Nota informativa
6 de maig de 2002

 

El GOB presenta un manifest de científics sobre la conservació del litoral i la regeneració de platges

 

Davant de la confusió creada entorn el que diu el mon de la Ciència sobre la problemàtica de les platges, el GOB ha redactat un manifest i ha convidat per que ho signin als científics que han estudiat els ambients lligats a les platges i dunes o el medi marí.

El manifest s'ha fet arribar a investigadors i tècnics del IMEDEA, Centre Oceanogràfic, Centre d'Estudis Avançats de Blanes, Departaments de Biologia i Ciències de la Terra de la UIB, així com a tècnics de la Direcció General de Pesca del Govern Balear. La quantitat de signatures rebudes i la rellevància de les persones que ho han signat demostren la capacitat dels científics per arribar a un punt de consens sobre la problemàtica de les platges i les solucions que aquestes precisen.

El document posa de manifest els greus problemes que afecten les platges, dunes i medi marí, sorgits d'una mala planificació urbanística i una deficient gestió. Els científics avisen dels riscos ambientals de la regeneració artificial de les platges, que pot suposar la destrucció dels prats de Posidonia, la reducció de les pesqueres, l’alteració de la granulometria de les platges i la reducció de la transparència de les aigües.

D'altra banda es considera necessària una gestió global del sistemes litorals i marins, així com que totes les administracions es posin d'acord per a redactar un pla que, sota una base científica, permeti una gestió integral de les platges. També estan d'acord en la necessitat que es solucionin els impactes d'origen humà que desestabilitzen les platges (circulació de vehicles i de maquinaria pesada, obertura de camins, circulació indiscriminada d’usuaris sobre les dunes, construcció d’obres i d’infrastructures sobre l’arena) com una passa imprescindible per poder fer tasques de restauració que siguin realment útils. Finalment reclamen que la informació ambiental sigui pública, una passa imprescindible per tal d'evitar la confusió sobre el que opinen uns i altres.

Manifest

Les platges i dunes un patrimoni natural vulnerable necessitat d’un pla de gestió integral.

 

Els sota signants, tècnics, científics i especialistes en el medi litoral de les Illes Balears davant de les actuacions de regeneració artificial d’algunes platges de les Illes Balears que se estan desenvolupant, volen posar en coneixement de l’opinió pública els següents punts:

 

  1. El mar, els fons marins, el litoral rocós i els sistemes platja/duna constitueixen un patrimoni natural extremadament valuós que hem de conservar. Aquest patrimoni representa a més una font de riquesa imprescindible per a unes illes turístiques com les nostres.
  2. Tots aquests ambients de caràcter marí estan íntimament relacionats entre si; per això qualsevol política que es proposi la conservació d’aquests ambients naturals ha de tenir un caràcter global per a ser eficaç.
  3. Una mala planificació urbanística ha causat la pèrdua d’una part important d’aquest patrimoni, posant en perill la seva pròpia supervivència com a recurs turístic. La gestió inadequada dels sistemes platja/dunes i l’oblit que es tracta d’un sistema natural ha conduït a la seva degradació. La destrucció dels sistemes naturals de recuperació que tenen les platges, basats en el seu relleu i vegetació, ha ocasionat el retrocés de les platges i en alguns casos la seva desaparició.
  4. La regeneració artificial de les platges amb aports d’arena extreta dels fons marins no resol el problema de l’estabilitat de les platges (com s’ha observat en nombroses ocasions) i comporta gravíssims riscos de crear nous problemes ambientals, entre ells la destrucció dels prats de Posidonia, la reducció de les pesqueres, l’alteració de la granulometria de les platges i la reducció de la transparència de les aigües.
  5. Qualsevol actuació de restauració dels sistemes platja/duna esdevé inútil sense suprimir tots aquells impactes d’origen antròpic que precisament estan provocant la pèrdua de l’estabilitat de la platja i el seu retrocés. Especialment, s’ha d’evitar la circulació de vehicles i de maquinaria pesada, l’obertura de camins, la circulació indiscriminada d’usuaris sobre les dunes, i la construcció d’obres i d’infrastructures sobre l’arena.
  6. Les platges de les Illes Balears necessiten urgentment d’un pla de gestió integral que impliqui a tots els ajuntaments, els Consells Insulars, el Govern Balear i el Ministerio de Medio Ambiente, i ha d’estar basat en el coneixement científic dels ecosistemes litorals i marins.
  7. Una gestió adequada de les platges i les dunes ha de ser integral. Ha de contemplar la protecció de la coberta vegetal, la capacitat de càrrega de les platges, els seus accessos, els sistemes de neteja, l’ancoratge d’embarcacions, la informació als usuaris, etc. i, en aquells llocs afectats per l’erosió, ha d’incorporar sistemes de retenció de l’arena. També és necessari començar a planificar la remoció d’algunes infrastructures que es varen construir a sobre de les dunes que afecten greument a la estabilitat de les platges.
  8. Tota la informació ambiental i els projectes d’actuacions al medi natural, especialment al litoral, a les dunes i a les platges, tenen que ser públics per a que puguin ser coneguts i analitzats per la comunitat científica, pels sectors socials afectats i per la població en general.

 

Científics i Investigadors que donen suport al manifest proposat pel GOB sobre gestió del litoral i regeneració de platges.

 

Centre Oceanogràfic de les Balears, Instituto Español de Oceanografia

Dr. Federico Álvarez, Investigador.

Dr. Pere Oliver Investigador/Consejero Técnico de I+D.
Dr. Enric Massutí, Investigador i professor associat de la UIB.

Dr. Javier Jansa, Investigador.

Dra. Raquel Goñi, Investigadora.

Dra. Aina Carbonell, Investigadora.

Olga Reñones, Tècnic.

Toni Quetglas, Titulat Superior contractat.

 

Institut Mediterrani d’Estudis Avançats (IMEDEA), Consejo Superior de Investigaciones Científicas

Dr. Joaquim Tintoré, Investigador

Dr. Carlos Duarte, Investigador.

Dra. Beatriz Morales, Directora del Departamento de Recursos Naturales.

Dr. Damià Jaume, Investigador.

Dr. Daniel Oro, Científic Titular.

Dr. Damià Gomis, Investigador

 

Centre d’Estudis Avançats de Blanes (CEAB) Consejo Superior de Investigaciones Científicas

Dr. Enric Ballesteros
Director CEAB-CSIC

 

UIB, Departament de Biologia

Dra. Isabel Moreno, Catedràtica de Biologia Marina, i Directora del Departament de Biologia de la UIB.

Dr. Miquel Morey, Catedràtic d’Ecologia

Dr. Gabriel Moyà, Professor Titular de Ecologia.

Dr. Guillem Ramón, Professor Titular de Ecologia.

Dr. Antoni Martínez, Professor Titular de Ecologia.

Dr. Joan Rita Larrucea, Professor Titular de Botànica.

Dra. Salud Deudero, Professora ajudant.

 

UIB, Departament de Ciències de la Terra.

Dr. Antoni Rodríguez, Professor Titular de Geologia

Dr. Onofre Rullan, Professor Titular de Geografia

Dr. Bernadi Gelabert, Professor Interí d’Escola Universitària de l’Àrea de Geodinàmica

Dr. Cels Garcia, Professor Titular d’Escola Universitària de l’Àrea de Geografia Física.

Dr. Jordi Giménez, Professor Ajudant d’Universitat de l’Àrea de Geografia Física.

Gemma Villanueva, Professora Ajudant d’Escola Universitària de l’Àrea d’Estratigrafia.

Dr. Macià Blàzquez, Professor Titular d’Universitat de l’Àrea de Anàlisi Geogràfica Regional.

Dr. Jaume Servera, Professor Titular d’Escola Universitària de l’Àrea de Geografia Física.

Dr. Miquel Segui, Professor Titular d’Escola Universitària de l’Àrea de Anàlisi Geogràfica Regional.

Guillem Pons, Professor Interí d’Escola Universitària de l’Àrea de Geografia Física.

Dr. Guillem Mateu, Professor emèrit

 

Govern Balear, Direcció General de Pesca:

Elena Pastor, Cap de l'Estació d'Aqüicultura d'Andratx

Amàlia Grau, Tècnic de la DGP.

Plana principal