Nota informativa
19 de setembre de 2002

Al·legacions del GOB al jardí botànic que el Ministeri de Medi Ambient pretén construir a l’espai natural d’Es Carnatge

Un projecte interessant, però a un lloc inadequat

 

Aquests dies finalitza el període d’exposició pública del "Proyecto básico de jardín botánico de Es Carnatge en Palma", que amb un cost econòmic de més de 17’5 milions d’euros pretén solventar la problemàtica ambiental d’Es Carnatge amb la construció d’un jardí botànic. El GOB ha presentat les corresponents al·legacions.

 

El darrer bocí de litoral no urbanitzat del municipi de Palma no mereix això

La zona litoral situada entre el Coll d’en Rabassa i Can Pastilla, coneguda com Es Carnatge, és en aquests moments l’únic tram litoral del municipi de Palma que no ha estat urbanitzat. Tot i la seva condició de sol urbà, la seva consideració com espai lliure públic al planejament municipal impedeix la seva urbanització en el sentit típic.

Es Carnatge arrossega una problemàtica ambiental complexa des de fa molts anys, iniciada potser amb la construcció de les pedreres de marès el segle passat, continuada per l’impacte derivat de l’ús militar i agreujada per l’abocament continuat d’enderrocs al llarg de les darreres dècades. A n’aquesta situació hem de sumar els no manco importants impactes generats per la central tèrmica de Sant Joan de Déu, l’aeroport i l’autopista.

Sense dubte la situació és d’una alta conflictivitat ambiental, i davant la singularitat d’aquest espai és necessari adoptar mesures que recuperin la zona dins els marges en que aquesta és encara possible.

Aquesta restauració ambiental, des de la nostra òptica, hauria de perseguir la recuperació natural de la zona acompanyada d’una eficaç ordenació de l’ús públic i la suficient dotació interpretativa, per tal d’oferir als ciutadans dels nuclis urbans annexos la possibilitat de gaudir d’un espai natural com ja no n’existeix cap al municipi de Palma.

 

Suposa la desnaturalització definitiva d’Es Carnatge

La construcció d’un jardí botànic, ocupant més de la meitat de l’àrea d’Es Carnatge, suposa des del nostre punt de vista la "urbanització" definitiva de la zona, per convertir-la en un típic parc urbà.

Estam d’acord en que aquesta actuació resoldria part de la problemàtica de la zona, ja que la transformació proposada suposa una important millora estètica i limita certs usos. Aquesta solució, això sí, implica renunciar definitivament a n’Es Carnatge com espai natural. La construcció d’aquest jardí botànic, juntament amb el també projectat passeig litoral, suposen des de la nostra òptica donar continuïtat a la trama urbana que ocupa tot el litoral de Palma (amb l’excepció per ara d’Es Carnatge), ja que les infrastructures plantejades són assimilables a les dels típics parcs urbans.

Amb aquesta proposta, Palma perd l’ocasió única de conservar (amb les millores que siguin pertinents) el seu únic espai natural litoral. Per això creim que l’execució d’aquest projecte constituiria un error històric.

 

Un projecte que es podria considerar correcte, però a un lloc inadequat

No pretenem discutir els detalls de les instal·lacions projectades, i tampoc entrarem a qüestionar la necessitat que Mallorca compti amb un jardí botànic com el que s’ha dissenyat. Aquests aspectes podrien esser objecte de discussió igualment en qualsevol altra localització el projecte i per això no volem fonamentar les nostres al·legacions sobre aquests detalls. L’aspecte més preocupant del projecte és, com ja hem dit, la seva localització.

Reafirmant la singularitat d’Es Carnatge, podríem dir que de jardins botànics, millors o pitjors, se’n poden fer a molts altres llocs de Palma i de Mallorca; de zona litoral no urbanitzada, a Palma només en queda una: Es Carnatge.

 

Cost econòmic escandalós

Encara que sigui una qüestió secundària, no podem deixar de dir que consideram una autèntic despropòsit que el Ministeri de Medi Ambient estigui disposat a destinar més de 17’5 milions d’euros a la construcció d’un jardí botànic. Consideram que amb una quantitat notablement inferior seria suficient per restaurar ambientalment la zona amb els criteris que nosaltres proposam i que ja hem exposat anteriorment. I amb el sobrant es podrien emprendre altres accions de millora ambiental de la costa que sense dubte haurien de ser prioritàries davant aquest projecte.

 

Per tot això el GOB ha demanat al Ministeri que retiri el projecte, i que en el seu lloc se plantegi un nou projecte que també persegueixi una restauració ambiental de la zona, però amb els objectius de recuperar les condicions naturals originals d’Es Carnatge i possibilitar el seu gaudi ordenat per part dels ciutadans.

Plana principal