Nota informativa
23 d’octubre de 2002

Preocupant increment en la utilització massiva de tòxics al medi natural

La utilització incontrolada de pesticides posa en risc moltes espècies de fauna

Enguany ha estat molt especial quant a les condicions climatològiques. La pausa estival típica de la mediterrània, amb calor i sense pluja, gairebé no ha existit. L’abundància de pluges i les temperatures suaus han propiciat una producció vegetal molt major que en circumstàncies normals.

Com es podia esperar, això s’ha traduït en un increment de les poblacions animals que s’alimenten de vegetals. Els insectes (grills i altres), rates i ratolins han disposat de menjar en abundància i s’han reproduït molt, disparant les seves poblacions.

Increment dels casos d’enverinament

Aquesta situació, en que algunes poblacions d’insectes i mamífers han crescut molt, ha motivat una utilització massiva i poc controlada de productes fitosanitaris i altres tòxics autoritzats, que en determinats casos està generant conseqüències negatives per altres espècies.

El primer toc d’alarma sonà quan aparegué un bon nombre d’exemplars de mèrlera (Turdus merula) morts a diversos indrets de Mallorca. Realitzades les analítiques corresponents, es pot concloure que al manco en un percentatge important la causa de la mort ha estat l’enverinament per productes fitosanitaris. Almanco dos d’ells han estat identificats: Sarvin 50, utilitzat per combatre una plaga de l’alfals, i Folithion, utilitzat per combatre l’insecte Lobesia botrana que ataca les vinyes.

És molt probable que el problema estigui essent major del que fins ara s’ha detectat, ja que l’enverinament d’animals és un fet que habitualment passa desapercebut llevat dels casos que assoleixen certa magnitud. Molt recentment han estat localitzats els cadàvers d’un bon nombre de tortugues (Testudo hermanni) mortes a una finca de Santa Margalida. Els indicis apunten també cap a l’enverinament.

Rates i grills

Aquestes dues espècies han incrementat molt les seves poblacions. Això ha generat una utilització massiva de verins, que pot esser desastrosa si no es controla prou. En aquests casos cal actuar amb calma i esperar que minvi l’abundància de menjar al camp, ja que quan això es produeixi les poblacions d’aquesta animals recuperaran els seus nivells habituals.

Alerta amb els verins

L’ús incontrolat de productes tòxics és un greu problema ambiental. Recordem per exemple que l’ús il·legal de verí per a control de moixos i gavines ha col·locat la milana (Milvus milvus) al llindar de l’extinció a Mallorca i Menorca.

Davant aquesta situació, en que l’ús indiscriminat de productes tòxics pot afectar greument els nostres ecosistemes, el GOB planteja les següents mesures:

Plana principal