Llei 22/1988 de 28 de Costes. Aquest article estableix la Zona d'Influència. Se tracta d'una zona de 500 metres d'amplada com a mínim, a partir del límit interior de la ribera de la mar.
En aquesta zona, tal com assenyala la llei 'hauran d'evitar la formació de pantalles arquitectòniques o acumulació de volums, sense que a aquests efectes, la densitat de l'edificació pugui ser superior a la mitjana del sòl urbanitzable programat o apte per urbanitzar en el terme municipal respectiu. En definitiva esdtableix la prohibició de crear pantalles arquitectòniques a primera línia de la mar, és a dir a autoritzar edificacions que acabin creant barreres visuals.
Al cas de Cala Magrana s'ha donat un dels casos més espectaculars d'ocupació del litoral per edificacions de tipus turístic o residencial. Aquí, en base a una normativa urbanística absolutament desfasada, i a un "deslinde" del domini públic marítimo-terrestre incomprensible i disconforme des del nostre punt de vista amb la Llei de Costes, s'han edificat en poc més de 3 anys, gran part de la primera línia, creant autèntiques pantalles arquitectòniques,
Des del nostre punt de vista aquest fet suposa una vulneració de l'article 30 de la Llei de Costes, per la qual cosa per part del GOB s'ha demanat que tant l'Ajuntament com Costes que aclaresquin aquest extrem. S'ha de recordar que anteriorment el GOB ha demanat a Costes la revisió del "Deslinde" que s'aplica a Cala Magrana i al Consistori la suspensió de llicències a tot el litoral.
· S'adjunta resum sobre la situació urbanística de Manacor
La situació urbanística l litoral de Manacor
Que des de fa anys se venen produint processos d'edificació massiva a gran part del litoral de Manacor, emparant-se amb una normativa urbanística (les Normes subsidiàries de planejament) aprovada el mes de maig de 1980.
La normativa urbanística de vigent actualment Manacor, començada en èpoques no democràtiques, respon a un tipus d'urbanisme propi dels anys 60,a l'època del primer boom turístic. Se tracta de l'urbanisme impropi del nou mil·leni sobretot quan podem veure l'impacte ocasionat per algunes construccions ja existents. Quan l'any 1980 la Comissió Provincial d'Urbanisme aprova aquestes NN.SS., ja eren considerades com a especialment desenvolupistes. Gairebé tot el litoral era considerat com a apte per urbanitzar.
Actualment aquestes normes permeten un creixement absolutament desmesurat especialment al litoral, tant pel que fa a habitatges unifamiliars, i plurifamiliars com apartaments, complexos hotelers, etc.
A aquests darrers anys s'estan produint processos d'edificació massiva, de tipus turístic i residencial, a llocs com: Cala Murada, Cala Magrana, Cala Mendia, Cala Anguila, Es Domingos, Portocristo Novo....El paisatge de grues s'ha instal·lat permanentment al litoral de Manacor. Milers de places turístiques i residencials s'han anat edificant als darrers anys, amb la consegüent degradació paisatgística, ambiental, social, d'infrastructures, serveis i de qualitat de vida.
La suspensió de llicències, una necessitat
La normativa vigent, en aquest cas la Llei del Sòl i el Reglament de Planejament contemplen la possibilitat de suspendre l'atorgament de llicències a fi d'estudiar o dur a terme la redacció o reforma d'unes Normes subsidiàries o d'un Pla General.
Concretament l'article 27 de la Llei del Sòl i Ordenació Urbana, així com l'article 117 del Reglament de Planejament, faculten els ajuntaments per a procedir a la suspensió de llicències per un període màxim d'un any, prorrogable a un any més, és a dir dos anys.
Se tracta de mesures previstes a la normativa urbanística vigent que permeten que els Consistoris, a fi d'evitar hipoteques a l'hora de redactar el PGOU o les seves NNSS, suspenguin llicències.
Així les coses, el GOB ha sol·licitat formalment a l'Ajuntament de Manacor, que en aplicació d'aquests articles de la normativa urbanística hauria de procedir a la suspensió de l'atorgament de llicències municipals per a noves edificacions a tot el litoral, concretament a la zona POOT, que va des de Cala Murada fins a S'Illot, a fi de procedir en posterioritat a la redacció i aprovació del Pla General d'Ordenació Urbana.
Se tracta en definitiva d'impedir que la presentació i execució
de llicències provoqui la degradació de tot el litoral i concretament
de la zona POOT, del terme municipal de Manacor.