Nota Informativa
3 de gener de 2003

Al·legacions del GOB a l’intent de reclassificar 10 hectàrees de Gènova

L’Ajuntament permet edificar un pinar, dient que és urbà

Com se sap en aquests moments l’Ajuntament de Palma, tramita. aprofitant l’adaptació del PGOU de Palma a les DOT, una modificació puntual per a reclassificar uns terrenys per convertint-los en sòl urbà. Fins avui divendres aquest expedient se troba a informació pública

En concret i per sintetitzar la qüestió, ens trobam que Cort pretén realitzar un canvi radical de la classificació del sòl d’un determinat sector de Gènova, la UE/18-10, de sòl urbanitzable a sòl urbà. Val a dir que aquest canvi substancial de la classificació d’aquest sector se realitza per part de l’Ajuntament de Palma perquè ho ha demanat una determinada persona, de nacionalitat belga, i veïna de Palma.

El sector UE/18-10 de Gènova que l’Ajuntament de Palma vol fer urbà, per satisfer així la seva propietària majoritària, té una superfície de 103.080 m2; i en el cas de prosperar aquesta barroera i lucrativa intenció del canvi de classificació, que solament beneficiarà la peticionària, significaria que en aquest sector es podrien construir fins a 88 habitatges, 74 més dels existents a l’actualitat, amb una població màxima de 264 habitants.

L’Ajuntament justifica convertir aquests terrenys en urbà, pel fet que té la consolidació suficient per a poder-se fer , en concret diu Cort que un 67%. Segons el GOB la zona no té més que una 18% de parcel·les edificades. Tota una mangarrufa legal.

 

Impacte sobre aquesta zona

Les conseqüències d’aquesta operació significaria la transformació de la massa boscosa (serien arrabassats més de 1.000 pins), la pèrdua de la zona natural, les alteracions paisatgístiques corresponents i els perjudicis per a les espècies, la fauna i les aus, així com la pèrdua de la vegetació en aquesta zona fronterera amb l’àrea natural d’especial interès de la Serra de Tramuntana, molt castigada pels incendis forestals, envoltant la ciutat de Palma.

Per increïble que pugui semblar a l’estudi ambiental que acompanya el PGOU, se diu el següent: "Analizados los factores ambientales se considera en términos generales que el impacto es ambientalmente viable"

És a dir, per a l’Ajuntament de Palma resulta, des del punt de vista ambiental l’impacte no tendria importància a pesar del canvi de classificació de sòl urbanitzable a sòl urbà, que significaria que en aquest sector es podrien construir fins a 88 habitatges, 74 més dels existents a l’actualitat, amb una població màxima de 264 habitants.

* El canvi de classificació del sòl, permetria edificar 22.119 m2, o sigui, multiplicar per cinc la construcció actual. I a això l’Ajuntament de Palma li diu impacte nul.

* Igualment, en el cas d’aprovar-se definitivament el canvi de classificació del sòl, es permetrien edificar 88 habitatges, en lloc dels 13 actualment existents. Això vol dir que es multiplicarien per 6,76 els habitatges existents; i d’això l’Ajuntament de Palma en diu impacte nul.

* Finalment, en el cas d’aprovar-se definitivament el canvi de classificació del sòl, ens trobaríem que els vials que en l’actualitat són de 4.236 m2 passarien a ser de 13.141 m2. La qual cosa significa que es multiplicarien per 3,10, a més que els vials que s’executarien de bell nou ho farien a través de la zona boscosa i amb un pendent d’aproximadament del 35%. I a això l’Ajuntament de Palma li diu impacte nul.

Al·legacions del GOB

Amb motiu de la informació pública d’aquesta modificació puntual del PGOU de Palma i de l’estudi d’impacte ambiental, el GOB hi ha presentat al·legacions on se demana que no s’aprovi aquesta reclassificació i se congeli el parcel·lari de la zona.

Plana principal