Nota Informativa
23 dagost de 2002
El Servei dEducació Ambiental del GOB defensa el medi ambient a les escoles
12 anys deducació ambiental del GOB a les escoles:
El GOB és conegut socialment per les campanyes reivindicatives, mobilitzacions i denúncies en defensa despais naturals, del territori i dels recursos naturals, i en favor del medi ambient en general. Però el GOB també incideix en la població adulta i en els infants i joves a través dactivitats educatives i formatives. Aquesta feina es realitza des del Servei dEducació Ambiental, que existeix des de fa 12 anys.
Les activitats del Servei es realitzen dins 4 àmbits: lescolar, el social, el de la formació, i el del voluntariat i la participació. Avui tractarem només de les novetats que fan referència als àmbits escolar i de la formació.
El Servei està format actualment per un equip de 7 persones: un responsable/coordinador general del Servei, 3 coordinadors dels diferents àmbits, i 3 educadors que realitzen activitats a les escoles.
Més de 5.000 alumnes han aprés a respectar la natura durant el curs 2001-2002:
El GOB treballa els problemes ambientals a les escoles amb els alumnes, els professors i les famílies, a través ditineraris de natura, activitats de pati, itineraris pels voltants dels centres, i altres activitats més específiques.
El GOB ha realitzat 345 activitats educatives (96 activitats daula i 249 itineraris) sobre diferents temes ambientals: fauna, espais naturals, medi marí, biodiversitat, La Trapa, aigua, consum i residus, energia, mitjans de transport, i medi ambient en general.
Per realitzar aquestes activitats, el GOB ha comptat amb el suport de la Conselleria dEducació, del Departament de Cultura i Joventut del Consell de Mallorca, de diferents ajuntaments i de Sa Nostra.
A aquestes activitats deducació ambiental hi han participat més de 5.000 alumnes de tots els nivells educatius: Educació Infantil, Primària i Secundària.
Destacar que quasi 2.000 alumnes han col·laborat en la reforestació i el manteniment de La Trapa, finca propietat del GOB. I destacar també lelevada participació en la Campanya "A Manacor, no sen perd ni gota!", on 2.000 alumnes i les seves famílies han aprés a estalviar aigua a lescola i a casa. Destacar també la participació de tots els alumnes deducació infantil i primària i de la majoria dels de secundària de lescola Pius XII de Palma.
Amb les activitats educatives, el GOB ha arribat a 16 municipis de Mallorca (Artà, Manacor, Marratxí, Alcúdia, Palma, Sant Llorenç, Inca, Selva, Santa Maria, Sa Pobla, Calvià, Son Servera, Felanitx, Sóller, Santa Eugènia, Puigpunyent).
En general, el balanç del curs 2001-2002 ha estat molt positiu. Les activitats educatives han donat suport a les campanyes del GOB i han contribuit a augmentar la sensibilitat ambiental de professors, alumnes i de les seves famílies.
Per complementar les activitats i donar eines als professors per treballar leducació ambiental hem elaborat durant el passat curs diferents materials didàctics. En concret es tracta de 3 publicacions: Les guies didàctiques SOS Milana i Viure a la Serra de Llevant, i els materials didàctics de la campanya destalvi daigua "A Manacor, no sen perd ni gota!".
Viure a la Serra de Llevant: És una guia didàctica dirigida a Educació Primària i Secundària. Es tracta dun material didàctic que complementa els itineraris que shan realitzat al Parc de Llevant. Tracta sobre el Parc, els valors naturals i culturals, i les principals amenaces que afecten al Parc, els incendis forestals i lerosió. Té 86 pàgines. Es descriuen dos itineraris: "Descobrim la Serra de Llevant" i "Investigam la Serra de Llevant". Inclou fitxes didàctiques, bibliografia i full davaluació.
SOS Milana: És una guia didàctica dirigida a Educació Infantil i Primària. Es tracta dun material didàctic que complementa les activitats escolars sobre la milana, un au en perill de desaparició de la nostra illa. Lobjectiu daquest material és donar a conèixer aquesta espècie, la seva biologia, el seu hàbitat, les principals amenaces, es dóna a conèixer també la campanya de conservació daquesta espècie que realitza el GOB. Es descriuen dues activitats: Amiga milana, i Un vol amb la milana. Té 43 pàgines. Inclou 27 diapositives i unes titelles, fitxes didàctiques, bibliografia i full davaluació.
Ambdos materials tenen un format fitxer que permet actualitzar-los fàcilment i incorporar-hi treballs dels alumnes.
"A Manacor no sen perd ni gota!": Es tracta de dues carpetes didàctiques amb fitxes per treballar diferents aspectes del consum daigua amb els alumnes, editades en el marc de la campanya escolar destalvi daigua realitzada a 10 escoles de Manacor. Hi ha fitxes comunes i fitxes específiques per als diferents nivells educatius. Entre les fitxes comunes, destaquen la fitxa amb petacons amb recomanacions destalvi i el compromís destalvi.
El Servei dEducació Ambiental del GOB presenta moltes novetats per al proper curs 2002-2003:
Podeu trobar imatges de les activitats i material didàctic del Servei d'Educació Ambiental del GOB a la següent adreça: http://www.gobmallorca.com/imatgesGOB/EA/activitats