Nota informativa

16 de juliol de 2002

 

La Mar, la gran oblidada

El GOB edita i distribueix una publicació sobre la problemàtica del litoral

 

Ara que ha arribat l’estiu i la relació dels ciutadans amb la mar que ens envolta és més propera que la resta de l’any, el GOB ha fet públic el seu informe "La Mar, la gran oblidada" en el qual es fa un ràpid repàs a la diversa problemàtica que pateix el medi natural litoral.

 

Fins ara la protecció territorial ha ignorat la mar

A causa dels diversos booms turístics, durant quaranta anys Mallorca ha experimentat una fortíssima pressió sobre els seus recursos naturals, i importants espais naturals han estat urbanitzats. Com a conseqüència de tot això, la degradació del medi terrestre i del litoral emergit ha estat molt evident, i per desgràcia han estat molts els espais naturals que s'han perdut per sempre, deixant pas a urbanitzacions. Tot això ha generat, de forma progressiva, una forta demanda social reclamant la protecció dels recursos i espais naturals que encara se troben en un relativament bon estat de conservació.

Sempre amb massa lentitud, les administracions públiques han anat assumint aquesta demanda i han aprovat diverses mesures (Llei d'espais naturals, declaració de parcs naturals, moratòries urbanístiques, Directrius d'Ordenació Territorial, etc.) que han incrementat substancialment la protecció territorial. Però aquestes eines, totes elles sense dubte importants, han anat fins ara adreçades fonamentalment a la protecció dels espais naturals terrestres, sense atendre adequadament les necessitats de protecció del medi marí.

 

La mar, tema pendent

La mar és un component fonamental de la nostra realitat ambiental. Condiciona les característiques de les comunitats biològiques que trobam a les Illes, i dóna sentit a molts dels nostres paisatges. Però tot i vivint enmig de la mar, de qualque manera podem dir que els mallorquins, en conjunt, vivim actualment d'esquena a la mar. El medi marí no resta aliè als impactes generats per l'increment turístic i poblacional i les activitats que els illencs duim a terme.

Però els impactes sobre la mar passen més fàcilment inadvertits a la majoria dels ciutadans, i per això no existeix un grau de consciència suficient sobre la degradació que hem causat i causam sobre el litoral submergit. Sembla que en consonància amb aquesta manca de consciència social, les administracions fins ara no han dedicat l'atenció necessària per abordar convenientment la problemàtica de l'entorn marí.

Els instruments d'ordenació i protecció dels recursos naturals a la mar disten molt dels que s'han aprovat per als espais naturals terrestres. Per això és necessari engegar, sense més demora, les línies de feina necessàries per aconseguir que els espais, ecosistemes i espècies que viuen a la mar que ens envolta disposin del règim de protecció que els pertoca.

 

Una problemàtica complexa

En aquest informe s’aborden alguns dels problemes i amenaces més importants per a la conservació dels sistemes naturals litorals:

La solució d’aquests impactes passa sense dubte pel diàleg entre els diferents col·lectius relacionats amb el medi litoral i el seu aprofitament, i per l’adopció de mesures de planificació i ordenació que limitin els projectes més impactants (construcció de nous ports, regeneracions artificials, etc) i regulin els altres usos garantint la seva compatibilitat amb la conservació dels valors naturals.

Aquest informe serà distribuït properament entre les diferents col·lectius que tenen a veure amb la conservació del litoral, amb els quals el GOB pretén començar a fer feina per reclamar conjuntament l’aplicació de les mesures necessàries per aconseguir l’ús sostenible de la mar.

 

Podeu aconseguir la publicació en format PDF (o només el text) clicant aquí: http://www.gobmallorca.com/mar

Plana principal