Nota Informativa
3 de febrer de 2003
Les dessaladores són gran consumidores delectricitat
La construcció de quatre noves dessaladores implicaria la construcció duna nova central lelèctrica
Lacord de Consell de Ministres daprovar la construcció de 4 noves dessaladores a les Illes Balears (concretament a Alcúdia, Andratx, Santa Eulàlia i Ciutadella) constitueix, des del punt de vista ambiental i econòmic, una autèntica barbaritat.
De fet la seva posada en marxa implicaria que en poc temps shauria de construir una nova central o en tot cas la instal·lació de nous grups de producció denergia elèctrica, a la vista de lelevat consum energètic que suposa el funcionament de les dessaladores. Cal recordar que actualment els tres grans consumidors denergia elèctrica de les Balears són: lAeroport de Son Sant Joan, la Cimentera de Lloseta i la Dessaladora de la Badia de Palma.
Des del nostre punt de vista el Ministeri de Medi Ambient hauria de contemplar altres mesures, previstes en el pla Hidrològic de les Illes Balears, per contribuir a resolent els problemes de proveïment daigua. Mesures més barates i ambientalment menys impactants, tals com la millora de les xarxes daigua potable dels nuclis urbans de la nostra illa, les quals perdren dentre un 25 a un 50 % de laigua per les tuberies, o la millora de les depuradores per a poder reutilitzar laigua resultant, o els comptadores individuals, etc..
Sha de recordar que la dessaladora de la Badia de Palma, lany 2002 ha estat sis mesos sense funcionar , ja que no feia falta aportar més aigua a la xarxa.
Limpacte ambiental de les dessaladores
La producció d'aigua potable en base a aigua de la mar, exigeix un consum elèctric elevat. La producció de l'energia elèctrica, en base a combustible fòssil (gas-oil, carbó, fuel..) té greus inconvenients ambientals: emissions a l'atmosfera de diòxid de sofre i diòxid de carboni, causants de l'efecte hivernacle i de la pluja àcida respectivament, i per tant del canvi climàtic.
La dessalació suposa un cost energètic 4 vegades superior a les polítiques dextracció o reutlització, així com 4 vegades més emissions de CO2.
Igualment té un cost econòmic exagerat
La producció daigua dessalant aigua de mar té un cost econòmic molt elevat. De fet la tona daigua surt a un preu que dobla el preu mitjà daigua que sutillitza a Mallorca.
Les alternatives que proposam
El GOB proposa un canvi en la política hidràulica, amb l'objectiu de gestionar millor els actuals recursos i alhora apostar per l'estalvi, la reutilització de les aigües depurades i la paralització del creixement urbanístic. En concret proposam:
Política d'estalvi:
Reutilitzar les aigües depurades
Limitar el creixement urbanístic i turístic
Control i Vigilància
Per tant, consideram que la construcció d'una dessaladora té un cost econòmic i ambiental exagerat, alhora que hi ha alternatives clarament més convenients per abordar la manca d'aigua.