Nota informativa
9 de setembre de 2002

El segon camp de voluntariat ambiental del GOB acaba avui a Sa Dragonera amb èxit de participació i resultats

Avui finalitza el segon camp de voluntariat ambiental d’estiu del GOB. En aquest camp que avui acaba han participat 15 voluntaris d’edats compreses entre els 16 i 25 anys. Ha tingut una durada de 10 dies (7 a La Trapa i 3 a Sa Dragonera) i ha comptat amb el suport de la CAM (Caixa d’Estalvis de la Mediterrània) i dels Departaments de Cultura i Joventut i de Medi Ambient i Natura del Consell de Mallorca.

Durant els 10 dies que ha durat aquest torn els joves han dedicat tots els matins a realitzar tasques de conservació de la natura i del patrimoni arquitectònic. Aquest camp és el segon que el GOB ha organitzat aquest estiu. El primer torn es realitzà durant el mes de juliol i hi participaren 10 voluntaris.

Els camps organitzats pel GOB han tingut un marcat accent conservacionista i d’educació ambiental. Han suposat la millora de dos espais naturals emblemàtics de la nostra illa. Els camps han servit també per a què aquests joves hagin experimentat hàbits de consum més sostenibles.

Els participants del segon torn han continuat i finalitzat amb èxit les feines començades pels voluntaris del primer torn.

A La Trapa, els joves han participat en la millora arquitectònica i forestal de la finca propietat del GOB. Per una banda, han participat en la recuperació arquitectònica de les cases, aprenent a usar materials i tècniques de construcció tradicional, com el morter de calç,amb la finalitat d’adobar una de les parets del monestir. Per una altra banda, també han contribuït a la recuperació forestal de la finca, desenvolupant tasques de manteniment de les repoblacions a les marjades de dalt de La Trapa.

A Sa Dragonera, els voluntaris han acondicionat un punt d’aigua important per l’avifauna de l’illa, situat en el camí al far de Llevant, amb aquesta actuació s’evitarà l’evaporació de l’aigua i la fauna podrà disposar d’aquest recurs escàs. També s’han organitzat diverses jornades de neteja de fems pel litoral de l’Illa, fent una separació dels residus recollits per permetre el seu reciclatge.

Durant els camps s’ha aconseguit una elevada coherència ambiental: tots els productes d’alimentació que s’han consumit s’han comprat a productors i comerços d’agricultura ecològica. Els productes com el cafè, el sucre i el cacau que s’han consumit s’han comprat a botigues de comerç just. S’han utilitzat productes d’higiene i neteja biològics, de baix impacte ambiental. S’ha fet una compra responsable, sense plàstics ni envasos innecessaris. S’ha realitzat un consum responsable d’aigua, i s’ha depurada mitjançant una depuradora fabricada pels propis participants. Una vegada depurada s’ha reutilitzat i ha servit per regar. S’ha realitzat recollida selectiva de residus. L’energia que s’ha utilitzat als camps provenia de plaques solars. Per enllumenar, s’han fet servir bombetes de baix consum.

Totes les activitats realitzades durant el temps lliure també han tengut un marcat caràcter educatiu i formatiu. Els horabaixes s’han realitzat nombroses activitats d’educació ambiental: jocs de simulació i debats sobre diferents temes d’actualitat ambiental, com la Cimera de Johannesburg, s’han fet activitats d’observació i identificació de plantes i animals, tallers de transformació d’aliments (pa i pizzes al forn de llenya), activitats de descoberta de l’entorn, com excursions al Mirador del Cap Fabioler, s’han realitzat descobertes dels fons marins de Cala En Basset (baix La Trapa) i de Cala Lledó (Port de Sa Dragonera).

Els camps de voluntariat ambiental de La Trapa i Sa Dragonera han estat coordinats pel Servei d’Educació Ambiental del GOB. El Servei d’Educació Ambiental del GOB fa 12 anys que ve realitzant activitats molt diverses: cursos de formació, activitats educatives a les escoles, campanyes de sensibilització conjuntament amb diferents administracions tant locals com autonòmiques, i activitats de temps lliure amb Grups d’infants i Joves socis del GOB.

Plana principal