Nota Informativa
8 d’abril de 2003

El GOB remet als candidats a Rector propostes ambientals per a la UIB

Transport gratuït, peatonització del Campus i els nous edificis a Palma, són algunes de les propostes ecologistes

             Les eleccions a rector de la Universitat de les Illes Balears que tendran lloc el proper dia 11 d’aquest mes d’abril, pot ser una oportunitat per a debatre temes ambientals i en concret sobre aspectes relacionats amb el Campus, amb la Universitat i amb la vida universitària en general.

             Per aquest motiu el GOB ha fet arribar als tres candidats a Rector un seguit de propostes, fruit d’una reflexió on hi han participat alumnes, antics alumnes i professors de la nostra Universitat, juntament amb tècnics de distintes àrees relacionades amb el medi ambient.

             El GOB parteix de la base de que des del punt de vista ambiental, la nostra Universitat pateix moltes deficiències, moltes de les quals són fàcilment subsanables. D’altra banda l’ecoauditoria elaborada l’any 1997 ha tengut un grau de implementació molt baix.

             Entre els propostes que el GOB ha remès als tres candidats a rector de la Universitat, cal destacar:

 -     La gratuïtat del transport públic i la penalització del transport privat
-      La peatonització del Campus, situant els aparcaments a la perifèria
-      Els nous edificis universitaris s’han de situar dins Palma
-      Creació d’una oficina de gestió ambiental
-      Elaboració d’un Pla d’ambientalització del Campus

A continuació teniu el document remès als candidats a Rector. Hores d’ara tots els candidats han contestat

Suggeriments ambientals per a la UIB

Propostes del GOB als candidats a Rector

1.- MOBILITAT

             És totalment innegable que el desplaçament diari fins al Campus de la UIB, situat a 7,5 km de Palma, de gairebé 16.000 persones, constitueix una de les principals problemàtiques ambientals de la Universitat i de Mallorca,

             L’ús majoritari del cotxe, i a més, amb molt baixa ocupació, ocasiona molestes retencions a la carretera, la necessitat d’habilitar grans superfícies d’aparcament al Campus, l’elevat consum de combustible  i una contribució per part de la UIB a l’augment de les emissions de CO2 a l’atmosfera.

 Per tal de pal·liar els efectes de l’errada d’haver situat el Campus universitari allunyat de la ciutat i respecte al transport, el GOB proposa a la UIB:

Transport cap al Campus: decidida aposta pel transport col·lectiu 

-         Promoure decididament sistemes de col·laboració universitària per compartir el cotxe.

-         Demanar a l’EMT una millora significativa de les freqüències i rutes del bus fins a la UIB.

-         Fer gratuït el transport col·lectiu, i alhora penalitzar l’ús del cotxes particulars

-         Habilitar al Campus una estació d’autobusos, indispensable si es pretén potenciar l’accés públic i col·lectiu al Campus.

-         Connectar els transport públic que ve dels pobles amb el que van a la UIB.

-         Insistir en la demanda de l’arribada del tren al Campus, sistema de transport públic realment alternatiu a l’ús del cotxe.

-         Habilitar vies actuals com a Carril bici 

Transport dins del Campus: peatonitzar el Campus

  Respecte a la mobilitat dins el propi Campus, el GOB creu necessari consagrar l’espai que separa els edificis del Campus als vianants, excloent-hi totalment el trànsit rodat. Això és especialment urgent a les zones amb més alta densitat d’edificis, com ara a l’entorn dels edificis Guillem Colom, Ramon Llull i Mateu Orfila. Per la qual cosa, es proposa que els aparcaments del Campus es situïn a l’entorn del mateix, dissuadint als alumnes i als professors d’endinsar-se amb cotxe pel Campus i assegurant el trànsit de vianants al seu sí.

 

2.- ELS NOUS ESTUDIS O ELS EDIFICIS COMUNS HAURIEN D’ESTAR A PALMA

             El GOB sempre ha manifestat la seva discrepància en la ubicació del Campus enfora de la capital de l’illa, enfora en definitiva de la zona urbana per excel·lència i enfora d’allà on viu la gent.

             Els motius que hem anat exposant  per mantenir aquesta discrepància són d’origen divers i que a continuació exposam en forma de punts:

-         implica el trasllat diari a 7,5 hm de la ciutat, amb la pèrdua de temps que això provoca i l’elevat consum de combustible

-         els ciutadans de Palma no aprofiten les oportunitats que representen la Universitat

-         alhora els alumnes de la UIB no sempre aprofiten les oportunitats que dóna una ciutat com Palma.

-         pèrdua d’ambient universitari dins de la ciutat

-         desaprofitament dels equipaments universitaris

-         ..............

             Hi ha fets que no tenen possibilitats de tornar enrera, però d’altres en canvi encara tenen remei. Ens referim concretament als següents aspectes: 

-         Els nous estudis s’haurien d’ubicar al nucli urbà de Palma, aprofitant a ser possible, edificis existents

-         Part dels serveis administratius haurien de situar-se dins de la ciutat.

            -         La biblioteca central, així com altres serveis universitaris s’han d’ubicar dins Palma 

 

3.-  MILLORAR LA GESTIÓ AMBIENTAL DEL CAMPUS.

 

            La Universitat ja ha fet feina per millorar l’ambientalització del Campus. En aquest sentit, cal recordar l’elaboració, l’any 1997, d’una ecoaditoria de la UIB i l’aprovació per part del Claustre, el desembre del mateix any, d’un Codi de Conducta Ambiental que reflectia el compromís de la UIB amb el Medi Ambient.

 Malauradament, de llavors ençà les passes que s’han fet per posar en pràctica les recomanacions de l’ecoauditoria o aplicar els distints punts del Codi de Conducta Ambiental han estat molt tímides. Segurament això es deu principalment a la falta d’una estructura organitzativa dins la pròpia Universitat que faciliti el desenvolupament d’un pla de gestió ambiental, la coordinació entre lesa diferents àrees de gestió universitària i la participació dels estaments universitaris en la pròpia gestió ambiental.

 Per això, el GOB proposa als candidats a rector de la UIB:

 -         la creació d’una oficina de gestió i informació ambiental, dotada adequadament de personal, oberta al públic universitari per afavorir l’intercanvi d’informació i la participació de tots els membres universitaris.

-         la constitució d’una Comissió de Coordinació de l’Ambientalització del Campus, formada per representants del PDI, PAS i alumnes i que sigui la impulsora de les accions encaminades a millorar la gestió ambiental de la UIB.

-         L’impuls de campanyes de divulgació i sensibilització ambiental entre els distints estaments universitaris, amb participació de tots els sectors presents ala Universitat.

-         La revisió de l’auditoria ambiental i la seva execució, així com els acords presos, per tal d’aplicar les propostes i adequar-les a la realitat després que hagin passat sis anys.

Entre d’altres temes, la Universitat hauria de treballar de forma més intensa ens els següents temes:

-         gestió de l'aigua,
-         estalvi i eficiència energètica
-         polítiques de reducció i de separació de residus
-         residus tòxics
-         jardineria
-         experimentació amb animals

 

4.- PRESERVACIO DELS VALORS AMBIENTALS DEL CAMPUS

            El Campus de la UIB es troba situat en un entorn rústic de grans valors naturals, en part malmesos per la construcció del edificis docents i d’investigació.  És important tenir cura amb els aspectes paisatgístics i estètics a fi d’aconseguir la màxima integració de les infrastructures i edificis existents. 

A part, el Campus inclou l’aiguamoll de la font de la Vila, un espai que ja fa temps es parla de recuperar. La construcció del vial Menorca sobre l’aiguamoll de la font de la Vila provocà una gran consternació pel seu greu impacte ambiental. Aquesta errada urbanística és reversible i el GOB creu que  seria perfectament executable, només cal el compromís i la convicció de fer-ho. 

            Tant la zona humida de la font de la Vila com l’entorn rústic del Campus haurien de ser objecte de l’elaboració d’itineraris de natura per acostar aquests espais a la comunitat universitària.

Plana principal