El GOB paralitza la regeneració de la platja de Can Picafort
Les obres són clarament il·legals, i han estat denunciades davant la Comissió Europea i la Conselleria de Medi Ambient
Membres del GOB han realitzat avui matí una acció directa no violenta, paralitzant durant unes hores les obres de regeneració artificial de la platja de Can Picafort. Aquestes obres foren denunciades ahir pel GOB davant la Direcció General XI (Medi Ambient) de la Comissió Europea i també davant la Conselleria de Medi Ambient del Govern de les Illes Balears.
Amb aquesta acció el GOB vol posar de manifest la il·legalitat i impunitat amb que el Ministeri de Medi Ambient està realitzant les obres, i la manca per ara d'actuació per part de la Conselleria de Medi Ambient.
La Conselleria de Medi Ambient, administració responsable del LIC, no ha emès encara el preceptiu informe en relació a l'avaluació ambiental de les obres, i no ho ha fet per què el Ministeri no li ha fet arribar ni un sol paper sobre el projecte. Així, doncs, les obres són il·legals i la Conselleria les ha de paralitzar fins que l'informe sigui emès.
Aquesta ampliació de la platja es realitza dins una zona LIC (Lloc d'Interès Comunitari) declarada en virtut de les importants poblacions de Posidonia oceanica que es troben a la badia. Aquesta espècie és sensible a les alteracions en la qualitat de l'aigua, especialment pel que fa a la transparència, i també pot morir si queda soterrada per l'arena. El GOB tem que en el projecte de regeneració de la platja de Can Picafort s'estigui abocant molta més arena de la que realment va moure la tempesta del passat novembre. Si fos així, el posterior desplaçament de part de l'arena cap a dins la mar podria incrementar el nivell del substrat, soterrant posidònia. El Ministeri no ha aportat a la Conselleria cap estudi d'impacte d'aquestes obres que valori aquest possible efecte negatiu, ni que quantifiqui el volum màxim d'arena que s'abocarà.
Per tot això el GOB reitera la necessitat de paralitzar la regeneració fins que es compleixin tots els tràmits legalment establerts i se demostri que l'actuació no afecta negativament la conservació del fons marí i les espècies que hi viuen.
Aspectes legals
Tota la badia d'Alcúdia fou declarada LIC (Lloc d'Interès Comunitari) per acord del Consell de Govern de la CAIB en data 28 de juliol de 2000 en compliment d'allò que disposa l'article 3.3 del Real Decreto 1997/1995, de 7 de diciembre, por el que se establecen medidas para contribuir a garantizar la biodiversidad mediante la conservación de los hábitats naturales y de la flora y fauna silvestres i la Directiva 92/43/CEE del Consejo, de 21 de mayo de 1992, relativa a la conservación de los hábitats naturales y de la flora y fauna silvestres,
Tal com estableixen la Directiva i el Reial Decret, en aquestes zones qualsevol pla o projecte que pugui afectar els valors naturals ha de ser avaluat convenientment quant al seu impacte. Amb aquesta avaluació, l'administració competent quant a la conservació del LIC (la Conselleria de Medi Ambient del Govern de les Illes Balears) ha d'emetre un informe que possibilitarà o no que el projecte s'executi.
El GOB sol·licità fa uns dies a la Conselleria de Medi Ambient que certificàs si aquestes obres comptaven o no amb el preceptiu informe previ. La Conselleria emeté ahir certificat exposant que l'informe no ha estat realitzat, ja que el Ministeri de Medi Ambient no els ha fet arribar cap tipus de documentació sobre la qual emetre informe. Per tot això és evident que aquestes obres són del tot il·legals, incomplint el Reial Decret 1997/1995 i els compromisos de l'Estat Espanyol quant a aplicació de la Directiva 93/43/CEE.
Per contactar directament amb els activistes podeu telefonar a Toni Muñoz als següents números: 667 02 43 10 / 670 90 21 79.