Nota Informativa
14 d'abril de 2002
La preocupació per les negatives actuacions del Ministeri de Medi Ambient i la lenta activitat del Govern Balear centren les principals crítiques de les quatre seccions insulars del GOB
Al llarg d'aquest cap de setmana s'ha celebrat la reunió interinsular del GOB, que aquest any s'ha duit a terme a Formentera.
Membres de les quatre illes, on l'associació es troba representada, han analitzat i discutit les principals problemàtiques ambientals que afecten l'arxipèlag i han pres acords per augmentar la coordinació interna.
Mala gestió del litoral del Ministeri de Medi Ambient
Els representants ecologistes han coincidit en el rebuig de la gestió del litoral que el Ministeri de Medi Ambient està realitzant a les costes illenques, que està provocant diverses agressions als seus valors ambientals.
L'ús de maquinària pesada amb el suposat objectiu de conservar els sistemes dunars a Formentera, la consolidació del ciment sota l'excusa d'obres d'emergència després del temporal de novembre a Mallorca i Eivissa, l'ordenació que facilita la massificiació a espais naturals de Menorca, o l'anunci de regeneració artificial de platges a diversos indrets, suposen uns impactes altament negatius, impulsats per un òrgan públic que hauria de vetlar per la conservació d'aquestes zones d'interès ambiental. Unes actuacions agressives i desmesurades, que tenen a més l'afegit de tramitar-se sense cap consens amb les administracions locals i sovint sense valoració prèvia d'impacte ambiental ni exposició al públic.
Dins d'aquest apartat, els assistents a la reunió han visitat les desafortunades obres que la Demarcació de Costes acaba d'inaugurar a la zona de Ses Platgetes, vora la localitat des Caló de Sant Agustí.
Lentitud en l'actuació del Govern Balear
D'altra part, la reunió interinsular del GOB ha valorat també la gestió del Pacte de Progrés al front del Govern Balear. En aquest cas, la preocupació dels ecologistes es centra en la lenta dinàmica que està demostrat l'executiu, que provoca el preocupant retard del compliment del seu programa electoral, pel que fa a territori i política ambiental.
Diverses normatives considerades altament necessàries per la sostenibilitat de les Illes resten encara pendents: la Llei del Sòl, la de Biodiversitat, la derogació de la Llei de camps de golf i, especialment, la Llei de Quotes (que ha d'establir cupos anuals de creixement urbanístic).
El GOB insta al Ministeri de Medi Ambient a rectificar els criteris i els mètodes que està aplicant a la costa balear i a l'executiu autonòmic a complir el seus compromisos abans de finalitzar l'actual legislatura.
En un altre ordre de coses, la reunió ha abordat temàtiques com l'organització interna, iniciatives a nivell interinsular com ara la campanya d'ambientalització dels comerços, la coordinació amb d'altres organitzacions ecologistes d'àmbit estatal o internacional, noves metodologies de conservació del patrimoni natural, així com la problemàtica concreta de la gestió del Parc Natural de Ses Salines, que presenta encara nombroses deficiències.
Les reunions de caràcter interinsular dels directius del GOB es celebren amb periodicitat anual i itineren per cadascuna de les illes. Mitjançant aquestes trobades, les Seccions Insulars de l'entitat vertebren sistemes orientats a una major eficàcia de les accions que impulsa l'associació.