Nota Informativa
5 d'abril de 2002

La Llei de "cupos" se fa imprescindible per frenar el desbocat creixement urbanístic

A pesar de les promeses del Govern, l'any 2001 se visaren a Mallorca tants de projectes com l'any 1998


L'any 1998, en ple Govern de Jaume Matas, s'havien visat un total de 10.936 projectes d'habitatges. Tres anys després, ja durant el govern de Francesc Antich aquesta xifra pràcticament se mantenia inalterada: el nombre de projectes visats l'any 2001 era de 10.416.

El que havia de ser la legislatura que havia de marcar un canvi en el model territorial, que havia de desterrar de forma sensible les grues del nostres paisatges i en definitiva que havia de reduir el desbocat sector de la construcció, no ha estat així, com a mínim fins ara.

Les xifres que la setmana passada el GOB va difondre així ho demostren. El nombre de projectes visats al llarg dels 2001 és molt superior a la mitjana de la dècada dels 90 i s'acosten molt als dels anys de major creixement de la història de Mallorca, és a dir la dècada dels 70.


Les mesures preses fins ara han estat totalment insuficients

Al llargs d'aquests tres anys de govern de pacte de progrés, tant a la Comunitat Autònoma com al Consell de Mallorca, s'han pres algunes mesures per frenar aquest desbocat creixement: La Llei 9/99, les moratòries dels 2000 i del 2001, etc.

La realitat és que aquestes mesures han estat totalment insuficients per frenar mínimament el sector de la construcció. De fet, el 2001 s'han produït un récord absolut d'assalariats d'aquest sector econòmic.


És imprescindible impulsar mesures que frenin vertaderament un creixement que si segueix amb aquest ritme pot comportar situacions difícils pel que fa als recursos naturals, a les infrastructures, els equipaments o a la pròpia qualitat de vida dels habitants d'aquestes illes.


La Llei de "Cupos" és absolutament imprescindible

El GOB ha insistit en nombroses ocasions i des de fa anys en la importància de controlar els ritmes de creixement, no només amb mesures de protecció territorial o de desclassificació de sòl urbanitzable, sinó amb actuacions per establir un nombre màxim de llicències que cada ajuntament podrà donar anualment al seu municipi.

Això és el que la Llei de "Cupos" pot incorporar. Se tracta d'establir unes "quotes anuals" de llicències d'obra en funció del municipi. D'aquesta manera cada Ajuntament només podria atorgar un nombre màxim de llicències o de places residencials a l'any, única forma real de controlar el creixement urbanístic i de l'edificació. En aquest sentit, aquesta llei hauria de tenir en compte el fet de ser residents o no al municipi, ser la primera vivenda, ser promotor individual o una gran promotora, etc...


Un retard preocupant

Ara fa tres mesos es va publicar a tots els mitjans de comunicació que el Govern i el Consell havien arribat a un acord sobre les mesures territorials a prendre els propers mesos. Aquesta llei va ser un d'aquests acords, emperò tres mesos després encara no s'ha aprovat cap avantprojecte

D'altra banda el programa de pacte de progrés signat al mes de juliol de 1999 parlava al seu l'article 2.1 de que s'habilitarien fórmules per racionalitzar el ritme de creixement . En aquest cas han passat més de dos anys i mig i aquest tema encara està pendent.

La renúncia del Govern a reformar les DOT (que incloïa aquest punt) fa encara més preocupant el retard de la tramitació de la Llei de Cupos o com també s'anomena, Llei de Contenció del creixement urbanístic.

Ara més que mai aquestes mesures se fan imprescindibles per abordar un futur mínimament sostenible.

Plana principal