Nota Informativa
11 d’octubre de 2002

Segons l’entitat ecologista se classifica com a sòl urbà terrenys que haurien de ser rústics

El GOB presenta davant el TSJB un recurs contenciós-administratiu contra l’aprovació definitiva de les NN.SS. d’Esporles

Nou mesos després de posar un recurs d’alçada davant el Consell Executiu del Consell de Mallorca i per tant nou mesos esperant la contestació del CIM, el GOB ha decidit, davant la inacció del CIM, interposar un Recurs Contenciós-Administratiu contra l’acord de la Comissió Insular d’Ordenació del Territori i Urbanisme de Mallorca, que al mes de novembre del 2001 va aprovar definitivament la revisió de les Normes Subsidiàries de planejament del terme municipal d’Esporles.

El Recurs se fonamenta en el fet que les NN.SS. incorporen una sèrie de determinacions que segons el nostre parer vulneren la normativa vigent, i per tant les fan anul·lables.

En concret se fa referència als següents punts:

Creixement exagerat superior a la tendència

El creixement demogràfic d’Esporles ha estat del 33% durant els darrers 10 anys, passant de 3.000 habitants l’any 1989 a 4.000 l’any 1999. La projecció d’aquesta tendència vers l’any 2015 situa el poble en 7.000 habitants.

Les NNSS aprovades van més enllà i possibiliten que el poble creixi fins assolir les 12.000 persones. Els recursos, com ara l’aigua, i el tractament dels residus, com és el cas de la depuració d’aigües residuals (que té una capacitat de 800 m3/dia, mentre el poble ja en produïa 1.370 m3/dia l’any 1995), no estan assegurats. A més, la congestió de tràfic que ja es viu es multiplicarà, amb l’agreujament dels problemes d’aparcament.

Son Trias, Es Rafal, Ca l’Amet,...

L’aprovació d’aquestes Normes han generat nombrosos conflictes puntuals, entre elles el cas de la Punta de Son Quint (29.000 m2 situats a 1,5 km del centre de la vila), o el cas de Ca l’Amet, que passa de estar destinat a equipament educatiu a sòl residencial.

D’altra banda les NNSS inclouen com a nou sòl urbà l’ampliació de la Vilanova per Es Rafal i de la Vilavella per l’hort de Son Trias desfigurant encara més la vall i incrementant la seva capacitat d’allotjament.

Plana principal